Europa

articolul anterior articolul urmator

Oraşul englez Liverpool, înlăturat din lista locurilor de patrimoniu mondial a UNESCO

1
21 Jul 2021 15:11:09
Autor: News.ro
Foto Unsplash.com
Foto Unsplash.com

Oraşul englez Liverpool a fost înlăturat din lista locurilor de patrimoniu mondial, după ce agenţia culturală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a găsit clădiri noi, inclusiv un stadion de fotbal, care au compromis imaginea dată de docurile victoriene.

Liverpool a fost înscris ca obiectiv de patrimoniu mondial în 2004, alăturându-se unor enblematice locuri ca Marele Zid Chinezesc, Taj Mahal şi Turnul din Pisa.

Oraşul este al treilea loc înlăturat vreodată din prestigioasa listă, după o rezervaţie naturală din Oman, în 2007, din cauza braconajului, şi Valea Elbei la Dresda (Germania), în 2009, pentru că un pod cu o autostradă cu patru benzi a fost construit peste fluviu.

După ce membrii Comitetului Patrimoniului Mondial au votat în China, UNESCO a anunţat pe Twitter că Liverpool ar trebui şters din lista organizaţiei.

Joanne Anderson, primarul Liverpool, a spus că decizia este „de neînţeles” şi speră să facă apel.

„Sunt foarte dezamăgită şi îngrijorată de acestă decizie de a şterge statutul de patrimoniu mondial al Liverpool, care vine după un deceniu de când UNESCO a vizitat ultima dată oraşul pentru a-l vedea cu propriii ochi. Vom colabora cu Guvernul pentru a examina dacă putem face apel”, a spus ea, citează Reuters.

Marca de patrimoniu oferă locurilor istorice acces la fonduri ONU pentru conservare şi prezenţa în ghiduri turistice din lume.

Ameninţarea de a fi scos de pe listă exista în cazul Liverpool din 2012, după ce UNESCO a avertizat că noile clădiri au schimbat linia orizontului oraşului şi distrug valoarea de patrimoniu a falezei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Dr. No
22.07.2021, 08:31:32

Numai și pentru acel simbol Lgbt și ar fi trebuit exclus orașul. Ce legătură are patrimoniul cultural cu aberații ideologice.

-2 (2 voturi)
Modifică Setările