Europa

articolul anterior articolul urmator

O statuie ce reprezintă o femeie într-o rochie transparentă a stârnit dezbateri aprinse în Italia. Unii politicieni cer demolarea ei

11
29 Sep 2021 12:21:05
Autor: Lorena Mihăilă
Foto Twitter
Foto Twitter

O statuie de bronz care reprezintă o femeie îmbrăcată într-o rochie transparentă a stârnit o polemică în Italia, unii politicieni cerând înlăturarea acesteia, informează BBC.

Sculptura din oraşul Sapri este un omagiu adus poeziei „La Spigolatrice di Sapri" („Culegătoarea din Sapri"), scrisă de Luigi Mercantini în 1857. Aceasta înfăţişează o femeie într-o rochie transparentă, acoperindu-şi cu un braţ sânii, scrie Agerpres.
 
Deputata Laura Boldrini a declarat că statuia este „o ofensă adusă femeilor şi istoriei pe care ar trebui să o celebreze".
 
„Cum pot accepta instituţiile reprezentarea femeilor drept un corp sexualizat? Şovinismul masculin este una dintre problemele Italiei", a afirmat pe Twitter Boldrini, membră a Camerei Deputaţilor din partea Partidului Democrat (centru-stânga).
 
Şi mai multe membre de la filiala din Palermo a Partidului Democrat au criticat la rândul lor realizarea statuii şi au cerut demolarea acesteia.

FOTO Profimedia

Primarul oraşului apără statuia pe Facebook

Primarul oraşului Sapri, Antonio Gentile, a luat însă apărarea statuii pe Facebook, spunând că aceasta a fost „realizată cu iscusinţă" de către artistul Emanuele Stifano, a cărui interpretare este „ireproşabilă", şi că oraşul său „nu este dispus să-şi pună la îndoială valorile, principiile şi tradiţiile".
 
Poezia lui Mercantini este scrisă din perspectiva unei culegătoare care îşi părăseşte slujba pentru a se alătura expediţiei eşuate a revoluţionarului italian Carlo Pisacane împotriva Regatului Neapolelui, soldată cu 300 de morţi.
 
Statuia a fost dezvelită duminică în cadrul unei ceremonii la care au participat mai mulţi politicieni, inclusiv fostul prim-ministru Giuseppe Conte.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

gyll
29.09.2021, 12:30:16

Habotnicile, le-a trecut vremea iar acum fac pe sfintele pudice.

+20 (20 voturi)
Ionel Marcu
29.09.2021, 12:46:19

Se pare că a prins-o ploaia pe culegătoare! Câți n-am pățit-o!

+15 (15 voturi)
Zev Zevescu (Russkii korabli, idi nahui)
29.09.2021, 12:32:53

Ce tradare din partea dnei Boldrini! Atat de un-woke! In loc sa aplaude faptul ca e evident o statuie a unei femei independente si puternice, careia nu ii e teama sa se imbrace cum vrea indiferent de orice reactii patriarhale si falocentriste, coana Boldrini o vrea daramata.

-1 (17 voturi)
Maftei Vasile
29.09.2021, 13:31:11

Satan in chip de om ataca prin ispita malahiei. Acest articol va poate afecta emotinal, mai ales in cuviosenie.

+1 (3 voturi)
Beerbarian
29.09.2021, 14:25:01

Stati sa vedeti cand or aparea statui de femei cu falus...

-4 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările