Europa

articolul anterior articolul urmator

„Operaţiunea Lima”. O fetiţă de opt ani răpită din casa bunicilor de un grup anti-stat, salvată de autorităţile elveţiene

2
18 Apr 2021 23:02:54
Autor: Cristina Ene
Mia, o fetiţă de opt ani răpită de un grup extremist din casa bunicilor ei, a fost găsită împreună cu mama ei într-o fabrică abandonată din Elveţia FOTO EPA-EFE
Mia, o fetiţă de opt ani răpită de un grup extremist din casa bunicilor ei, a fost găsită împreună cu mama ei într-o fabrică abandonată din Elveţia FOTO EPA-EFE

O fetiţă în vârstă de opt ani a fost salvată duminică în Elveţia la cinci zile după ce fusese răpită „în stil militar” din casa bunicii sale din Franţa. Răpirea a fost organizată de un grup cu anumite idei despre bunăstarea copiilor, iar mama fetiţei ar fi fost complice, relatează AFP.

Mia şi mama sa au fost găsite în ascunzătoarea lor dintr-o fabrică abandonată din municipalitatea elveţiană Sainte-Croix după o operaţiune amplă de căutare, au transmis procurorii francezi.
 
Lola Montemaggi, mama fetiţei, şi alte cinci persoane complice la răpire au fost arestate.
 
Pe 13 aprilie, trei bărbaţi s-au dat drept angajaţi ai Protecţiei Copilului, folosind documente false, şi astfel au convins-o pe bunica maternă a Miei să le predea fetiţa. Aceasta locuia în satul Les Poulières din apropierea graniţei dintre Franţa şi Elveţia.
 
Deşi răpirea nu a fost violentă, spun procurorii francezi din Nancy, grupul de răpitori a acţionat pe modelul unei operaţiuni militare, extrem de bine pregătită, care a primit şi un nume pe măsură, „Operaţiunea Lima”.
 
Grupul era dotat cu dispozitive de comunicare walkie-talkie, echipament de campare, plăcuţe false de înmatriculare şi un buget de 3.000 de euro pentru cheltuieli, au arătat procurorii.
 
Complicii, care nu erau cunoscuţi poliţiei, au fost descrişi ca făcând parte din „aceeaşi comunitate de idei”.
 
„Au credinţe împotriva statului şi s-au mobilizat contra a ceea ce ei numesc dictatură a sănătăţii”, spun procurorii, precizând că din punctul acestora de vedere „copiii sunt luaţi pe nedrept de la părinţi”.
După răpire, trei dintre bărbaţi şi mama fetiţei au trecut graniţa din Franţa în Elveţia mergând cu rândul alături de copil.
 
Odată ajunşi în Elveţia, un bărbat numit Romeo le-a preluat pe Mia şi pe mama ei într-un Porsche şi le-a condus la un hotel. Au stat o noapte la hotel alături de o femeie „simpatizantă a mişcării” înainte de a ajunge la Sainte-Croix,  o municipalitate din districtul Jura-Nord Vaudois( cantonul Vaud, Elveţia).
Cinci persoane cu vârste între 23 şi 60 de ani au fost arestate pentru complicitate la răpire.
 
Mia este sănătoasă şi se află în grija unui asistent social şi unui psiholog urmând să fie dusă înapoi la bunica sa. Reunirea lor este amânată în contextul presiunilor mediatice după ce cazul a intrat în atenţia publică, fiind dezbătut intens.
 
Mama nu s-a opus arestării la sosirea anchetatorilor elveţieni la fabrica abandonată, deşi Mia a ţipat la vederea lor, potrivit unor martori care au descris scena pentru un fotograf AFP.
 
Montemaggi se află în custodia poliţiei elveţiene până ce va emis un mandat de arestare european în urma căruia urmează să fie extrădată în Franţa.
 
Aproape 200 de poliţişti au participat la eforturile de căutare. Avocatul bunicilor a dezvăluit că salvarea fetei este un sentiment imens de uşurare pentru aceştia.
 
„Pune capăt nopţilor de groază şi nelinişte pentru viaţa fetiţei, în special din cauza credinţelor extremiste ale răpitorilor ei”, a spus avocatul acestora.
 

Răpitorii, adepţi ai survivalismului

 
În urma percheziţiei locuinţei din Paris a unuia dintre suspecţi la Paris s-a descoperit un text pregătit pentru a fi citit bunicii, precum şi un microbuz Citroën C15 identificat de martori, relatează BBC.
 
Trei dintre arestaţi sunt descrişi ca adepţi cunoscuţi ai survivalismului, având convingeri anti-stat adesea legate de extrema dreaptă.
 
Un procuror din oraşul francez Épinal, Nicolas Heitz, a spus că unul dintre cei implicaţi în răpire se considera „disident” în stilul hoţului-gentleman Arsène Lupin. Un altul era convins că a salvat viaţa copilului, deşi a recunoscut că e posibil să fi fost manipulat de mama fetei.
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

gyll
19.04.2021, 07:30:14

Plină-i lumea de nebuni!

Camelia Sorescu
19.04.2021, 09:56:11

Subscriu părerii dumneavoastră, e plină lumea de nebuni, cum să asimilezi poziționarea ideologică contrară vis-a-vis de o politică medicală impusă cu forța de către stat ca fiind extremistă și implicit (asta să dorește să ni se inducă) teroristă? Știri ca acestea vom mai vedea cu siguranță, reluate și reexpuse în diferite maniere, cu scopul de a acredita ideea că astăzi teroriști nu mai sunt în Afganistan, Iraq sau Siria ci chiar printre noi, pentru că cei care se opun statului sunt considerați ca fiind teroriști. Pe vremea celui de-al doilea război mondial au fost persoane care au făcut lucruri asemănătoare cu copiii lor care erau la bunici, plătind în aur călăuze care să îi ajute să scoată copiii din zonele care ulterior au devenit câmp de luptă. Destinația pentru majoritatea tot Elveția a fost. Să fi fost prinși, am fi aflat la fel, că erau teroriști. Istoria se repetă acum dar într-o altă formă. Numai că de data aceasta elementele care dețin puterea politică și economică fac uz de cunoașterii istoriei (adică ceea ce nouă nu prea ni se mai predă prin școli) și nu se mai lasă luate prin surprindere. Pun deja bazele dictaturii: gândești altfel decât statul, ești terorist. Ori în realitate așa gândesc teroriștii, nu statul.

-3 (3 voturi)
Modifică Setările