O ruşine pentru Germania

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament regional

În premieră, voturile AfD sunt decisive pentru alegerea unui premier de land. Un tabu încălcat, care arată cât de adânci sunt fisurile în barajele împotriva ascensiunii extremei drepte.

În urmă cu exact o săptămână, la 29 ianuarie 2020, Bundestagul german a comemorat victimele Holocaustului. Ocazia a fost eliberarea lagărului de exterminare Auschwitz în urmă cu 75 de ani. Într-un discurs, preşedintele Israelului Rivlin le-a cerut germanilor la Berlin să nu uite niciodată. Şi să lupte cu îndârjire împotriva antisemitismului, rasismului şi xenofobiei. Germanii şi partidele lor, a spus Rivlin, ar avea o obligaţie specială faţă de valorile libertăţii şi democraţiei, o responsabilitate specială de a acţiona ţinând mereu seama de lecţiile istoriei.

"Germania nu are voie să eşueze", au fost cuvintele sale.

Şi la exact o săptămână mai târziu: cu voturile conservatorilor de dreapta de la AfD, un liberal a fost ales premier de land în Turingia. O alegere care zguduie Germania. O alegere care este mai mult decât o dovadă că politicienii regionali de la CDU şi FDP, care au utilizat această opţiune, nu şi-au înţeles responsabilitatea istorică. O alegere care pune partidele democratice în faţa unei probe de foc, la finalul căreia s-ar putea afla chiar alegeri anticipate pentru Bundestag.

Sunt tentaţiile puterii mai mari?

În săptămânile următoare trebuie să se vadă dacă promisiunile politicienilor de top din Germania, de a nu încerca niciodată să construiască o majoritate cu ajutorul AfD, sunt chiar adevărate. Sau se va vedea că, de fapt, tentaţiile puterii sunt în final decisive.

Germani care au uitat istoria

Preşedinta Uniunii Creştin-Democrate germane, Annegret Kramp-Karrenbauer, ar fi cerut clar filialei CDU din Turingia să nu intre într-o alianţă cu AfD. Dar ce înseamnă slăbiciunea aceasta a lor vizibilă cu ochiul liber? Ce va face cancelara Germaniei atunci când parlamentari din partidul ei vor colabora tocmai cu şeful AfD din Turingia, Bernd Höcke, care i-a calificat drept nebuni pe germani, pentru că "au plantat un monument al ruşinii" la Berlin? Şi ce va face SPD, care guvernează în marea coaliţie cu CDU?

Această zi memorabilă trebuie să scuture Germania din temelii. Iar forţele democratice trebuie să arate acum cât de ferme sunt. Ce riscuri sunt dispuse să îşi asume pentru a împiedica transformarea unei excepţii într-o nouă normalitate. În urmă cu câteva zile, preşedintele federal Steinmeier spunea la memorialul Yad Vashem că "naţional-socialismul nu a căzut din cer".

În această zi, la început de februarie, a devenit evident în Germania cât de ignoranţi faţă de istorie au devenit atât de mulţi germani.

Şi că vorbele spuse de preşedintele israelian Reuven Rivlin - "Germania nu are voie să dea greş" - ne afectează pe noi toţi. Şi că nimeni nu mai are voie să creadă că istoria nu poate să se mai repete.

Articol publicat de Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite