Europa

articolul anterior articolul urmator

Olaf Scholz, despre pacea în Europa: „Poate fi păstrată doar dacă graniţele sunt acceptate aşa cum sunt”

12
19 Feb 2022 19:11:52
Autor: Ion Gaidau
Olaf Scholz FOTO EPA-EFE
Olaf Scholz FOTO EPA-EFE

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat sâmbătă, cu prilejul primei sale intervenţii la Consiliul de Securitate de la Munchen, că pacea poate fi menţinută în Europa atât timp cât graniţele sunt acceptate aşa cum sunt în prezent.

Potrivit lui Scholz, preşedintele rus Vladimir Putin acordă în ultimul timp o atenţie sporită istoriei. Cancelarul german spune că liderul de la Kremlin a făcut apel la istorie şi în timpul întrevederii avute marţi cu el.

„Dar trecutul nu poate fi folosit pentru a justifica o redesenare a frontierelor europene, care ar submina pacea pe continent. Dacă te întorci suficient de departe în cărţile de istorie, poţi găsi motive pentru războaie care au durat câteva sute de ani şi au distrus întregul continent. Pacea poate fi păstrată în Europa doar dacă graniţele acceptate aşa cum sunt”, a spus Olaf Scholz. 

Totodată, Scholz a apreciat drept „ridicole” acuzaţiile lui Putin precum că ucrainenii se dedau unui „genocid” în Donbas.

El a mai atras atenţia că Europa este ameninţată de un nou război, dar şi-a exprimat speranţa că diplomaţia va avea prioritate în faţa armelor.

Orice atac împotriva Ucrainei ar fi o „greşeală gravă”, cu „costuri politice, economice şi geostrategice mari” pentru Rusia, a avertizat Scholz.

„Occidentul era gata să negocieze asupra cererilor de securitate ale Rusiei, însă fără a fi naiv. Vom face o diferenţă clară între cererile irealizabile şi interesele legitime de securitate”, a subliniat cancelarul german.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Aforgotten
19.02.2022, 19:44:38

exact, asta trebuie spus mai des in speranta ca nu va mai saliva nimeni dupa teritorii. In ziua de azi oamenii sunt mai important decat teritoriul, o tara mica cu oameni educati are mai multa putere decat una mare dar cu oameni fie putini fie needucati fie putin si needucati

-10 (14 voturi)
IonIon Codreanu
19.02.2022, 20:09:21

Păi... în Iugoslavia nu a fost valabil asta! NATO a modificat granițe și a mutat populații cum i-a plăcut.

-16 (20 voturi)
Aforgotten
19.02.2022, 20:23:11

nu cunosc situatia de acolo in detaliu dar explicatia oficiala e ca exista foarte multa ura acolo si in plus Yugoslavia era o confederatie de state si s-a revenit la situatia de dinainte de a lua fiinta acea confederatie, deci nici o natiune nu a primit si nici nu a pierdut teritoriu, au luat-o pe cai separate, ca si cehii si clovaci doar ca mult mai violent. Serbia vroia sa ii controleze pe toti iar acestia nu au mai acceptat. oamenii tind sa se organizeze in functie de limba pe care o vorbesc si uneori diferente minore gen croata si sarba, ucrainiana si rusa enerveaza mai mult pe cei aflati la putere decat doua sau trei limbi complet diferite cum ar fi germana, italiana si franceza in Elvetia. Poate pentru ca in astfel de situatii e mai usor sa-i obligi pe ceilalti sa iti foloseasca limba fiindca oricum o inteleg.

-11 (13 voturi)
Don Vito
19.02.2022, 19:54:08

Ce ticalos, Germania doar si-a modificat granitele in 1990

-1 (5 voturi)
Aforgotten
19.02.2022, 20:27:02

reunificarea e totusi o revenire la normal, nu? Doua tari care au aceeasi limba, istorie, cultura si care doresc sa se reunifice. In cazul nostru uite ca Moldova nu e interesata. Iar noi le-am recunoscut independenta primii. In orice caz e o chestiune sensibila si complicata si trebuie sa nu uitam ca prosepriatatea de azi a fost posibila numai dupa ce am acceptat sa pastram granitele cat mai neschimbate posibil, ca sa zic asa. Altfel am reveni la situatia care a facut ca Europa sa fie cel mai sangeros continent aflat in permanenta in stare de razboi si asta a lasat multe cicatrici si a obosit acele natiuni care au cunoscut razboiul frecvent, Franta, Germania, Italia, Romania etc. Cele care au stiut sa le evite scandinavii, elvetienii au parca mai multa forta si siguranta de sine si stau mult mai bine pe partea de sanatate psihica si au unele din cele mai inalte niveluri de trai din lume.

-9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările