OMS: Copiii au un risc mai mic de a dezvolta COVID-19, vaccinurile ar trebui să fie oferite ţărilor sărace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OMS a publicat Reglementările provizorii privind vaccinarea copiilor şi adolescenţilor Foto: Arhivă
OMS a publicat Reglementările provizorii privind vaccinarea copiilor şi adolescenţilor Foto: Arhivă

Deoarece copiii şi adolescenţii prezintă un risc mai redus de a dezvolta forme severe de COVID-19, statele ar trebui să acorde prioritate adulţilor şi să împartă dozele de vaccin în cadrul mecanismului COVAX pentru a ajunge în ţările mai sărace, a precizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

OMS a publicat Reglementările provizorii privind vaccinarea copiilor şi adolescenţilor, în contextul în care mai multe agenţii de reglementare autorizează utilizarea anumitor vaccinuri în cazul copiilor, printre care agenţii din Statele Unite, China, Uniunea Europeană, India, Israel şi, cel mai recent, săptămâna trecută, Canada, conform unui comunicat ciatat de Reuters.

''Deoarece copiii şi adolescenţii au tendinţa de a prezenta forme mai uşoare de boală în comparaţie cu adulţii, cu excepţia cazurilor când se află într-un grup cu risc crescut pentru forme severe de COVID-19, este mai puţin urgent să-i vaccineze pe aceştia în loc să fie vaccinate persoanele în vârstă, cele cu boli cronice şi angajaţii din domeniul sanitar'', a precizat OMS. 

   

Copiii se pot confrunta cu ''long COVID-19'', care presupune simptome pe o perioadă mai mare, dar acest lucru este încă în curs de investigare, a precizat OMS.

Conform sursei citate, printre „factori de risc” care cauzează formele severe de COVID-19 la copiii se numără atât vârsta, obezitatea, cât şi problemele medicale preexistente cum ar fi diabetul de tip 2, astmul şi bolile cardiace.

Totodată, Reglmentările OMS, arată că pentru toţi copiii de vârstă şcolară ar trebui să fie o prioritate importantă continuarea educaţiei, inclusiv pe perioada pandemiei, fiind necesare măsuri pentru reducerea transmiterii în şcoli, a mai precizat OMS. 

Având în vedere constrângerile privind rezervele de vaccinuri, campaniile de vaccinare ar trebui să se concentreze pe protejarea grupelor cu risc ridicat de spitalizare şi deces, conform OMS. 

   

„Deoarece multe regiuni din lume se confruntă cu un deficit de vaccinuri, statele cu o acoperire ridicată în rândul grupelor de risc ar trebui să prioritizeze partajarea globală a serurilor anti-COVID-19 înaintea vaccinării copiilor, adolescenţilor'', potrivit sursei ciatate.

OMS: Riscul miocarditei este mai mic post vaccinare decât cel asociat cu infecţia SARS-CoV-2

Potrivit OMS, câteva cazuri rare de inflamaţie la nivelul inimii, afecţiune denumită miocardită, au fost raportate la bărbaţi tineri cărora le-au fost administrate vaccinuri pe baza tehnologiei ARN mesager - produse de Pfizer BioNtech şi Moderna -, însă a fost vorba în general de forme uşoare, care au răspuns la tratament.

Deşi riscul nu a fost complet stabilit, este mai mic decât riscul miocarditei asociate cu infecţia SARS-CoV-2,  conform OMS. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite