Europa

articolul anterior articolul urmator

O nouă scrisoare deschisă semnată de membri ai armatei franceze: „Războiul civil se pregăteşte în Franţa”. Peste 163.000 de persoane susţin textul

74
10 May 2021 18:40:08
Autor: Ion Gaidau
Emmanuel Macron la parada militară de Ziua Franţei alături de şeful Statului Major Francez Francois Lecointre FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron la parada militară de Ziua Franţei alături de şeful Statului Major Francez Francois Lecointre FOTO EPA-EFE

O nouă scrisoare deschisă semnată de mai mulţi militari din „generaţia de foc” şi susţinută de peste 163.000 de persoane avertizează în privinţa riscului de război civil în Franţa.

Scrisoarea, publicată duminică seara de revista de dreapta Valeurs Actuelles, acuză Guvernul francez că face concesii în faţa islamismului, transmite BBC.

„Este vorba despre supravieţuirea ţării noastre”, se arată în scrisoare.

Este un mesaj asemănător cu cel publicat la sfârşitul lunii trecute la iniţiativa a circa 1.000 de militari francezi, printre care şi 20 de generali.

Autorii noii scrisorii susţin că fac parte din „generaţia de foc”, soldaţi care au participat la misiuni în Afganistan, Mali şi Republica Centrafricană sau la operaţiuni antiteroriste pe plan intern. Militarii reamintesc faptul că mulţi colegi ai lor au murit misiuni interne şi externe.

„Şi-au dat viaţa pentru a distruge islamismul căruia voi îi acordaţi concesii pe pământul nostru”, subliniază ei.

„Generaţia de foc” critică reacţia Guvernului francez faţă de „bătrânii” care au semnat scrisoarea de luna trecută. 

„Au luptat pentru ca voi să permiteţi Franţei să devină un stat eşuat?”, se întreabă semnatarii noii scrisori.

„Dacă va izbucni un război civil, armata va menţine ordinea pe propriul nostru pământ. Nimeni nu poate dori o situaţie atât de îngrozitoare - nici bătrânii noştri, nici noi -, dar, da, războiul civil se pregăteşte în Franţa şi ştiţi asta foarte bine”, insistă ei.

Potrivit Valeurs Actuelles, peste 163.000 de persoane şi-au declarat până luni la ora 17.00 sprijinul pentru scrisoarea „generaţiei de foc”.

Guvernul francez a denunţat scrisoarea publicată la sfârşitul lui aprilie. Ministrul Apărării, Florence Parly, le-a transmis autorilor că vor fi pedepsiţi deoarece au încălcat legea care le interzice membrilor armatei să-şi exprime în public opiniile despre religie şi politică.

În schimb, liderul extremei drepte franceze, Marine Le Pen, candidată la alegerile prezidenţiale de anul viitor, şi-a declarat sprijinul faţă de semnatarii scrisorii.

Cele două scrisori survin în contextul în care Emmanuel Macron depune eforturi pentru aprobarea unei legi menite să combată „separatismul islamist”. Însă această iniţiativă este criticată din toate părţile, notează BBC.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

74 Comentarii

Stefan din Nord
10.05.2021, 18:46:32

Aceasta scrisoare va avea succes cand va fi semnata de cel putin 35 de milioane de francezi adica peste 50 la suta

-35 (45 voturi)
geminy alecs
10.05.2021, 19:06:07

Napoleon s-a intors in Franta cu mainile goale. Si pana la Paris a adunat sute de mii sau poate chiar milioane de oameni.

-23 (43 voturi)
geminy alecs
10.05.2021, 18:58:51

este un moment de cotitura pentru Franta si Europa. trebuie stirpita aceasta ciuma religioasa.

-13 (53 voturi)
geminy alecs
10.05.2021, 18:59:25

trebuie starpiti trebuie exterminati gandacii oriunde se gasesc si prin orice mijloace.

-23 (47 voturi)
ovidiu preda
10.05.2021, 19:00:59

Ce a ajuns franta....condusa de un adolescent imberb si o bunicuta fara simtul penibilului

-17 (37 voturi)

Vezi toate comentariile (74)

Modifică Setările