Orban instaurează încet, încet dictatura în Ungaria. Noi reglementări privind organizarea manifestaţiilor, libertatea presei, între paranteze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ungurii în stradă în apărarea democraţiei
Ungurii în stradă în apărarea democraţiei

În Ungaria, au intrat în vigoare, ieri, noi reglementări privind organizarea manifestaţiilor. Astfel, poliţia le va putea interzice, dacă va considera că ele periclitează siguranţa sau ordinea publică, ori aduc atingere drepturilor şi libertăţilor altora.

Parlamentul Ungariei a adoptat o nouă lege referitoare la adunările publice. Noul act normativ defineşte noţiunea de adunare publică drept orice miting la care participă cel puţin două persoane, cu scopul exprimării unei opinii în legătură cu o chestiune publică.

 Adunările publice trebuie să fie anunţate cu cel puţin 48 de ore înainte ca acestea să aibă loc. Participanţii la miting nu au dreptul să-şi acopere feţele sau să aibă asupra lor obiecte care pot provoca moartea or rănirea altor persoane sau obiecte care simbolizează violenţă. 

Poliţia poate să refuze autorizarea adunărilor publice, printre altele, dacă „există informaţii că adunarea periclitează într-un mod nejustificat şi într-o măsură disproporţionată ordinea publică, sau afectează într-o măsură nejustificată drepturile şi libertăţile altora, iar protecţia ordinii publice, a drepturilor altor persoane nu se pot asigura altfel”. 

În cazul în care o adunare publică nu a fost autorizată sau organizatorii ori participanţii nu au respectat legea, poliţia este autorizată să disperseze adunarea publică. Nerespectarea legii de regulă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda, dar sunt cazuri în care nerespectările sunt considerate infracţiuni şi pot fi sancţionate cu închisoare.

Expertul în dreptul de asociere al organizaţiei pentru drepturile civice TASZ, Hegyi Szabolcs a declarat pentru Euronews că noua lege creează îngrijorare din mai multe puncte de vedere. „Nu este vorba despre faptul că de acum înainte nu o să mai aibă loc demonstraţii, ci de faptul că poliţia ar putea să interpreteze reglementările după bunul său plac, iar unele demonstraţii vor fi interzise în mod arbitrar, iar altele vor fi autorizate tot arbitrar. 

Reglementarea anterioară a fost foarte explicită şi a limitat exact posibilitatea poliţiei de a interzice o adunare publică înainte ca aceasta să aibă loc. Noua lege însă este foarte permisivă din acest punct de vedere şi practic dă dreptul poliţiei să selecteze între cererile de a organiza demonstraţii.” 

Potrivit opiniei expertului, o altă problemă este aceea că, în cazul în care o persoană deranjează grav o adunare publică, aceasta poate fi sancţionată cu închisoarea. În înţelesul legii, chiar şi dacă fluieră cineva în timpul unui miting pentru că nu este de acord cu vorbitorul, riscă o pedeapsă privativă de libertate. „Legea incriminează şi acţiunile nonviolente, care însă pot fi deranjante sau incomode pentru organizatori sau pentru poliţie” – spune Hegyi Szabolcs.

Tot ieri, cel mai mare portal independent de ştiri din Ungaria şi-a închis pentru scurt timp prima pagină online pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu ceea ce consideră a fi declinul libertăţii sale editoriale şi a obţine o finanţare din partea cititorilor protejându-şi astfel independenţa, relatează Reuters.

Jurnaliştii care lucrează la Index.hu se tem că cei doi investitori care au preluat controlul asupra portalului de ştiri luna trecută ar avea legătură cu prim-ministrul Viktor Orban şi partidul său de dreapta aflat la putere Fidesz şi că ar încerca să reducă libertatea editorială.

“Luni dimineaţă am făcut ceva fără precedent: am oprit Index pentru un timp pentru ca cei care îl consideră important să vadă cum ar fi fără noi”, a scris redactorul-şef Attila Toth-Szenesi într-un articol.

El a spus că achiziţia portalului a fost “o chestiune de importanţă vitală” întrucât noii proprietari care controlează Index, o companie separată CEMP, care îşi vinde spaţiul publicitar, şi o altă companie ce oferă sisteme editoriale.

Toth-Szenesi se teme că achiziţia a fost cumva finanţată de asociaţii lui Orban printr-un mecanism cunoscut în Ungaria drept Sistemul naţional de cooperare (NER). Sub auspiciile NER, înfiinţat în 2010 pentru a contracara valorile liberale şi a susţine politicile naţionaliste, unii dintre asociaţii lui Orban au obţinut o mare parte din afaceri finanţate din fonduri publice.

“În Ungaria de astăzi cei care sunt în măsură să împrumute miliarde cumpărătorilor trebuie să aparţină NER al lui Orban”, a scris Toth-Szenesi, anunţând o campanie de colectare de fonduri via internet, considerând că această finanţare ar contribui la reducerea dependenţei financiare faţă de CEMP.

Până la 12.00 GMT luni, campania a strâns aproximativ 10 milioane de forinţi (36.000 dolari) de la aproximativ 1.350 de susţinători.

Niciunul dintre cei doi noi proprietari – Gabor Ziegler şi Jozsef Oltyan – nu au fost disponibili luni pentru comentarii. Ziegler a negat anterior că ar fi fost sprijinit de cineva în decizia de a achiziţiona Index.

Oltyan este membrul unui partid în coaliţie cu Fidesz, în timp ce Ziegler a făcut parte din personalul filialei Business în cadrul Index de aproape două decenii.

Zeci de ziare, posturi de radio şi de televiziune critice faţă de Orban – reales în aprilie – şi-au schimbat proprietarii în ultimii patru ani. Unele au fost ulterior închise, în timp ce altele şi-au schimbat rapid şi radical tonul.

Guvernul neagă că subminează libertatea presei sau încearcă să influenţeze mass-media sau pe proprietarii acestora prin piaţa de publicitate.

În Ungaria, tendinţa agenţiilor de publicitate a fost să facă reclamă crescândă în mijloacele media proguvernamentale, permiţându-le acestora să prospere în timp ce instituţiile cu o atitudine mai critică faţă de guvernul Orban au avut de suferit.

Orban a criticat sever în trecut website-ul Index, care investighează presupusa corupţie guvernamentală şi publică editoriale ce critică retorica antiimigraţie, anti-Uniunea Europeană, alături de informaţii din surse independente.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite