Op-Ed: Lansarea noii Platforme europene de combatere a fenomenului lipsei de adăpost

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Noua Platformă europeană de combatere a fenomenului lipsei de adăpost angajează instituţii UE, state membre şi părţi interesate, pentru a reduce fenomenul persoanelor fără adăpost în Europa până în anul 2030, scriu Nicolas Schmit, comisar pentru locuri de muncă,  Ana Mendes Godinho, ministrul portughez al muncii, şi Yves Leterme, preşedintele Comitetului director al noii platforme.

În urmă cu un an, ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea fenomenului persoanelor fără adăpost în Uniunea Europeană. Cel puţin 700.000 de persoane nu au adăpost în fiecare noapte, la nivelul UE, 70% timp de mai mult de un deceniu. În fiecare noapte, bărbaţi, femei şi copii dorm pe străzi, în automobile, corturi, sau în adăposturi de urgenţă. Acesta este un atac asupra demnităţii, proprietăţii şi asupra vieţii. Această situaţie este incompatibilă cu obiectivele UE pentru un continent european puternic din punct de vedere social. Nu poate fi acceptată drept o „realitate a vieţii cotidiene”.

În ultimele luni, pandemia ne-a amintit cât de importantă este o locuinţă decentă pentru sănătatea şi bunăstarea noastră. Mai mult, ne-a oferit exemple extraordinare de solidaritate şi voinţă politică. Numeroase autorităţi publice au întreprins acţiuni ambiţioase pentru a oferi rapid un acoperiş persoanelor care dorm pe străzi. Numeroase ONG-uri şi-au intensificat eforturile în teren. În acest moment, este esenţial să lucrăm la soluţii mai sistemice şi pe termen lung.

De aceea, suntem încântaţi să anunţăm lansarea Platformei europene de combatere a fenomenului lipsei de adăpost. Aceasta reprezintă o iniţiativă inovatoare, prin care instituţiile UE, statele membre şi părţile interesate vor colabora în vederea găsirii unor soluţii concrete pentru soluţionarea fenomenului persoanelor fără adăpost în UE. Platforma face parte din Planul de acţiune privind Pilonul european al drepturilor sociale şi va pune în aplicare Principiul 19: dreptul la locuinţă şi la asistenţă pentru persoanele fără adăpost. În Angajamentul social de la Porto, instituţiile europene, partenerii sociali şi societatea civilă alături de preşedinţia portugheză a Consiliului UE, şi-au exprimat angajamentul faţă de implementarea Pilonului european al drepturilor sociale, şi au stabilit obiective ambiţioase.

În cadrul unei conferinţe la nivel înalt, organizată de preşedinţia portugheză a Consiliului UE la Lisabona în data de 21 iunie, statele membre, instituţiile UE şi părţile interesate au semnat Declaraţia de la Lisabona privind Platforma europeană de combatere a fenomenului lipsei de adăpost, o declaraţie politică de lansare a Platformei, care angajează statele membre şi toţi semnatarii pe calea adoptării  unei serii de principii pentru soluţionarea acestei realităţi. Platforma oferă instrumente concrete pentru toate părţile pregătite să-şi mobilizeze forţele împotriva celei mai severe forme de sărăcie şi excluziune socială.

În considerarea tuturor instituţiilor UE, statelor membre, organizaţiilor societăţii civile şi altor părţi interesate care aderă la Platformă, am convenit să colaborăm în vederea realizării obiectivelor comune de progres înspre eradicarea fenomenului persoanelor fără adăpost până în anul 2030, în aşa fel încât:

  • nimeni să nu doarmă în condiţii precare din cauza lipsei unui adăpost de urgenţă care să fie accesibil, sigur şi adecvat;
  • nimeni să nu locuiască în adăposturi de urgenţă sau provizorii mai mult decât este necesar pentru a se muta efectiv într-un adăpost permanent;
  • nimeni să nu iasă din nicio instituţie (de exemplu, închisoare, spital, centru de îngrijire) fără să i se ofere un adăpost adecvat;
  • evacuările trebuie prevenite ori de câte ori este posibil şi nimeni să nu fie evacuat fără a i se oferi asistenţă pentru a beneficia de un adăpost adecvat, atunci când este necesar;
  • nimeni să nu fie discriminat din cauză că are statut de persoană fără adăpost.

Această viziune ambiţioasă este susţinută de faptul că politicile cele mai eficiente sunt cele care au în centru individul, furnizarea unui adăpost şi oferă soluţii integrate. Prin intermediul Platformei, vom învăţa de la persoane cu experienţă în fenomenul persoanelor fără adăpost şi de la organizaţiile care le susţin; vom împărtăşi ce funcţionează şi ce nu, vom promova bunele practici, vom contribui la centralizarea posibilităţilor de finanţare UE, precum şi la intensificarea monitorizării.

Ni se pot alătura alte persoane interesate, pe măsură ce activitatea Platformei evoluează şi suntem deosebit de încântaţi că preşedinţia slovenă a Consiliului UE şi-a exprimat deja angajamentul pentru continuarea procesului, în următoarele şase luni.

Reducerea radicală a fenomenului persoanelor fără adăpost în Europa constituie un imperativ moral dacă vrem într-adevăr să construim o societate echitabilă şi incluzivă. Trebuie să acţionăm acum. Este timpul să trecem la fapte!

***

Nicolas Schmit este comisar european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale; Ana Mendes Godinho este ministrul portughez al muncii, solidarităţii şi securităţii sociale; Yves Leterme este Ambasadorul bunăvoinţei pentru lupta împotriva fenomenului lipsei de adăpost şi preşedintele Comitetului director al noii platforme.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite