Europa

articolul anterior articolul urmator

Organizaţia pentru Interzicerea Armanentului Chimic analizează eşantioane prelevate lui Navalnîi

1
17 Sep 2020 14:09:46
Autor: News.ro
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Organizaţia pentru Interzicerea Armanentului Chimic (OIAC) a confirmat joi că a trimis experţi în Germania pentru a preleva eşantioane de la opozantul rus Aleksei Navalnîi şi a anunţat că rezultatele testelor în vederea stabilirii faptului dacă a fost otrăvit sau nu cu noviciok urmează să fie cunoscute în curând, relatează AFP.

Berlinul, unde opozantul numărul unu al Kremlinului este spitalizat - o victimă a unei otrăviri, la 20 august, în Siberia, potrivit anturajului său - a cerut în mod oficial ”asistenţa tehnică” a instituţiei internaţionale cu sediul la Haga, a anunţat OIAC.
 
Un laborator militar german a conchis la 3 septembrie că Aeksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost otrăvit cu o substanţă de tip noviciok, concepută în scopuri militare în epoca sovietică, acuzaţii pe care Moscova le contestă.
 
Un laborator francez şi unul suedez au confirmat concluziile germane, iar Berlinul şi Parisul au insistat din nou, luni, asupra necesităţii unei anchete ruse.
 
Berlinul a anunţat că aşteaptă evaluarea OIAC.
 
”O echipă de experţi de la Secretariatul Tehnic a prelevat în mod independent eşantioane biomedicale de la domnul Navalnîi, pentru a fi analizate în laboratoarele de referinţă ale OIAC”, a anunţat instituţia.
 
”Rezultatele acestor analize urmează să fie cunoacute în curând şi vor fi comunicate autorităţilor germane”, a precizat OIAC.
 
Directorul OIAC Fernando Arias şi-a exprimat, la începutul lui septembrie, ”îngrijorarea gravă” cu privire la cazul Navalnîi.
 
Acest agent neurotoxic a fost folosit deja împotriva fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiice sale Iulia, în 2018, în Anglia.
 
Londra consideră principalul suspect serviciile militare ruse de informaţii GRU.
 
Cazul Navalnîi riscă să aprindă noi tensiuni în cadrul insituţiei internaţionale.
 
Germania ar putea cere OIAC să-şi folosească noul mandat de desemnare a autorilor atacurilor chimice.
 
În pofida unor obiecţii puternice din partea Moscovei şi a aliaţilor acesteia, o majoritate a statelor membre OIAC a autorizat în 2018 Organizaţia să desemneze autorul unui atac chimic şi nu doar să documenteze folosirea unei asemenea arme chimice.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ivan Turbinca
17.09.2020, 20:32:32

Mai mult ca sigur ca,OIAC vor gasi urme de noviciok rusesc,chiar cu autograful lui Putin.Dar de fapt,este o inscenare bine regizara,impotriva Rusiei,lui Putin,relatiililor ruso-germane,impotriva Nord Stream 2.Cine vrea sa profite din asta cred ca nu-i greu de intuit.Am dat peste un articol francez,foarte interesant,logic si la tema. https://www.agoravox.fr/tribune-libre/article/affaire-navalny-le-triomphe-de-l-227125

-9 (11 voturi)
Modifică Setările