Europa

articolul anterior articolul urmator

Organizaţiile mafiote italiene au acaparat sudul ţării, sunt în plină dezvoltare în nord şi vizează mediul virtual

6
26 Nov 2017 14:01:28
Autor: Viorica Marin

Autorităţile italiene au făcut, la o săptămână după moartea lui Salvatore Toto Riina, fostul cap al mafiei siciliene Cosa Nostra, un bilanţ îngrijorător al forţei organizaţiilor mafiote, concluzionând că acestea au acaparat sudul ţării, sunt în plină dezvoltare în nord şi vizează de acum mediul virtual, transmite AFP.

„Mafia nu a câştigat, dar nici nu a pierdut“, a declarat ministrul italian al justiţiei, Andrea Orlando, în deschiderea unei „reuniuni naţionale privind lupta împotriva mafiilor“, care, joi şi vineri, a punctat rezultatele activităţii desfăşurate timp de un an de 220 de experţi în domeniu.
 
Deşi, în prezent, mii de mafioţi se află în închisori, iar valoarea totală a bunurilor puse sub sechestru sau confiscate de peste 20 de ani este estimată la 30 miliarde de euro, grupările 'Ndrangheta (Calabria), Camorra (Napoli), Cosa Nostra (Sicilia) sau Sacra Corona Unita (Puglia) continuă să prospere şi chiar să se dezvolte, în Italia sau în străinătate.
 
Aceste organizaţii mafiote „înmulţesc banii în proporţii incredibile, iar aceşti bani sfârşesc prin a intra în economia noastră, prin a se transforma în firme, în activităţi economice, gestionate adesea de persoane oneste şi respectabile“, a explicat Federico Cafiero De Raho, procuror naţional antimafia.
 
„Acolo unde sosesc cu firmele lor, mafiile acaparează piaţa, condiţionând sectorul. Aşa se întâmplă în centrul şi nordul (Italiei). În sud, ele ocupă întreg teritoriul“, a mai spus procurorul antimafia.
 
Confirm raportului elaborat de unul din grupurile de lucru, provincia Milano se află în prezent pe locul al 3-lea în ce priveşte valoarea bunurilor confiscate mafiei şi „este plauzibil că, în anii următori, Lombardia şi Lazio vor depăşi Calabria şi Puglia, ajungând la nivelurile (de infiltrare mafiotă) din Sicilia şi Campania“.
 
Pe lângă traficul de droguri la scară mare, mafiile mai sunt prezente în sectoarele de mare distribuţie, alimentaţie publică, construcţii, în toată filiera agroalimentară, în sport, trafic de migranţi sau gestionarea deşeurilor.
 
Acum, mafiile ucid mult mai puţin, din motive de discreţie şi pentru că mult mai eficientă decât ameninţarea se dovedeşte corupţia.
 
„Spaţiul cibernetic (...) nu are sistem de reglementare sau de control şi asistăm deja la forme de infracţionalitate foarte sofisticate. Mafia (monedei virtuale) bitcoin o va înlocui pe cea pe care o cunoaştem, dar va fi tot mafia“, a atras atenţia Alessandro Pansa, fost şef al poliţiei italiene, responsabil acum cu informaţiile de securitate pe lângă şeful guvernului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Ggggg Hhhhh
26.11.2017, 15:33:33

Un adevarat "stat paralel".

Iris IRIS
26.11.2017, 19:25:06

Este adevarat ca s-a dat comunicatul oficial de la Roma a noii REPUBLICI COSA NOSTRA ?

albu gaby
26.11.2017, 20:04:32

GH, Glumesti dar chiar asa este! Mafia este stat in stat in Italia, si are ramificatii puternice in Germania, Franta, Spania si Rusia!

Ţepeş,
26.11.2017, 20:21:25

Și totuși România este cea mai coruptă țară din UE, nu? În nici un caz Italia, Grecia, Spania sau Germania (cazul Volkswagen, etc.). Are dreptate Monica Macovei, nu?

Iris IRIS
27.11.2017, 03:21:22

din UE poate dar ce te faci cu tentaculele Mafiei care au aparut in Romania din Rusia in : industria alimentara, in turism, in industria armamentului, la Sibiu, la Oradea, la Targu Mures, la Arad ????? Transilvania este deja ambacsita de Mafia ruseasca pentruca rusii au reusit sa foloseasca rezultatele relatiilor inamice dintre reprezentantii romani si reprezentantii maghiari . Cauzele relatiilor destructibile dintre cele doua grupe au radacina tot de la rusi, iar la momentul oportun au resuit sa-si implanteze tentaculele in Romania. Sa nu va surprinda chiar conflicte belicoase la un moment dat, dar nici romanii si nici maghiarii nu sunt vinovati , ei au fost numai injectati si dresati in raportul de anti de catre Federatia Rusa iar unii dintre deputatii si senatorii Romaniei sunt datori vanduti Federatiei Ruse. Va fi o alta bomba cu explozie intarziata !

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările