Europa

articolul anterior articolul urmator

Omicron: Guvernul german impune noi restricţii

2
22 Dec 2021 15:47:04
Deutsche Welle
Cancelarul Olaf Scholz, la conferinţa cu premierii de landuri pe marginea pericolului noii variante Omicron
Cancelarul Olaf Scholz, la conferinţa cu premierii de landuri pe marginea pericolului noii variante Omicron

Pentru a limita transmiterea variantei Omicron, guvernul german a impus restricţii de contact pentru toată populaţia, inclusiv pentru persoanele vaccinate şi recuperate, cel târziu din 28 decembrie.

 

Adunările private ale acestora vor fi permise doar cu maximum zece persoane, au decis marţi guvernele federal şi ale landurilor. Copiii cu vârsta de până la 14 ani nu sunt puşi la socoteală. 

Marţi seară, cancelarul Olaf Scholz a pregătit populaţia din Germania pentru o creştere bruscă a infecţiilor, cauzate de noua variantă a virusului. Omicron va provoca o creştere substanţială a numărului de infecţii, a declarat şeful executivului federal după conferinţa premierilor de landuri şi guvernul federal la Berlin. "Trebuie să ne pregătim pentru ceea ce vine", a spus Scholz.

Omicron este mai agresivă şi ameninţă să submineze protecţia oferită de vaccinare, a continuat Scholz. Doar un vaccin de rapel ar oferi o anumită protecţie. Scholz a mulţumit consiliului de experţi în materie de pandemie al guvernului, care a propus duminică o serie de măsuri, declarând că al patrulea val se retrage încet-încet datorită restricţiilor adoptate în noiembrie. Însă acum, a spus el, se pare că "problemele nu se termină atât de repede pe cât am sperat".

De asemenea, evenimentele majore vor trebui să se desfăşoare fără public. Aceasta şi alte măsuri se vor aplica de asemenea cel târziu din 28 decembrie. Marile evenimente supraregionale pot avea loc doar fără spectatori. Cluburile şi discotecile se închid în toată ţara iar evenimentele cu dans sunt interzise. Unele dintre interdicţii se aplică deja în unele landuri federale. 

"Coronavirusul nu intră în vacanţă de Crăciun, astfel că trebuie să continue campania de vaccinare "cu o vigoare nedisimulată" în perioada Crăciunului şi între ani, a avertizat Scholz. Şeful executivului german a făcut apel la prudenţă şi consideraţie în timpul reuniunilor de familie. Cancelarul se pronunţă pentru respectarea distanţei de siguranţă, purtarea de măşti şi vaccinări suplimentare. Aceste reguli ar trebui respectate chiar şi de persoanele care sunt vaccinate de două ori. Totuşi, guvernul a luat o decizie conştientă de a nu pune în aplicare măsurile înăsprite înainte de sărbători. În trecut, a arătat Scholz, Crăciunul şi Paştele nu s-au dovedit a fi factori determinanţi în pandemie.

Germania | consultări premieri de landuri cu cancelarul Scholz despre pericolul reprezentat de varianta Omicron

Imagine de la consultările premierilor de landuri cu guvernul de la Berlin

Totodată, în perspectiva celui de-al cincilea val provocat de varianta Omicron, autorităţile şi companiile de infrastructură critică au început să îşi reactiveze planurile de urgenţă. "Ne asigurăm că dispunem de suficient sprijin din alte zone", a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a Biroului Federal pentru Protecţie Civilă şi Asistenţă în caz de Dezastre (Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe, BBK) din Bonn. Centrul Comun de Raportare şi Situaţie din cadrul BBK ajută la transferul la nivel naţional al pacienţilor Covid-19 care necesită terapie intensivă, în cazul în care există blocaje regionale în spitale.

"Vaccinăm, vaccinăm, vaccinăm"

Guvernul federal vizează o rată de vaccinare de cel puţin 80 la sută în viitorul apropiat. "Ca următor obiectiv intermediar, aş dori să avem o rată de vaccinare de cel puţin 80 la sută. Şi când am reuşit acest lucru, trebuie să ne îndreptăm atenţia spre următorul obiectiv", a anunţat marţi cancelarul. "Vaccinarea. Vaccinarea rămâne obiectivul nostru", a continuat Scholz.

Pe lângă vaccinarea de rapel, necesar este ca un număr cât mai mare de persoane să decidă să facă un prim şi un al doilea vaccin, a explicat Scholz. 73,5% dintre germani au făcut acum cel puţin un vaccin, a subliniat Scholz. Această rată trebuie să crească la cel puţin 80 la sută în etapa următoare. Riscul ca adulţii nevaccinaţi să se infecteze şi să se îmbolnăvească grav de Covid creşte şi mai mult cu noua variantă a virusului, a explicat Scholz. "De aceea, apelul meu este: vaccinaţi-vă pentru protecţia voastră, pentru protecţia celor dragi şi pentru protecţia noastră, a tuturor!".

Aproape 60 de milioane de persoane din Germania au fost vaccinate, fără efecte secundare grave, a subliniat Scholz.

Crăciun

În ceea ce priveşte sărbătoarea Crăciunului, guvernul federal şi regiunile nu au în vedere emiterea unei ordonanţe, ci strict a unei recomandări în care îi invită pe cetăţeni ”să dea dovadă de responsabilitate, limitând numărul de contacte la propria familie”. Noile restricţii de contact ar urma să intre în vigoare până în ajunul Anului Nou. ”Mai ales sărbătorirea Anului Nou cu un număr mare de participanţi nu este justificabilă în situaţia actuală”, se arată în document. 

Evenimente majore

Deutschland | Coronavirus | Einschränkungen

Meciurile de fotbal din Bundesliga şi alte evenimente majore se vor desfăşura din nou fără spectatori. Regula se va aplica începând cu 28 decembrie tuturor ”evenimentelor sportive, culturale şi evenimentelor majore supraregionale asemănătoare”. Cluburile şi discotecile vor fi închise ”cel târziu” de la această dată iar toate evenimentele care presupun dans vor fi interzise.

Comerţul cu amănuntul şi oferte de recreere

Regulamentul 2G (acces pentru vaccinaţi şi recuperaţi) care se aplică deja va fi menţinut la facilităţile şi evenimentele culturale şi recreative, cum ar fi cinematografele, teatrele şi restaurantele, precum şi la comerţul cu amănuntul. În plus, în unele locuri este posibil să fie necesar un test actual negativ (2G-Plus). Acest regulament nu se aplică magazinelor alimentare.

Vaccinări

Obiectivul de 30 de milioane de vaccinări de la jumătatea lunii noiembrie ”până la sfârşitul anului va fi atins”, se arată în rezoluţie. Guvernanţii emit un nou obiectiv: ”Executivul federal şi landurile îşi propun să realizeze încă 30 de milioane de vaccinări (booster, prima şi a doua vaccinare) până la sfârşitul lunii ianuarie 2022”. Campania de vaccinare de rapel va fi intensificată şi ”va continua şi în perioada Crăciunului, în zilele dintre Crăciun şi Revelion şi în noaptea de Anul Nou”.
Pentru toate întâlnirile cu mai multe persoane din afara propriei gospodării, guvernanţii recomandă ”testarea preventivă chiar şi pentru persoanele vaccinate”. Acest lucru se aplică ”în special la întâlnirile cu persoanele în vârstă”.

Temeri privind valul Omicron

Guvernul federal şi cele ale landurilor vor să se asigure că infrastructurile de bază continuă să funcţioneze chiar şi în situaţia în care mulţi angajaţi ar fi infectaţi cu noua variantă a virusului în acelaşi timp. Ca exemple de infrastructuri critice, proiectul de lege menţionează ”spitale, poliţie, pompieri, servicii de urgenţă, telecomunicaţii, electricitate şi alimentare cu apă, precum şi logistica aferentă”. Toţi operatorii de infrastructuri critice sunt chemaţi să elaboreze imediat planuri de urgenţă. 

Guvernul federal şi landurile afirmă că ”noua variantă a virusului subminează protecţia existentă împotriva infecţiei, infectând semnificativ mai multe persoane într-un timp foarte scurt, inclusiv videcaţii şi persoanele vaccinate. Acest lucru poate duce la o răspândire explozivă, se mai arată în rezoluţie. 

Incidenţa şi noile infecţii scad

Deutschland | Coronavirus | Einschränkungen

Între timp, incidenţa la nivel naţional pe şapte zile a noilor infecţii a scăzut din nou uşor. Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), cifra a fost de 306, în scădere faţă de 316 luni şi 389 în urmă cu o săptămână. Incidenţa la şapte zile indică numărul de noi infectări la 100.000 de locuitori într-o săptămână. De la începutul lunii noiembrie, valoarea a crescut rapid până la noi niveluri record. La începutul lunii decembrie, incidenţa a scăzut din nou.

Autorităţile sanitare au raportat 23.428 de noi infecţii în 24 de ore. Este vorba de 7395 de cazuri mai puţin decât în urmă cu o săptămână, când au fost înregistrate 30.823 de teste pozitive. În întreaga Germanie, 462 de decese au fost înregistrate în decurs de 24 de ore. În urmă cu o săptămână, s-au înregistrat 473 de decese. Numărul de infecţii raportate este în scădere de aproape trei săptămâni. Cu toate acestea, experţii se tem de o inversare a tendinţei în curând, din cauza variantei Omicron, mai contagioasă şi care se răspândeşte rapid.

La 18 noiembrie, guvernul federal şi cele al landurilor au stabilit aşa-numita incidenţă a spitalizărilor ca fiind criteriul decisiv pentru înăsprirea restricţiilor. Această valoare indică numărul de persoane la 100.000 de locuitori care sunt spitalizate în decurs de şapte zile din cauza unei infecţii cu virusul. Potrivit RKI, incidenţa spitalizărilor a fost de 4,73 luni şi de 5,10 vineri. De la o valoare de trei, regula 2G se aplică la nivel naţional pentru evenimentele dintr-un stat federal. 

Boostere şi cu Nuvaxovid

Potrivit imunologilor, vaccinul recent aprobat în UE de către producătorul american Novavax este potrivit şi pentru vaccinările de rapel. ”Tot ceea ce se ştie până acum sugerează că Novavax este probabil un vaccin foarte bun”, a declarat Carsten Watzl, secretar general al Societăţii Germane de Imunologie. ”În cazul vaccinurilor de rapel, Novavax nu este la fel de eficient ca vaccinurile cu ARNm, potrivit unui studiu britanic, dar este semnificativ mai bun decât vaccinurile cu vectori precum cele de la AstraZeneca sau Johnson & Johnson”. 

Novavax trebuie adaptat acum şi la varianta Omicron şi la proteina modificată a acesteia, a subliniat profesorul de imunologie din Dortmund. În general, potrivit imunologului, vaccinul Novavax are un potenţial aproape similar cu cel al vaccinurilor producătorilor Biontech/Pfizer sau Moderna. Cel mai mare avantaj este că vaccinul Novavax trebuie păstrat doar la frigider. Vaccinul Nuvaxovid, pe bază de proteine, a primit luni o autorizaţie de introducere pe piaţă condiţionată din partea Comisiei Europene, pentru persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste, în urma unei recomandări a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).

Articol publicat de Deutsche Welle

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

is@ davide.
23.12.2021, 09:13:32

Citat: ”Tot ceea ce se ştie până acum sugerează că Novavax este PROBABIL un vaccin foarte bun”, a declarat Carsten Watzl, secretar general al Societăţii Germane de Imunologie. Pai atunci si certificatul discriminatoriu trebuie sa fie PROBABIL. ps: nu spuneati voi ca "vaccinul imunizeaza?! LOL

-16 (18 voturi)
Marius Dumitru
23.12.2021, 11:07:49

Mă bucur că am trăit să văd cum se prăbușește mitul germanului civilizat. Vechea genă fascistă iese la iveală, ăștia nu pot rezolva probleme decât cu politia. Românii au un spirit mai liberal decât acești tăntălăi care se incolonează cand le zice fuhrerul. nu uitati că au fost conduși 16 ani de o singură persoană, ca și rușii. Să inchizi țara pentru o variantă care n-a făcut nici o victimă e dovada că vorbim de pretextul perfect pentru tun politic for ever - sunt 650.000 de viruși, mereu vor fi cazuri sau victime, deci in logica asta mereu vor putea venii politrucii să inchidă țara , să ia bani și să pună poliția pe protestatari. Fascism pe stil nou care se hrănește din prostia progresimii credule, care crede idolatru in Arafat si Fauci care se cred identici cu știința

0 (2 voturi)
Modifică Setările