Oamenii de afaceri din Italia cer redeschiderea activităţilor economice până nu este prea târziu. Ei avertizează că îşi pot pierde clienţii în faţa străinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Străzile din Napoli, aglomerate chir şi pe timp de carantină
Străzile din Napoli, aglomerate chir şi pe timp de carantină

În Italia, ţară în care guvernul a anunţat deblocarea sumei de 400 de miliarde de euro pentru a susţine economia şi mai ales afacerile, producătorii avertizează că îşi pot pierde clienţii în faţa unor competitori străini, dacă nu sunt redeschise fabricile, scrie Forbes.

Wall Street Journal notează că „restaurante italiene care au supravieţuit războaielor mondiale sunt în pericol de a nu se mai deschide niciodată. Iar agricultura are nevoie să găsească urgent cel puţin 200.000 de muncitori sezonieri, care în mod normal vin de afară, înainte ca fructele şi legumele să înceapă să se strice”.

Italia confirmă o încetinire a  răspândirii epidemiei de coronavirus, însă experţii spun că încă nu se poate vorbi de o scădere netă a cazurilor. În ultima zi au fost înregistrate 542 de decese şi aproape 1.200 de noi cazuri pozitive. În acelaşi timp, tot mai mulţi pacienţi se vindecă şi scade numărul internărilor. În acest context, reprezentanţii oamenilor de afaceri solicită redeschiderea cât mai rapidă a activităţilor economice, afectate de criză coronavirus. În Italia au  murit de la începutul pandemiei de coronavirus 17.669 de persoanelor, iar numărul cazurilor este de circa 140.000. 

Bilanţul epidemic anunţat de Departamentul Protecţiei Civile din Italia arată o scădere semnificativă a deceselor, a internărilor şi o creştere importantă a vindecărilor care doar  în ultimele 10 zile reprezintă 50% din totalul vindecarilor de la începutul pandemiei.

În plus, pentru a cincea zi consecutiv scade numărul pacienţilor internaţi în terapie intensivă. 

Toate aceste date oferă speranţă şi curaj, iar cei mai optimişti par să fie oamenii de afaceri care cer redeschiderea activităţilor economice afectate de criza coronavirus. Într-un document redactat de Confindustria - Confederaţia Generală a Industriei Italiene - din patru regiuni din Nordul Italiei se arată că, dacă nu se reîncepe activitatea, “motorul Italiei riscă să se oprească”. Apelul vine din patru regiuni din Nordul Italiei: Lombardia, Emilia-Romagna, Piemonte şi Veneto, grav afectate de epidemia de coronavirus şi în acelaşi timp cele care reprezintă 45% din PIB al Italiei. 

Oamenii de afaceri  admit că o criză sanitară, socială şi economică cum este cea cauzată de epidemia de coronavirus este unică în istoria Republicii Italiene şi că sănătatea  cetăţenilor este un bun primar. Reprezentanţii Confindustria din regiunile cele mai bogate ale Italiei consideră că după criza sanitară va urma o profundă criză economică şi ca urmare “trebuie să fim pregătiţi să îi facem faţă”, notează RFI.  

Pentru o redeschidere a activităţilor în Italia insistă şi Matteo Renzi, leaderul Italia Viva, formaţiune care are doi miniştrii în Guvernul Conte: ministrul agriculturii şi pe cel al familiei şi egalităţii de şanse. Renzi susţine că Italia trebuie să-şi redeschidă activităţile chiar de săptămâna viitoare, considerând că recesiunea economică va face mai multe daune decât Covid-19. Matteo Renzi este însă criticat dur de experţi care consideră că nu este momentul ca Italia să se relaxeze, ci să continue pe linia măsurilor restrictive în lupta cu coronavirus. 

Potrivit unui studiu realizat de Federaţia Gimbe şi citat de cotidianul Corriere della Sera, abia în luna iunie numărul infectărilor va ajunge la zero. În prezent însă, “este dificil să redeschidem, există o încetinire, dar nu o scădere netă”, spune despre pandemia din Italia, Ranieri Guerra, director adjunct general pentru Iniţiative Strategice din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Guerra crede că o posibilă redeschidere a Italiei trebuie făcută în baza unor categorii de muncă, în funcţie de tipologia geografică şi a vârstei, dar adaugă că nu crede că Guvernul italian vrea să acţioneze fără să ia în calcul riscul. 

Discursul legat de faza a doua şi ieşirea treptată din izolare divide mediul de afaceri şi Guvern care dă prioritate părerilor Comitetului Tehnico-Ştiinţific din care fac parte şi renumiţi experţi.

Italienii au rămas fără bani

După exact o lună de carantină în toată ţara, în Italia se resimte puternic lipsa banilor. Guvernul de la Roma a fost de acord să plătească o parte din salariile celor care nu mai au unde să muncească, dar încă nu a trimis banii. Situaţia începe să fie tragică în familiile în care toţi membrii au rămas fără venituri.

În acest moment, nu am de unde să câştig bani.”Italienii aflaţi sub carantină nu muncesc de o lună.  „Copiilor le este foame. Ne sufocăm aici.”

„Am primit un telefon de la un prieten. Plângea, şi-a cheltuit toate economiile, mai avea 2,5 euro în buzunar. După ce am închis telefonul, am decis să mergem să facem nişte cumpărături şi să i le ducem”, spune iniţiatorul proiectului.

Doi tineri duc alimente celor care au nevoie. „Când am văzut că lacrimile de disperare se transformă în speranţă, mi-a dat putere şi ideea de a începe acest proiect”, mai spune el.

Stefano e agent imobiliar şi acum nu-şi poate hrăni copiii:  „Niciodată nu am trăit aşa ceva. Ne-am schimbat viaţa de la o zi la alta. Totul s-a schimbat, totul. Asta nu e viaţă!”

Oamenii lasă alimente pe stradă pentru nevoiaşi.  Virusul acesta a afectat Italia atât de mult. Mii şi mii de oameni au murit, dar a furat şi viaţa de zi cu zi a oamenilor, a furat viitorul oamenilor, le-a luat ultimii bani.Guvernul Italiei le-a promis oamenilor bani. După o lună, oamenii nu i-au primit bani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite