Europa

articolul anterior articolul urmator

Ordinul care a atras sute de critici: ucrainenii cu vârste între 18 şi 60 de ani nu mai au dreptul să părăsească localitatea de reşedinţă

7
5 Jul 2022 20:03:59
Autor: Cristina Morozan
FOTO IPN
FOTO IPN

Ministerul ucrainean al Apărării le-a interzis bărbaţilor care au vârsta de încorporare în armată să-şi părăsească localităţile de reşedinţă, Statul Major al armatei cerând înţelegere pentru această decizie într-o postare pe Facebook, relatează marţi agenţia DPA.

Ordinul are la bază o lege din anul 1992 privind mobilizarea. Astfel, bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani au nevoie de permisiunea comisariatului lor militar local pentru a putea părăsi districtul unde sunt înregistraţi. Controale se desfăşoară în special la graniţele districtelor şi la limitele localităţilor, conform Agerpres

Respectiva postare pe Facebook a atras în scurt timp sute de comentarii iritate. Ministerul Apărării este acuzat acolo de ''idioţenie'', în timp ce unii atrag atenţia că decizia acestuia ar putea încuraja corupţia din cadrul comisariatelor militare, iar alţii se tem de amplificarea haosului economic, întrucât şoferi de camioane şi autobuze nu-şi vor mai putea desfăşura activitatea. 
 
Numeroşi ucraineni nu locuiesc la adresa unde sunt înregistraţi în acte. În urma invaziei ruse, zeci de mii de bărbaţi care au vârsta de încorporare au fugit în zone mai sigure din vestul Ucrainei. 
 
După declanşarea războiului şi declararea legii marţiale în luna februarie, bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu mai au dreptul să părăsească ţara. Cu toate acestea, gărzile de frontieră reţin cu regularitate bărbaţi care încearcă să treacă graniţa în Republica Moldova sau în statele UE vecine. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

bou baltii 6
5.07.2022, 20:23:52

Ordinul care a atras sute de critici: ucrainenii cu vârste între 18 şi 60 de ani nu mai au dreptul să părăsească localitatea de reşedinţă SLAVA DEMOCRATIEI UCRAINIENE. E NEVOIE DE KARNE DE TUN SA APERE AVEREA ZELENSKIULUI SI A OLIGARHIEI UCRAINIENE. E MAI BINE CA RAZBOIUL SA SE DUCA LA EI DECAT IN GERMANI, FRANTA, UK.

-11 (21 voturi)
X_Files
5.07.2022, 20:25:07

Deci, alaturi de Milogul SRL (Z*)Elensky: "pana la ultimul ukrainean"!

-12 (20 voturi)
X_Files
5.07.2022, 20:24:01

"Armistitiu acum" inseamna ca UKR sa mai ramana cu (prea multa) tara, cu iesire la mare, cu numai 20% din tara pierduta. Su cu cateva sute de mii de morti ukrainene mai putin. E bine ca Deutsche Welle e ingrijoarata de aceasta perspectiva si alege ca NATO sa lupte cu Rusia pana la ultimul ukrainean. Perspectiva ca UKR sa ramana destul de mare si fara dinti sparti NU este buna pentru Romania, pentru viitor. Deci, alaturi de Milogul SRL (Z*)Elensky, subscriu la DW: "pana la ultimul ukrainean"! ------------------ *Z nu se citeste, e incorect politic. :-))

-11 (21 voturi)
Utilizator Adevărul
5.07.2022, 23:47:20

Comentariu considerat abuziv.

Flogea Aurelu
6.07.2022, 01:08:57

Pe naiba nu au voie, e plina Europa de masini cu nr de inmatriculare din Ucraina (majoritatea luxoase si relativ noi) si inauntru barbati si femei intre 20 si 55 de ani, rar copii.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările