Europa

articolul anterior articolul urmator

O treime dintre studenţii din Ungaria susţin partidul extremist „Jobbik”

2
17 Feb 2013 18:56:42
Autor: Eva Galambos
Parada a partidului extremist Jobbik
Parada a partidului extremist Jobbik

Un sondaj de opinie, realizat în rândul studenţilor şi ale căror rezultate au fost date publicităţii recent trezeşte serioase îngrijorări ale societăţii civile dar şi ale partidelor politice.

 Potrivit sondajului,o treime, respectiv 33 la sută dintre tinerii chestionaţi au declarat că susţin partidul de extremă dreapta „Jobbik”. Cercetarea,  care s-a efectuat în perioada decmbrie 2010-februarie 2012, mai ales online dar şi prin întrebări directe, a inclus 1700 de persoane din categoria de vârstă 18-29 de ani, studenţi de la cursurile de zi şi serale.

Ea a fost efectuată de Grupul de Cercetare Tinerii Activi din Ungaria   şi s-a referit la mai multe aspecte, inclusiv preferinţele de partid. Cotidianul „Népszabadság” care a publicat rezultatele, i-a chestionat pe autorii sondajului ca să ceară explicaţii. Este vorba, în primul rând, de dezamăgirea de partidele tradiţionale, a explicat unul din autori subliniind că Fidezs a ocupat abia locul trei, fiind devansat de un partid de asemenea nou, formaţiunea ecologistă  LMP (Se poate şi altă politică) pentru care s-au pronunţat 29 la sută dintre cei chestionaţi.

Nu se confirmă ipoteza că situaţia economică dificilă i-ar determina pe alegătorii săraci să susţină promisiunile demagogice ale lui Jobbik, deoarece o mare parte dintre studenţi nu au situaţie materială grea. Se manifestă o dezamăgire şi faţă de democraţie, abia 39 la sută dintre cei chestionaţi au fost de acord că ar fi cel mai bun sistem politic. În 2008  52 la sută s- au pronunţat în favoarea democraţiei.

    Potrivit unui analist, „Jobbik” a ştiut să-i atragă pe tineri în diferite programe, atât cu caracter politic dar şi culturale, organizând demonstraţii. forumuri, tabere ale tineretului dar şi concerte. Una din temele favorita abordate a fost dosarul Trianon. La concertele de rock naţional, activişti ai „Jobbik” sunt prezenţi şi împart tot felul de manifeste şi broşuri.

Bineînţeles internetul are o influenţă decisivă, site-ul preferat al tinerilor radicali fiind KurucInfo (un site iredentist, naţionalist, cu serverul în Statele Unite) ,fiindcă „acolo se scrie adevărul”, spun ei. Autorii sondajului au apreciat că învăţământul din Ungaria nu este pregătit să contracareze aceste influenţe.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Darrell Swant
17.02.2013, 19:48:48

Pot sa spun ca Ungurii sunt macar consistenti in extremismul lor ce se transmite gewnerational. Partea pozitiva e ca Ungaria e o tara relativ mica si ca de una singura nu poate face pagube prea mari vecininilor sai geografici.

janos from budapest
17.02.2013, 19:51:25

Trist. Parerea mea e ca aceasta inclinare spre extrema dreapta a tineretului ungar ne arata situatia grea la care sunt expusi la terminarea facultatii! Fara un viitor si post in ungaria lui orban viktor

Modifică Setările