Europa

articolul anterior articolul urmator

UE discută cu Lituania pentru ridicarea blocadei asupra exclavei Kaliningrad: Putin „are mai multe pârghii decât noi”

16
29 Jun 2022 21:05:16
Autor: Andreea Ghiorghe
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Oficialii europeni discută cu autorităţile din Lituania pentru a ajunge la un compromis astfel încât tranzitul comercial rusesc către enclava Kaliningrad să revină la normal, după ce blocada partiaţă a rutelor comerciale a amplificat tensiunile cu Rusia, scrie Reuters.

Potrivit unor surse oficiale citate de Reuters, Uniunea Europeană discută în prezent, inclusiv cu sprijinul Germaniei, despre o posibilă exceptare a Kaliningradului de la aplicarea sancţiunilor impuse Rusiei, dar pentru aceasta este nevoie ca Lituania să fie de acord.

În contextul adoptării sancţiunilor europene împotriva Rusiei, din 17 iunie Lituania a blocat parţial tranzitul comercial către enclava rusă Kaliningrad, decizie care a amplificat tensiunile deja existente cu Rusia. Regimul de la Moscova a ameninţat cu represalii dacă Lituania nu renunţă la blocadă, pe care liderii de la Kremlin susţin că au impus-o la „cererea SUA”. 

Deşi susţine restricţiile impuse, Lituania se teme în acelaşi timp că Rusia ar putea recurge la forţa militară pentru a ajunge, prin teritoriul lituanian, către Kaliningrad, susţine una dintre sursele citate de Reuters, potrivit Agerpres. Oficialul citat susţine că Vladimir Putin „are mult mai multe pârghii decât noi. Este în interesul nostru să găsim un compromis”, a punctat acesta, sub protecţia anonimatului. 

Dacă se va ajunge la un astfel de compromis, transporturile de bunuri între Rusia şi Kaliningrad ar putea fi exceptate de la aplicarea sancţiunilor europene pe motiv că nu reprezintă operaţiuni de comerţ exterior, dat fiind că enclava Kaliningrad face parte din Rusia.

Un purtător de cuvânt al Ministerului lituanian de Externe a declarat că vor continua consultările cu Comisia Europeană asupra aplicării sancţiunilor împotriva Rusiei. Dar „sancţiunile trebuie puse în aplicare şi orice decizie luată nu trebuie să submineze credibilitatea şi eficacitatea politicii de sancţiuni a UE”, a subliniat acesta. 

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a cerut „mai multă prezicie” din partea Comisiei Europene cu privire la aplicarea sancţiunilor împotriva Rusiei, susţinând că tensiunile cu Rusia provocate de restricţiile aplicate tranzitului către Kaliningrad nu sunt „o temă bilaterală între Lituania şi Rusia, ci una între UE şi Rusia”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

X_Files
29.06.2022, 21:33:51

"UE discută cu Lituania pentru ridicarea blocadei asupra exclavei Kaliningrad: Putin „are mai multe pârghii decât noi” ---------------------------------------- Ce? Ce? Ce? Ce? Ce? hahahahahahahahaha

-12 (18 voturi)
Hastur
29.06.2022, 22:15:04

UE care vrea sa respecte regulile pana la capat. Se pare ca inca nu intelege ca Rusia nu mai respecta nici o regula si ca trebuie sa-i raspundem in acelasi mod. Parghiile legale trebuie eliminate. Rusii sunt doar niste animale si trebuie taratati ca atare. Sa speram ca discutia asta ca e doar un alt zvon.

+6 (14 voturi)
Hastur
29.06.2022, 22:17:22

Domnule X.Hehehehehehe.Desclesteaza-ti dintii sa nu ramai chel in gura.

+6 (12 voturi)
X_Files
29.06.2022, 22:22:45

"UE care vrea sa respecte regulile pana la capat... ... ...." ------------------------------------------------- Doamne, ce imbecil!

-10 (18 voturi)
Nicu Firescu
29.06.2022, 22:29:24

Liderii UE nu își dau seama nici acum că ei sunt de fapt în conflict cu Rusia, iar ca să se convingă ar trebui să urmăreasca emisiunile televiziunii de stat ruse. Iar în război nu se fac compromisui, decât cel mult situații umanitare.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările