Europa

articolul anterior articolul urmator

O nouă religie: europenismul

30
24 Apr 2013 15:39:47
Eugen Tănăsescu

Uniunea Europeană tinde să ajungă o instituţie religioasă sau, cel puţin, una de reglementare religioasă. Paradoxal, aceasta în numele unei himere numită neutralitate religioasă.

Ce este religia? Urmărind etimologia cuvântului, vom afla că este vorba despre un anume tip de raportare la valori spirituale, adeseori (dar nu în mod obligatoriu) identificate ca fiind caracteristice unei divinităţi. Ea este rezultatul faptului că omul este fiinţă spirituală, care are o ierarhie de valori. Prin urmare, nimeni nu-i scutit de religiozitate şi religie, chiar dacă religia sa nu coincide cu vreun cult recunoscut.

Mai simplu spus, orice om crede în anumite valori. Cum Uniunea Europeană se pretinde o comunitate de oameni care cred în anumite principii şi se conduc după anumite valori, este clar că ea posedă o anumită religiozitate. În consecinţă, manifestarea acesteia îmbracă forma unei religii, cum tot aşa religiozitatea fiecărui om ia forma unei religii.

Observând modul în care Uniunea Europeană înţelege să aplice regulile democraţiei, am ajuns la concluzia că încercarea autorităţilor de a se autodeclara neutre din perspectivă religioasă se va sfârşi prin...apariţia unei noi religii: europenismul. Aceasta deoarece orice încercare de raportare la religie (acceptare sau negare) se va solda cu o luare de poziţie religioasă. Iar aceasta confirmă o mai veche teorie antropologică: religiozitatea, ca formă de raportare la valori spirituale, este ontologică omului.

Care ar fi, într-o descriere succintă, caracteristicile noii religii?

1. Pretinde neutralitatea religioasă. În fapt, este o himeră, deoarece neutralitatea implică o pasivitate religioasă. Ori, prin directivele şi recomandările UE, vom regăsi trimiteri la valori morale, spirituale, ceea ce face ca Europa să nu fie deloc pasivă religios, ci doar dă aibă un alt set de valori în care crede, desigur diferite de cele consacrate cultelor cunoscute până acum.

2. Deşi pare sincretism, în realitate se practică reeducarea religioasă. UE pretinde că în spaţiul comunitar oamenii îşi pot pune în comun tradiţiile şi culturile proprii, conform devizei unitate în diversitate. Numai că, în realitate, la capitolul credinţe religioase Europa practică ceva contrar: autorităţile consideră că religia face parte din sfera privată şi nu trebuie să conteze în adoptarea deciziilor comunitare. Urmarea este că spaţiul comunitar este sterilizat de valorile religioase zis clasice, care sunt înlocuite cu valorile europenismului.

3. Impune europenilor o viziune comunistoidă asupra spiritului uman. Recent, eurodeputatul britanic naţionalist Nigel Farage a acuzat UE de comunism şi de furt de democraţie. Lăsând deoparte discuţiile politico-economice (şi ele destul de aprinse), sesizez că Europa încearcă să spună europenilor ce şi cum să creadă în domenii controversate, bazându-se exclusiv pe principii secular-umaniste, care şi ele sunt poziţionate cumva faţă de religie. Deşi la origini UE este un pact economico-politic, iată că ea se fundamentează pe anumite valori morale, ceea ce şi stârneşte controverse publice. De exemplu, reglementarea relaţiei Stat-Culte, recunoaşterea parteneriatelor şi căsătoriilor LGBT, adopţiile de copii, eutanasia, procreerea asistată etc. Sau, pentru a nu părea unilateral, recentele evoluţii legate de recunoaşterea Kosovo.

4. Are alură de poliţie spirituală. Deşi UE recunoaşte dreptul la opinie şi liberă exprimare, precum şi dreptul la nediscriminare, legislaţia în domeniu tinde să îmbrăţişeze discriminarea pozitivă. Nedumerirea mea este următoarea: dacă eu opinez contrar unei valori pe care UE mi-o recomandă spre asumare, atunci săvârşesc un delict de opinie? Dacă majoritatea dintr-o ţară membră nu acceptă valori recomandate de Bruxelles, ţara este potenţial sancţionabilă? Dar dacă eu nu accept principiile pe care UE le susţine (adică sunt eurosceptic), sunt pasibil de sancţiuni? Dacă răspunsul este „da” la vreuna din întrebări, înseamnă că UE încalcă ea însăşi Drepturile Omului şi devine un fel de poliţie spirituală.

Închei cu constatarea personală că dacă UE nu va şti să aplece urechea către supuşii ei, găsind formule care să genereze armonie, nu tensiuni, într-un final va dispărea sau se va transforma în dictatură ori totalitarism. Aceasta deoarece, tehnic vorbind, nu poţi să ţii împreună, 500 milioane de suflete diferite, prin încercarea de a le omogeniza. Au mai încercat şi alţii înainte, în numele altor idealuri...dar dragoste cu sila nu se poate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Catalin Mattei
24.04.2013, 16:09:29

Stimate domn Tanasescu.. : pt a respecta postul nu credeti ca ar fi mai crestin din partea unei fete bisericesti sa se abtina de la a se razboi cu toti cei care nu ii impartasesc ideile? Ma gandesc cu drag la un preot din copilaria mea, Popa Stan , cu cata liniste si mai ales dragoste cu adevarat crestina raspundea oricarei provocari si asta pe vremea comunismului. Era ceea ce eu numesc Omul lui Dumnezeu, un om pe care nu puteai decat sa il iubesti , sa il respecti si in a carui povata sa te increzi. Si imi aduc aminte si de cel care i-a urmat, Popa Banica, popa care dupa ce a strans bani pt repararea unui lacas de cult a fugit cu acestia si.. el are parohie nu ca preotii aia din Moldova care au fost dati afara pt ca nu place nu stiu carui mare ierarh si in ciuda dragostei aratata de "turma pastorita" fata de ei au fost scosi cu mascatii. Va pot intelege supararea caci e greu sa vezi credinta crestin ortodoxa pusa la mare incercare in aceste zile dar parca m-as fi asteptat ca sa va rugati pt "oile" care sunt ratacite... cand ma uit catre dumneavoastra parinte tare cred ca haina preoteasca s-a cam instrainat de adevarata credinta si a inceput sa se creada ea insasi o forma a LUI

-1 (9 voturi)
casca gura
24.04.2013, 16:17:37

"Ochiul rău vede toate rău", iar tu vezi război şi şabloane.

+1 (5 voturi)
Catalin Mattei
24.04.2013, 16:46:54

este bine ca vin "crestinii adevarati" si ne invata

-3 (3 voturi)
Zori Dezeama
24.04.2013, 16:27:53

"Este adevărat că omul se află deasupra tuturor şi a toate? Nu este nici un spirit superior deasupra lui? Activităţile umane şi sociale pot fi ele legitim reglate doar prin expansiunea materială? Avem dreptul de a promova această expansiune în detrimentul integrităţii vieţii noastre spirituale? Dacă lumea nu a ajuns încă la final, atunci ea atins o etapă hotărâtoare în istoria ei, asemănătoare cu importanţa cotiturii care a dus dinspre Evul Mediu spre Renaştere. Această cotitură pretinde din partea noastră o dragoste spirituală. Va trebui să ne ridicăm la o perspectivă mai înaltă, la o nouă concepţie de viaţă, în care natura noastră carnală să nu mai fie diabolizată, aşa cum s-a întâmplat în Evul Mediu, iar firea noastră spirituală să nu mai fie călcată în picioare, aşa cum s-a întâmplat în epoca modernă. Ascensiunea noastră ne îndreaptă spre o nouă etapă antropologică. Nimeni, pe acest Pămînt, nu mai are altă soluţie decît să se ridice spre înălţimi." (Aleksandr Soljeniţîn, 1978, discurs la Harvard)

+2 (2 voturi)
Zori Dezeama
24.04.2013, 17:01:22

Bine spus, dragoste cu sila. Familia UE si-a petrecut luna de miere bine merci, dar acum s-a intors acasa. Si toti vecinii, care stiau ca cei doi s-au luat "pentru bani", stau acum si ciulesc urechile la certurile care se aud din dormitor. Macar de-ar ramane in dormitor, sa speram ca nu o sa inceapa sa zboare mobila pe fereastra :)

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările