Oraşul Mariupol din estul Ucrainei vrea să achiziţioneze Domul de Fier şi să-şi redeschidă aeroportul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul Domul de Fier FOTO EPA-EFE
Sistemul Domul de Fier FOTO EPA-EFE

Municipalitatea din Mariupol din regiunea Doneţk, estul Ucrainei, vrea să redeschidă aeroportul din apropierea graniţei cu Rusia, închis din 2014, după izbucnirea luptelor între separatiştii susţinuţi de Rusia şi armata ucraineană, şi ar fi interesată să achiziţioneze sistemul antirachetă Domul de Fier, relatează Jerusalem Post.

Autorităţile locale vor să repună în funcţiune aeroportul din Mariupol care să ajute la modernizarea oraşului industrial de la Marea Azov.

Viceprimarul Serghei Zakharov a declarat pentru presa locală, citată de Jerusalem Post”, că aeroportul are nevoie de infrastructură modernă de protecţie pentru a putea fi redeschis, în condiţiile în care după o perioadă de calm, Rusia a masat în mai efective masive de luptă de-a lungul graniţei.

Viceprimarul ucrainean a dat exemplul aeroportului israelian Ben-Gurion situat la 8 kilometri de zonele tampon, în timp ce Mariuopol se află la 40 de kilometri de zona de delimitare stabilită de Ministerul ucrainean al Apărării.

„În vederea securităţii, israelienii folosesc sistemul de apărare tactică  Domul de Fier. Putem adopta şi noi această practică şi deja am deschis calea unor demersuri în acest sens şi ştim care sunt paşii necesari”, a spus Zakharov precizând că costurile de achiziţie ale sistemului sunt de „circa 50 de milioane de euro”.

El a anunţat că oraşul a luat deja legătura cu o firmă israeliană de securitate care va trimite o delegaţie la sfârşitul lunii iunie.

Ministerul israelian al Apărării şi Rafael Advanced Systems, contractorul primar pentru Domul de Fier, nu au răspuns solicitărilor unui punct de vedere, potrivit Jerusalem Post.

Radarul multimisiuni al sistemului de apărare antirachetă israelian este dezvoltat de ELTA Systems Ltd, subsidiară a companiei de stat Israel Aerospace Industries, în timp ce sistemul de comandă şi control a fost dezvoltat de mPrest Systems, o companie privată.

Domul de Fier este un sistem dezvoltat în comun de societăţile Rafael (Israel) şi Raytheon (Statele Unite) şi are 20 de interceptoare manevrabile, care se pot deplasa în funcţie de traiectoria ţintei.

Proiectat pentru interceptarea rachetelor cu rază scurtă de acţiune (4-70 de kilometri), sistemul a fost dat în folosinţă în aprilie 2011, prima baterie fiind plasată în apropierea oraşului sudic Beersheba.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite