Europa

articolul anterior articolul urmator

ONU: Tratamentul la care este supus Julian Assange îi pune viaţa în pericol

8
1 Nov 2019 17:27:42
Autor: News.ro

Tratamantul la care este supus Julian Assange, acuzat de spionaj de către Washington şi ameninţat de o extrădare către Statele Unite, îi pune viaţa ”în pericol”, a apreciat vineri raportorul ONU cu privire la tortură Nils Melzer, relatează AFP.

El şi-a exprimat vineri, într-un comunicat, ”îngrijorarea faţă de deteriorarea continuă a sănătăţii lui Julian Assange, după arestarea şi plasarea sa în detenţie, la începutul acestui an”.
 
”Viaţa îi este de-acum în pericol”, avertizează raportorul ONU cu privire la tortură.
 
”Dacă Regatul Unit nu schimbă de urgenţă direcţia şi nu îmbunătăţeşte situaţia inumană în care se află, expunerea continuă a domnului Assange la arbitrar şi încălcări ale drepturilor sale ar putea. în curând, să-l coste viaţa”, a declarat el.
 
Acest expert independent de la ONU şi profesor de drept internaţional l-a vizitat în mai, însoţit de medici, pe fondatorul australian al WikiLeaks în închisoarea de la Londra, la o lună după arestarea acestuia de către poliţia britanică în Ambasada Ecuadorului.
 
În urma acestei vizite, Melzer a declarat că Julian Assange a suferit stări de ”rău fizice” şi prezenta ”toate simptomele tipice unei expuneri prelungite la tortură psihologică, o anxietate cronică şi traumatisme psihologice intense”.
 
Expertul nu s-a mai întâlnit cu Assange de atunci, însă a primit informaţii noi despre sănătatea acestuia, a declarat anturajul său pentru AFP.
 
Assange "continuă să fie deţinut în condiţii de opresiune, izolare şi supraveghere nejustificate de statutul său de deţinut”, a subliniat raportorul.
 
La 21 octombrie, australianul în vârstă de 48 de ani a părut dezorientat, în cursul primei sale apariţii publice din ultimele şase luni, bolborosind în timpul unei audieri, la Londra, şi părând să aibă dificultăţi în a-şi aminti data naşterii.
 
La finalul audierii el a declarat că nu ştie ce s-a întâmplat şi s-a plâns de condiţiile de detenţie din Închisoarea londoneză de înaltă securitate Belmarsh.
 
În 2012, Julian Assange, care era inculpat în Suedia cu privire la viol, s-a refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, pentru a evita să fie extrădat către Suedia sau către Statele Unite, din cauza difuzării a sute de mii de documente americane clasificate pe site-ul său.
 
După ce a petrecut şapte ani în reprezentanţa diplomatică, el a fost scos afară din ambasadă de poliţie, la 11 aprilie, cu acordul Quito.
 
El a fost plasat imediat în detenţie şi apoi a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare, la 1 mai, din cauza încălcării condiţiilor eliberării sale provizorii.
 
Julian Assange riscă o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare în Statele Unite, care-i reproşează că a pus în pericol anumite surse americane în momentul publicării, în 2010, de către WikiLeaks, a aproximativ 250.000 de telegrame diplomatice şi a aproximativ 500.000 de documente confidenţiale cu privire la activitatea armatei americane în Irak şi Afganistan.
 
La sfârşitul lui mai, justiţia americană a adăugat mai multe capete de inculpare, majoritatea cu privire la încălcări ale legilor împotriva spionajului, ceea ce a declanşat critici ale apărătorilor libertăţii presei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Index 4.2
1.11.2019, 18:08:39

sARACUTZU DE jULIANO, DA CAND DADEA CU PANACOTU si apoi le servea pe tava rusilor prada, nu suferea, nu avea viatza in pericol? Sau hoti treba legalizata?

-6 (8 voturi)
M Alex
1.11.2019, 19:06:11

Prost sa fii sa ai anumite abilitati si sa le aplici in folosul tuturor. Daca era baiat destept nu publica nimic si le vindea pe bani buni. Ce a crezut, ca prapaditii de rand il vor aplauda? Prapaditii de rand ling si pupa organele rapanoase ale stapanilor lor. Ei vor sa traiasca iluzia pacii si a prosperitatii occidentale. Te-ai pus cu Imperiul Roman Iuliane. Si imperiul nu ii iarta pe cei care ii zgarie fatada.

+1 (7 voturi)
Smeritu Pahomie
1.11.2019, 20:29:20

ONU e corupta pana-n maduva oaselor, daca intr-adevar era o "autoritate"....atunci il luau de la inceput in custodia lor sa-l salveze din ghiarele anglo-amerlocilor care se oftica acum cand i-a dat in gat ca-s mai criminali chiar decat nazistii si ca vor sa transforme intreag pamantul intr-o massa omogena de sclavi cipati. Deja e prea tarziu si Assange arata ca o leguma dupa atata tortura acolo la secret si fara martori....

+3 (7 voturi)
mihai radu
1.11.2019, 22:15:02

ONU nu este o autoritate,este o uniune de state care colaboreaza prin consens si acorduri mutuale,nu poate lua in custodie pe nimeni fiindca nu are cum,nu are instrumente !

+4 (4 voturi)
Index 4.2
1.11.2019, 22:15:25

O sa si-o ia Juliano la Babarnache cat de curand, cand ajunge la Guantanamo!

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările