Europa

articolul anterior articolul urmator

Olli Rehn, „surprins“ de criticile Franţei la adresa Comisiei Europene

0
31 May 2013 15:43:25
Autor: Răzvan Cârcu
Comisarul european, Olli Rehn FOTO europa.eu
Comisarul european, Olli Rehn FOTO europa.eu

Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a declarat vineri că a fost „surprins” că Franţa i-a criticat echipa pentru reformele recomandate, după ce Parisul a propus mai mare coordonare ecomonică pentru zona euro, scrie Reuters.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a promis joi că va duce la capăt reforme economice, dar a menţionat că Parisul, şi nu Comisia Europeană, va stabili cum vor fi implementate acestea.

Cu susţinerea cancelarului german Angela Merkel, Hollande a propus, de asemenea, ca zona euro să aibă un preşedinte permanent şi să organizeze mai des summit-uri pentru coordonarea politicii economice.

„Sunt puţin surprins cum Franţa într-o zi subliniază necesitatea unei guvernanţe economice a zonei euro, iar în ziua următoarea critică CE pentru recomandările sale bine întemeiate'', a declarat comisarul european în cadrul unui seminar ţinut la Helsinki. Ulterior, Rehn a adăugat că este deschis la critici şi crede că liderul socialist francez este dispus să facă reforme.

Miercuri, Comisia a prezentat recomandări de reformă pentru statele membre UE, cerând Franţei să-şi ţină în frâu cheltuielile publice, să-şi restructureze sistemul de pensii şi să reducă costurile cu forţa de muncă, în schimbul unei amânări cu doi ani pentru Paris în legătură cu îndeplinirea obiectivelor privind deficitul bugetar.

Imediat după ce Comisia a făcut recomandările, preşedintele Francois Hollande a reacţionat. „Comisia Europeană nu ne poate dicta ce trebuie să facem. A comunicat pur şi simplu că Franţa trebuie să îşi stabilizeze situaţia bugetară (...) În privinţa reformelor structurale, în special a reformei pensiilor, doar noi putem stabili care va fi calea cea bună pentru atingerea obiectivului”, a declarat preşedintele francez.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările