Dezbatere Historia, la Adevărul Live: Ucraina la un pas de război, divizată de pro-europeni şi pro-ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce în vestul Ucrainei statuile lui Lenin au fost decapitate, protestatarii din est au arborat drapelul rus în speranţa că Moscova va interveni pentru a-i elibera de „fascişti”. Despre implicaţiile acestei divizări au discutat, la Adevărul Live, analistul militar Ion Petrescu şi Octavian Milevschi, cercetător independent în relaţii internaţionale.

Situaţia din Ucraina se degradează de la o zi la alta. Divergenţelor existente între puterile occidentale şi Rusia cu privire la soluţionarea crizei ucrainene li se adaugă divizarea internă a ţării: vestul pro-european contra estului pro-rus.

Cum a ajuns Ucraina mai aproape ca oricând de o scindare? Va interveni militar Rusia în Ucraina de est? De ce este poporul ucrainean divizat între Europa Occidentală şi Rusia?  

La aceaste întrebări, dar şi la multe altele au răspuns analistul militar Ion Petrescu, Octavian Milevschi, cercetător independent în relaţii internaţionale, specializat în spaţiul postsovietic, şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială Adevărul Live, transmisă de la ora 11.00 şi moderată de Ion M. Ioniţă.

Poziţia României contează

Preşedintele României a vorbit cu Merkel şi Cameron, ceea ce înseamnă că, alături de Polonia, ţara noastră contează la masa negocierilor, consider analistul Ion Petrescu. Importantă este şi poziţia Crimeei, care a spus că doreşte o soluţionare paşnică a conflictului, ceea ce convine UE.

Cercetătorul în relaţii internaţionale, Octavian Milevschi, a vorbit despre însemnătatea referendumului programat în Crimeea peste câteva zile. „În Crimeea, referendumul este stabilit pentru data de 16 martie. Este un fel de legitimare a intervenţiei Rusiei în Crimeea şi se aşteaptă o prezenţă mare a rusofonilor. Este de văzut dacă va avea efect de contagiune, mai ales în cazul Republicii Moldova. Previziunea mea în cazul Transnistriei mă aştept la apeluri de apărare din partea Rusiei în virtutea unor problem lingvistice şi etno-teritorială”.

„La Kiev avem o anumită panică de faptul că nu pot lupta pentru a menţine Crimeea. Dacă trupele ucrainene din Crimeea intră în conflict cu cele ruseşti există mai multe variante: sprijinirea trupelor, neintervenţia sau retragerea trupelor în teritoriul controlat de Kiev”, a mai comentat Milevschi. 

Analistul militar Ion Petrescu consideră că nu se pune problema unui conflict între SUA şi Rusia pe subiectul Ucrainei. „Rusia nu îşi va permite să atace un stat NATO”.

Care ar fi pierderile Rusiei?

În 2008 s-a discutat despre intrarea în NATO a Ucrainei, dar nici cetăţenii ucrainieni nu au vrut. Acum s-a schimbat situaţia, iar aceasta va fi principal ţintă a Kievului, şi abia apoi intrarea în UE.

 „Ce poate pierde Rusia? În primul rând vor fi pierderi economice. Deja au început sancţiunile. Există aproape 100 de oligarhi ruşi, care au averi de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari. Este o sumă foarte mare, iar aceştia nu vor fi deloc bucuroşi să îşi vadă averile blocate. Obama a emis deja un ordin executiv de sancţiuni, fiind vizaţi şi politicieni ruşi, mai puţin Putin, care au implicaţii în Ucraina. Este o stare de prerăzboi, un război psihologic. Ruşii sunt bombardaţi prin televiziuni cu informaţii total distorsionate, iar Putin capitalizează rezultatul acestei intervenţii. Cât de pregătiţi ruşii sunt de un război, mai ales cu Ucraina”, a spus Milevschi.

image

Analistul militar Ion Petrescu (foto dreapta) spune că există trei variante: Rusia să ia Crimeea, dar şi partea de est a Ucrainei, Rusia să ia doar Ucraina sau, cea dorită de ţările civilizate, să se revină la starea iniţială, cu trupele ruse în bazele din Crimeea, potrivit acordului cu Kievul. 

Milevschi însă prevede mari probleme pentru Rusia dacă va anexa Crimeea. „Dacă mergem pe ideea că va fi anexată Crimeea, Rusia se va trezi cu o valiză mare, fără mâner, cu o economie şubredă, pentru că zona se bazează pe turism. Întreţinerea pentru Crimeea va costa foarte mult Moscova”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite