Europa

articolul anterior articolul urmator

Legăturile strânse dintre imperiul Dr. Oetker şi nazism, scoase la lumină. Fondatorul companiei a fost ofiţer SS, instruit în lagărul de concentrare Dachau

19
3 Feb 2014 15:16:56
Autor: Elena Dumitru
Soldaţii Germaniei naziste primeau praf de budincă şi praf de copt Oetker, potrivit unui studiu comandat de familie asupra propriului trecut. FOTO oetker.com
Soldaţii Germaniei naziste primeau praf de budincă şi praf de copt Oetker, potrivit unui studiu comandat de familie asupra propriului trecut. FOTO oetker.com

Istoria unuia dintre giganţii industriei alimentare mondiale se leagă strâns de ridicarea celui de-al Treilea Reich, familia Oetker fiind apropiată de lideri nazişti precum Heinrich Himmler, şeful SS şi „creierul” Holocaustului. Omul care a ridicat imperiul Oetker urma să devină şi el ofiţer SS şi se instruia la Dachau, iar fabricile familiei aprovizionau cu produse alimentare armata Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

În octombrie 1944, Rudolf-August Oetker mai avea de terminat doar câteva săptămâni de instruire la lagărul de exterminare Dachau pentru a deveni ofiţer în toată regula al temutului SS - serviciul de securitate al Partidului Nazist. A primit însă o veste tulburătoare: mama, două surori şi tatăl său vitreg au fost ucişi de o bombă de-ale Aliaţilor la casa lor din Bielefeld, în nordul Germaniei, încep jurnaliştii Bloomberg un amplu articol despre istoria familiei Oetker, bazat pe un studiu comandat de urmaşii încă în viaţă asupra propriei istorii.
 
Oetker avea 28 de ani, iar Adolf Hitler i-a permis să iasă din structurile militare ale celui de-al Treilea Reich pentru a merge acasă, să aibă grijă de ceea ce mai rămăsese din familia sa şi din afacere. Aceasta pentru că, înainte de acest episod, fabricile familiei Oetker erau deja unul dintre principalii furnizori de bunuri pentru alimentarea soldaţilor germani care luptau în cel de-al Doilea Război Mondial. 
 
În următoarele şase decenii, fostul ofiţer SS a ridicat imperiul Oetker, extinzând afacerile pe care le-a moştenit în domenii precum transporturi, producţie alimentară, băuturi, sectorul bancar, industria hotelieră. Astăzi, holdingul care reuneşte toate operaţiunile Oetker are o valoare estimată la 10,9 miliarde de euro, cu peste 26.000 de angajaţi. 
 
Cei 26.000 de angajaţi îl consideră erou
 
„Angajaţii companiei încă îl consideră un erou, omul care a ridicat compania după război. Trebuie să vedem ambele feţe ale acestui om”, spune Sven Keller, coautor al unui studiu comandat de Oetker despre implicarea familiei în cel de-al Treilea Reich. 
 
Rudolf-August Oetker a murit în 2007, la vârsta de 90 de ani, lăsând în urma sa opt copii din trei căsătorii şi un imperiu mondial, împărţit în mod egal între ei - fiecare deţine 12,5% din afacere. 
 
„Sunt o dinastie foarte stabilă. Nu şi-au mutat activele în Elveţia, cum fac alte familii bogate din Germania”, spune Rudiger Junbluth, autorul volumului „Die Oetkers”, o biografie a familiei. 
 
Bazele afacerilor Oetker au fost puse în 1891, când farmacistul August Oetker a început să vândă praf de copt care putea fi depozitat şi care nu schimba gustul produselor în care era folosit. Totodată, August Oetker a fost primul german care a comercializat praf de copt şi praf de budincă în plicuri individuale pentru a fi folosite complet de când sunt deschise ambalajele. 
 
Singurul său fiu, Rudolf, a fost ucis în timpul luptei de la Verdun, din Franţa, în 1916, pe când era ofiţer în armata germană. Trei ani mai târziu, nevasta lui Rudolf, Ida Meyer, s-a căsătorit cu Richard Kaselowsky, care fusese prieten apropiat al soţului ei. Kaselowsky şi Louis Oetker, un frate mai mic al lui August, au preluat frâiele afacerii în 1921. 
 
Cei doi au extins operaţiunile, au construit mai multe fabrici şi au atacat alte domenii, precum industria maşinilor de cusut şi farmaceutice. 
 
Atunci când Louis Oetker a murit, în 1933, Kaselowsky devenise deja membru al Partidului Nazist, iar Adolf Hitler era cancelar. 
 
Legăturile cu Heinrich Himmler
 
La sfârşitul anilor 1930, Kaselowsky s-a alăturat grupului de elită Freundeskreis Reichsfuehrer SS, din care făceau parte doar oficiali nazişti şi oameni de afaceri cu aceleaşi convingeri, grup înfiinţat de Heinrich Himmler, şeful SS şi „creierul” din spatele Holocaustului, arată studiul de 624 de pagini comandat de familia Oetker. 
 
„Era nazist din convingere şi era interesat în clădirea unei reputaţii şi crearea unui contact apropiat cu liderii înalţi ai partidului”, spune Jungbluth. 
 
Compania Oetker a contribuit la maşinăria de război a celui de-al Treilea Reich, încheiând parteneriate cu SS-ul şi cu armata germană la sfârşitul anilor 1930, livrând praf de copt şi praf de budincă trupelor de pe front în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 
 
În studiu se arată şi că, în acea perioadă, compania Kochs Adler, controlată atunci de familia Oetker, producea grenade howitzer şi părţi pentru mitraliere MG 42, iar fabricile companiei erau pline de sclavi străini, capturaţi în timpul războiului. O altă companie a familiei, Chemische Fabrik Budenheim, speializată în produse chimicale, a folosit, de asemenea, prizonieri de război. 
 
„Kaselowsky şi afacerile Oetker au profitat de oportunităţile pe care le aducea regimul. Au planificat un război glorios, asigurându-se că soldaţii de pe front îşi primeau budinca”, spune Keller. 
 
Ofiţer SS în devenire
 
Fiul vitreg al lui Kaselowsky, Rudolf-August Oetker, a fost recrutat de armata germană în 1940 şi s-a oferit voluntar pentru a intra în SS în următorul an. A început instruirea pentru a deveni ofiţer SS în 1942. 
 
Ca parte a perioadei de instruire, Oetker s-a înscris la cursurile care se desfăşurau în cadrul lagărului de exterminare Dachau, din nord-vestul Munchenului, acolo unde avea sediul una dintre şcolile de ofiţeri SS. Prizonierii de la Dachau erau folosiţi pentru a curăţa această şcoală, arată studiul. 
 
„A fost o decizie ideologică. Nu te oferi voluntar pentru Waffen-SS dacă nu eşti convins că nazismul reprezenta calea corectă”, spune Keller. 
 
Apoi, cu câteva săptămâni înainte de a deveni ofiţer cu acte în regulă, Rudolf-August Oetker a primit vestea că mama sa, cele două surori vitrege şi tatăl său vitreg, Kaselowsky, a murit în timpul unui bombardament. Datorită relaţiilor strânse ale familiei cu al Treilea Reich şi pentru contribuţia pe care afacerile familiei o avea în efortul de război, Hitler i-a permis tânărului ofiţer aspirant să renunţe la cariera militară şi să se întoarcă acasă, pentru a se îngriji de ce mai rămăsese din familia sa şi de afaceri. 
 
Exonerat de britanici
 
Un an mai târziu, Rudolf-August Oetker a fost arestat de forţele britanice, în mai 1945. A fost exonerat însă în timpul audierilor de denazzificare, iar doi ani mai târziu se afla iar la cârma afacerilor - exact în momentul în care Germania revenea la o perioadă de boom economic, impulsionat de marii industriaşi. 
 
„A a avut o poziţie excepţional de bună pentru a-şi desfăşura afacerile după război, datorită reformei monetare din Germania şi a ratei scăzute a inflaţiei”, spune Jungbluth. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Sybil
3.02.2014, 17:34:51

Nu vad nicio legatura stransa cu nazismul. Pe vremea aceea inrolarea in armata era obligatorie, la fel cum elevii erau inscrisi in organizatia tineretului nazist. Parintii nostri au fost cu totii inscrisi in UTC, era o etapa obligatorie.

+4 (12 voturi)
Sybil
3.02.2014, 17:40:21

ma indoiesc ca Kaselowsky a fost mare nazist, ci mai degraba a cautat sa-si faca relatii pentru a prinde contracte babane si a-si dezvolta afacerea personala.

+5 (9 voturi)
Andrei Popescu
3.02.2014, 20:00:44

si? ar trebui boicotate produsele dr. Oetker? alt shit! ne reintoarcem la praful de copt romaesc si la budinca Ileana?

+7 (9 voturi)
Marcel Boca
3.02.2014, 20:05:02

.........si o stranepoata pe linia fiului decedat in 2007 a marelui Dr Otker pe numele ei dupa casatorie Angela Merkel se afla acum la conducerea celui de-al IV-lea Raich si pregateste praf de copt pentru toate popoarele Europei dupa ce a testat cu succes celebrul produs la coacerea grecilor in suc propriu pana ce toata pulpa adunata de greci de-a lungul secolelor s-a desprins complet de osul lor si a ajuns pe mesele germane stropita din belsug cu berea nemteasca a biruintei totale.....Si-ncalecai pe-o sa si v-o pusei asa!! (zice Angela) ...(din basmul,, Marea dragoste a poporului german pentru urmasii lui Moise-de fratii HanSS)

+2 (12 voturi)
Costique
3.02.2014, 20:47:09

Numai tampenii insiri. Grecii si-au facut-o cu mana lor, o tara de puturosi cum n-ai sa mai gasesti...cu pensionari cu pensii medii de 1600 euro la o productivitate de 10% fata de nemti...De-alde tine sunt cu miile in tara asta si se vede gandirea voastra: o tara de inapoiati si asistati sociali dar mai ales o natiune FARA VIITOR...E usor sa dai vina pe altii dar ia spune, ce au elvetienii, nordicii etc si nu avem noi? Bun simt. Pregatirea pentru viata. Munca...nu conteaza munca ca cantinate ci ca calitate ca tu nu cumperi de la piata ce nu iti place...Pe aia nu-i fura Merckel? Ai dracului...Apropo, cati romani platesti tu din gandirea ta?

+1 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările