O nouă sursă de tensiuni între Marea Britanie şi UE post-Brexit: contractele pentru parcurile de turbine eoliene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Un nou front de tensiuni post-Brexit s-a deschis între guvernul lui Boris Johnson şi Bruxelles după ce Comisia Europeană a avertizat în privat Marea Britanie asupra unor contracte de furnizare a energiei eoliene care ar favoriza piaţa internă britanică, încălcând acordul comercial cu UE semnat în luna decembrie, relatează The Guardian.

Secretarul de stat britanic pentru afaceri şi energie Kwasi Kwarteng se pregăteşte să organizeze licitaţii pentru contracte masive de furnizare a energiei regenerabile în măsura în care guvernul britanic s-a angajat să alimenteze Marea Britanie cu energie din parcurile eoliene în decurs de zece ani.

Guvernul britanic susţine o ţintă de aprovizionare cu energie regenerabilă din industria internă de 60%.

Uniunea Europeană a reacţionat după revizuirea unui chestionar pentru aplicanţii la contracte în industria energetică în care se solicită „anticiparea, cu dovezi, a nivelului de conţinut britanic al proiectului, respectiv a nivelului creării de locuri de muncă locale”.

Or, contractul comercial dintre UE şi Marea Britanie interzice explicit orice condiţii impuse companiilor în sensul de a „atinge un anumit nivel sau procent al conţinutului intern”.

Circa 50% din industria eoliană este deservită de firme din Marea Britanie, însă companii majore din UE au mari interese pe o piaţă a energiei regenerabile în creştere şi tot mai profitabile, printre ele fiind Siemens Gamesa din Spania şi compania energetică franceză Total. Şapte din cele mai mari parcuri eoliene din lume se află în Marea Britanie .

Guvernul britanic se pregăteşte să ofere o nouă rundă de contracte aşa-numite de diferenţă prin care companiile care investesc în energie regenerabilă să primească stimulente financiare care să le protejeze de scăderea preţului energiei. Contracte similare au fost lansate de guvernul britanic în 2014.

Madridul şi Parisul au cerut CE să ridice problema acestor contracte cu oficialii britanici, potrivit unor surse diplomatice. Partea britanică a confirmat articolele din chestionar dar a spus că nu s-a stabilit cât vor cântări în evaluarea companiilor aplicante.

„Comisia a exprimat îngrijorări despre conformarea la acordul comercial şi de cooperare cu UE , dar şi cu angajamentele asumate de Marea Britanie cu Organizaţia Mondială a Comerţului”, a declarat o sursă diplomatică.

Un purtător de cuvânt al CE a spus că sunt analizate acum subvenţiile britanice pentru stimularea industriei eoliene.

Sam Lowe. consultant la Centrul pentru Reformă Europeană, un think tank, şi fost membru în grupul consultativ al Departamentului pentru Comerţ Internaţional (Marea Britanie) a spus că condiţiile privind conţinutul local sunt interzise atât de acordul comercial cu UE, cât şi de cel cu Organizaţia Mondială a Comerţului.

Departamentul pentru Afaceri, Energie şi Industrie din Marea Britanie a transmis într-un comunicat că guvernul britanic susţine industria regenerabilă şi crearea unor lanţuri de aprovizionare pentru electricitate cu emisii reduse de carbon astfel încât să fie atinsă o ţintă de 60% conţinut intern al instalaţiilor pentru sectorul de turbine eoliene.

„În conformitate cu acordul commercial dintre UE şi Marea Britanie nu există cerinţe obligatorii pentru folosirea de produse britanice în lanţurile de distribuţie sau alte tipuri de ţinte obligatorii”, a transmis agenţia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite