Europa

articolul anterior articolul urmator

Oraşul Berlin adoptă o lege controversată împotriva discriminării. Partidul Angelei Merkel a votat contra, alături de extrema dreaptă

9
5 Jun 2020 21:12:36
Autor: News.ro
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Municipalitatea Berlinului a adoptat o lege împotriva discriminării - interzisă în Germania - care provoca vineri critici din partea sindicatelor po​liţiştilor, pe fondul unei mobilizări în Statele Unite după moartea lui George Floyd, relatează AFP.

Această lege, iniţaită de senatorul ecologist însărcinat cu Justiţia Dirk Behrendt, a fost adoptată joi seara de către Senatul capitalei federale germane, dominat de stânga.

Conservatorii din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU) a Angelei Merkel au votat - împreună cu extrema dreaptă - împotriva legii.

Victimele discriminării - rasiale, religioase, sexuale sau legate de dizabilităţi - vor putea de-acum să ceară despăgubiri.

Legea prevede un larg evantai de cazuri - de la refuzul accesului într-un spaţiu public al unui nevăzător şi câinelui său, din cauza interzicerii accesului animalelor, şi până la ”glume misogine” pe care funcţionarii le-ar face în prezenţa unor terţi, trecând prin eventuale controale ale poliţiei în funcţie de înfăţişare.

Berlinul ar putea deveni astfel ”precursor” în Germania în domeniul luptei împotriva discriminării, s-a felicitat Behrendt, salutând încununarea a ”peste zece ani” de dezbateri.

Dreapta, liberalii şi extrema dreaptă au denunţat, în schimb, o lege care ”înjunghie funcţionarii în spate”, potrivit liderului grupului CDU în capitală Burkard Dregger.

O dispoziţie îi irită în mod special pe opozanţii noului dispozitiv - în cazul unei acuzaţii de discriminare, poliţiştii sunt obligaţi să demonstreze că nu se fac vinovaţi de faptele reproşate. Până în prezent, presupusa victimă era cea obligată să demonstreze că a fost discriminată.

Sindicatele poliţiştilor sunt deosebit de virulente şi acuză noua lege de faptul că aruncă o suspiciune asupra tuturor funcţionarilor din cadrul poliţiei şi că inversează sarcina dovedirii, cerând unui suspect să dovedească faptul că nu este vinovat.

Puţin influent în capitala germană, Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a obţinut ca scrutinul să fie nominal.

”Toţi ofiţerii de poliţie din Berlin trebuie să vadă care aleşi îi înjunghie în spate”, a cerut liderul AfD Frank-Christian Hansel.

Aceste măsuri provoacă îngrijorări şi în alte regiuni germane, care se tem de faptul că s-ar putea extinde în ţară.

”Germania nu este Statele Unite. Noi nu avem probleme cu rasismul în poliţie”, a reacţionat Thomas Blenke, delegat la Interne în cadrul CDU din Bade-Wurtemberg.

Purtătorii de cuvânt ai CDU şi Uniunii Creştin Sociale (CSU) din Bavaria pentru politică internă la nivel federal au cerut - ca măsură de retorsiune - ca niciun poliţist din celelalte landuri să nu fie trimis ca întăriri la Berlin, aşa cum se întâmplă de regulă între landurile germane.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Cneazul
5.06.2020, 21:19:39

Berlinul devine "precursor" al prostiei.

+6 (8 voturi)
Vlad Mihai
5.06.2020, 21:37:28

Este, de foarte multa vreme.

+4 (6 voturi)
pop adriana
5.06.2020, 21:59:34

Incet incet si Germania o ia razna!Chestiunea e problema rasiala,azi maine va fi Berlin-ul ca Parisul:vandalizari,focuri,batai.

+5 (7 voturi)
snake
5.06.2020, 22:27:46

sa vezi de acum ura in ochii nemtilor . daca pana acum se zvonea ca politia germana este infiltrata cu factiuni ale dreptei radicale,de acum si cei mai naivi se vor alia extremei. hm...parca sunt niste curci bete acesti verzi.

+4 (6 voturi)
Beta Alfa
5.06.2020, 22:47:33

Im place titlul... Merkel; alaturi de "extrema dreapta". Soc si groaza... Cititiorii fug inspaimantati in toate partile

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)