Europa

articolul anterior articolul urmator

Oficial UE: „Uniunea Europeană nu se grăbeşte să recunoască regimul talibanilor”

8
2 Sep 2021 00:13:30
Autor: Emanuel Neuman
Comisia Europeană / FOTO Arhivă
Comisia Europeană / FOTO Arhivă

Uniunea Europeană va trebui să aibă relaţii cu talibanii, dar nu se grăbeşte să recunoască faptul că gruparea islamistă reprezintă noua conducere a Afganistanului, a declarat miercuri un oficial al UE, transmite Reuters.

Gunnar Wiegand, directorul general al Comisiei Europene pentru Asia şi Pacific, a declarat, de asemenea, că Executivul UE intenţionează să asigure o finanţare de 300 de milioane de euro atât în ​​acest an, cât şi în cel viitor, pentru a deschide calea relocării a aproximativ 30.000 de afgani.

Wiegand a declarat că relaţiile oficiale cu talibanii vor avea loc numai dacă gruparea va îndeplini condiţii specifice, inclusiv respectarea drepturilor omului şi accesul neîngrădit al lucrătorilor medicali.

„Nu există nicio îndoială între statele membre (UE) şi în contextul G7: trebuie să ne implicăm cu talibanii, trebuie să comunicăm cu talibanii, trebuie să influenţăm talibanii, trebuie să folosim pârghiile pe care le avem", a spus el.

„Dar nu ne vom grăbi să recunoaştem această nouă formaţiune şi nici să stabilim relaţii oficiale”, a spus el membrilor Parlamentului European de la Bruxelles.

Wiegand a arătat că nu este clar dacă talibanii vor putea guverna eficient, dar pentru UE o condiţie cheie pentru relaţiile oficiale va fi stabilirea unui guvern de tranziţie inclusiv şi reprezentativ.

La două săptămâni după preluarea controlului asupra capitalei Kabul, talibanii nu au numit încă o administraţie şi nu au dezvăluit modul în care intenţionează să guverneze.

Wiegand a spus că alte condiţii pentru recunoaşterea talibanilor vor fi trecerea liberă a afganilor care doresc să părăsească ţara, abţinerea de la represalii împotriva celor afiliaţi puterilor străine sau fostului guvern, şi împiedicarea Afganistanului să devină un refugiu pentru terorişti.

Există îngrijorărică situaţia din Afganistan va duce la repetarea criza migraţiei care a copleşit Europa în 2015-16.

Wiegand a declarat că un plan al Comisiei Europene de a asigura 300 de milioane de euro în 2021 şi 2022 ar trebui să ”sprijine relocarea şi admiterile umanitare”, pentru a reloca aproximativ 30.000 de persoane.

El nu a oferit detalii despre locul în care vor fi strânse sau cheltuite fondurile. El a cerut o evaluare a ceea ce nu a funcţionat în angajamentul de 20 de ani al Occidentului în Afganistan, referindu-se la evacuarea haotică a civililor şi a forţelor străine după intrarea talibanilor în Kabul.

„Trebuie să facem o evaluare a motivelor pentru care a fost posibilă o astfel de dizolvare.Trebuie să învăţăm lecţii pentru situaţii similare, iar aceasta va fi o evaluare care va începe acum”, a mai spus Wiegand. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Lola
2.09.2021, 00:37:40

Hai sa vedem daca wanabee Sef , aka Rusia si China se vor grabi sa pupe rochitza talibanilor!

+22 (22 voturi)
Lola
2.09.2021, 01:10:07

Unde sunt gainile kremlinului de la Ferma de Trolalache slava?mai sunt in viatza sau au fost "tratate" cu Plutonium?

+22 (22 voturi)
Lola
2.09.2021, 01:10:45

goiceo, verigo, ce se intampla ? hai sa va vad aliniatzi!

+22 (22 voturi)
Adrian Andrei
2.09.2021, 09:05:29

Ca lumea civilizata nu se grabeste sa recunoasca Statul Taliban e o veste buna! Atat ar mai lipsi, sa circule teroristii cu pasaport diplomatic si sa-si transporte bombele in valiza diplomatica! Sa-i recunoasca rusii si chinezii! Cate unul saliveaza abundent la gandul exploatarii minereurilor pretioase din Afganistan. Lasa-l sa viseze! Exploatarea cere investitii uriase pe termene lungi si n-o sa fie nimeni nebun sa investeasca intr-un non-stat (o non-tara) unde legea pe fiecare kilometru patrat o face un oarecare sef de trib.

+11 (11 voturi)
Moca Luca
2.09.2021, 09:07:24

Astazi vom invata de ce nu e bine sa te bagi in combinatiile ratate ale altora....pe scurt, pentru ca o sa cazi de prost. The brits toxic gift for us. A Love Story Reloaded US si MI6 incepe sa pompeze bani in regiune. Incepe trainingul si extremizarea. https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Cyclone Desi 1989 face ca sovieticii sa dispara...deci, obiectul muncii s-a dus, cu toate astea, finantarea in regiune continua....DECI!!!...deci: nu sovieticii erau problema.Ghici care atunci? Inepti si imbecili...suna cunoscut? The leadership of Elphinstone is seen as a notorious example of how the ineptitude and indecisiveness of a senior officer could compromise the morale and effectiveness of a whole army (though already much depleted). Elphinstone completely failed to lead his soldiers, but fatally exerted enough authority to prevent any of his officers from exercising proper command in his place. Spaga si coruptie: The efforts to control Afghanistan were further weakened by the British government in India. Dismayed at the costs of maintaining the large garrison in Kabul, it discontinued the periodic subsidies (essentially bribes) that had been paid to the various tribes in the region around Kabul and the Khyber Pass to keep the peace. Once these ended, the tribes saw no more reason to remain loyal to the British-supported regime. Un bordel cunoscut si istoric, probabil cauza si magnetul care a atras toate operatiunile: Rumours of relationships between Britsh soldiers and Afghan women created tensions in Kabul. https://en.wikipedia.org/wiki/1842_retreat_from_Kabul Armata de 24h. Se stia de coruptia generalizata instaurata si tolerata acolo.Bani de la buget...de ce le-ar fi pasat? 9/11 e facut de americani.Demonstrat si parafat....un pretext ca sa ajunga din nou in regiune. Or fi avind femeile afgane ceva ce altele nu au.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările