Europa

articolul anterior articolul urmator

Orly: primul sat din Franţa pentru integrarea ţiganilor 

1
30 Jul 2012 18:38:14
Autor: Valentina Sav
Programul pentru integrarea ţiganilor în Franţa a început în urmă cu aproximativ opt luni FOTO: LeParisien
Programul pentru integrarea ţiganilor în Franţa a început în urmă cu aproximativ opt luni FOTO: LeParisien

Deschis în urmă cu aproximativ opt luni, satul de integrare a ţiganilor din Franţa, un „experiment” european, nu şi-a atins încă obiectivul. 

Satul din Orly este un loc unic în Franţa, creat cu o finanţare în valoare de 250.000 de euro din partea Uniunii Europene, în care trăiesc 74 de romi, printre care şi Maria cu copiii ei, informează publicaţia „Le Parisien”. Înainte de a ajunge aici, în decembrie trecut, Maria făcea chirpici în România, iar apoi a ajuns în Italia, unde a lucrat în agricultură, şi apoi la Paris, unde a ajuns să cerşească.
 
În mahalaua în care a locuit înainte, a avut loc un incendiu în februarie 2010, în urma căruia i-au murit doi copii, de 15 luni şi 3 ani. Acum, ea speră să-şi găsească ceva de muncă şi să înceapă o nouă viaţă în cadrul acestui program de integrare aflat încă în faşă şi confruntat cu numeroase obstacole, în ciuda eforturilor făcute de asociaţia „Habitat et soins“, care gestionează nevoile cotidiene ale aşezării.  „Nu este încă totul pus la punct”, rezumă Maria într-o franceză stricată.
 
74 de locuitori trăiesc din vânzarea fierului vechi şi din cerşetorie
 
Obiectivul de a le oferi locuinţe familiilor este, cu siguranţă, îndeplinit, dar acestea trăiesc, în continuare, din cerşit şi de pe urma a ceea ce obţin din vânzarea fierului vechi. Adulţii continuă să fie supuşi regimului restrictiv de acces pe piaţa muncii. „În acestă toamnă, vom depune la prefectură şapte dosare complete de solicitare a autorizaţiei de muncă“, a precizat Laurence Potte-Bonneville, directorul regional al asociaţiei.
 
Şcolarizarea adolescenţilor este complicată
 
Adolescenţii luptă să se adapteze, în ciuda constrângerilor cu care se confruntă în ceea ce priveşte şcolarizarea: ei au fost trimişi la trei licee diferite în cursul anului, pentru a fi integraţi în clase speciale pentru tinerii care nu au frecventat cursurile unei şcoli. „Pentru anumiţi elevi, trezirea în fiecare dimineaţă pentru a asculta un profesor nu este un automatism. Ei nu au făcut niciodată asta”, recunoaşte Elsa, educatoare specializată în cadrul comunităţii de romi.
 
După opt luni de la instalarea în satul din Orly, adulţii pot urma, într-un final, cursuri de limba franceză, la începerea anului şcolar. „A fost o solicitare expresă din partea lor“, a precizat Laurence Potte-Bonneville. Zona şi lipsa condiţiilor au ridicat probleme în recrutarea unui profesor, trei refuzând oferta în ultimul moment, iar al patrulea s-a întâlnit cu familiile din Orly în luna iulie. Acum, satul de integrare a romilor de la Orly nu se poate spune că este o reuşită, dar partenerii vor face un bilanţ peste trei luni şi ei sunt optimişti.
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Dragos Perju
4.08.2012, 19:55:51

Prezenţa tiganilor este atestată în Romania, prin două documente – din 1385 şi 1387 – referitoare la donatiile domnesti catre Manastirile Vodita si respectiv, Tismana. Cercetatorii au estimat venirea tiganilor din zona Indiei, pe plaiurile noastre mioritice, pe la 1300. Pentru M.Kogalniceanu, tiganii erau «oameni fara capatii», care «se hranesc din jafuri şi prada». In general, tiganii nu aveau locuinte stabile şi se bucurau de o oarecare independenţă. Unora dintre ei li se întampla chiar sa munceasca in propriul lor beneficiu, ca mestesugari. Tiganii la stapan apartineau de manastiri si boieri. După domnitor, manastirile detineau cel mai mare numar de robi, folositi ca slugi sau ca mestesugari. Incepand cu 1750 in Principate se impun o serie de reforme sociale privind abolirea scalviei (robiei), iar pana la 1859 nu mai existau tigani robi. Toti fusesera eliberati si dupa dorinta, au primit : fie libertatea de miscare in Principate, fie loc de casa si pamant ca sa-l cultive. Pana in ziua Domnului 04 august 2012, au trecut peste 153 de ani si IN ROMANIA nu am reusit sa-i invatam la munca cinstita PE TOTI tiganii (si printre romani sunt destule uscaturi). Prin urmare : in privinta civilizarii natiei tiganesti care va colonizeaza incet, dragii mei francezi, va doresc MULTE SUCCESURI .

Modifică Setările