Europa

articolul anterior articolul urmator

Orwell va salva Parisul

7
24 Jan 2016 21:45:05
Iulia Badea-Guéritée

Într-o lume ca a noastră Orwell nu s-ar plictisi. O gaşcă de atotputernici lideri - europeni pe de o parte, arabi pe de alta - conduc lumea. Lumile noastre. Ne trezim simpli pioni în mâna unor indivizi care, de o parte sau alta a baricadei, cu binele sau cu răul ca argument, fac din noi piese ale unui foarte ciudat joc de şah.

Concret, cine pierde moare. Valoarea sau meritul, capacitatea de evoluţie sau respectul unor valori umane fundamentale nu au nicio importanţă. Câştigă cine ia prin surprindere sau cine are mai multe gene la capitolul cinism. Unii speculează incapacitatea europenilor de a fi cinici, alţii speră că în ISIS există totuşi încă un dram de umanitate.

În acest context, apariţia unui comitet Orwell format din jurnalişti şi analişti politici, la Paris, este aproape logică. Dincolo de orice speranţe de continuitate sau de reuşită pe care le-ar avea un astfel de board exclusivist, format, aşa cum spuneam, din jurnalişti mainstream, ca Natacha Polony, Laurent Joffrin, Brice Couturier, pentru prima sa conferinţă, la începutul lunii ianuarie, comitetul cu pricina a avut sala plină. Plus un mănunchi de persoane care au forţat uşile ca să pătrundă în amfiteatrul neîncăpător al institutului IPAG, pentru a asculta câte ceva despre „Terorism, Europa, imigraţie...".

Un cocktail exploziv (la propriu), dar al cărui detonator principal a fost numit foarte repede: chiar la începutul conferinţei. Presa este de vină pentru adâncirea acestei prăpăstii ideologice între public şi realitate, între public şi evenimente. La scară mică, cam asta este situaţia şi între ceea ce se întâmplă dincolo de Prut şi mass-media plus public. La scară largă.

Niciunul dintre noi, europeni, nu mai înţelege nimic din strategia ISIS şi din lipsa de strategie de răspuns sau măcar de apărare a Uniunii Europene.

Astfel, pentru ca lucrurile să fie foarte clare, câteva cifre. Institutul Elabe a elaborat un sondaj pentru comitetul Orwell, din care reiese că pentru 8 subiecte de actualitate din 10, în 2015, publicul francez consideră că presa nu a informat corect. Sau bine. Obiectiv? Vorbim de Franţa, nu de Moldova sau România, ci de un stat în care neîncrederea publicului în media se traduce imediat în scăderea vânzărilor şi chiar dispariţia site-ului sau publicaţiei cu pricina. Pentru membrii comitetului Orwell, întocmai, fraza autorului lui „1984" este mai actuală decât oricând: „În aceste timpuri de impostură universală, a spune adevărul este un act revoluţionar". La capătul unei jumătăţi de oră însă, audienţa se întreba totuşi care adevăr, deoarece una dintre invitate, Elisabeth Lévy, exprima neplăcerea de a vedea că presa care critică UE este imediat pusă la zid, atunci când a fi anti-european ar trebui să fie doar o alternativă. Ca opţiune, mai degrabă ciudată reflecţia, din partea unei Franţe care a ales mereu, conştient, să se situeze împotriva curentului european (vezi respingerea unei Constituţii europene, în primă fază... sau a ideii de Europă creştină, în a doua fază).

Aceeaşi Franţă care însă, având memoria scurtă, nu are nicio reticenţă în a vorbi despre solidaritate şi unitate, şi valori creştine, atunci când focul este deja încins. Din punct de vedere strict istoric, orice specialist de acest gen ar fi fericit să constate, întocmai, că Franţa a rămas tărâmul naşterii de revoluţii, dar şi al uciderii în faşă a ideilor revoluţionare. În fine, Brice Couturier vorbeşte chiar despre cele patru metode ale presei din Hexagon, „pour noyer le poisson", expresie care ar vrea să spună că astfel subiectul se duce pe apa Sâmbetei... dacă mai adaugăm la cele spuse de cronicarul francez şi recentul articol despre Illuminati, publicat de Philosophies Magazine, tabloul este total: „când delirul se îmbracă în raţiune...".

Fie. Vom vedea cum decurg celelalte episoade. Ce este sigur este că presa franceză a simţit (şi recunoscut) abisul în care Franţa pare să se scufunde (nu doar şomaj, ci şi insecuritate, lipsă de viziune, creştere a pericolului reprezentat de Frontul Naţional...) înaintea oamenilor politici. Este deja un început de revoluţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ion 1907
24.01.2016, 23:50:52

"intr-o lume ca a noastră Orwell nu s-ar plictis" Societatea occidentala (Oceania) a fost transformata de elite intr-o societatea orweliana; a) Newspek (vorbirea noua) este evident stilul politic corect (PC) b) Doublethink -egalitate = afirmative action (actiune prin care unor grupuri etnice li se dau avantaje ) -Diversity is strenght ( diversitatea este putere ) in contradictie cu ce se stie ca diversitatea (divizivitatea) da slabiciune, de aceea si "divide et impera' -microagresions; actiunea prin care care un european prin simplu fapt a ceea ce este, creaza neplecerii unui ne-european c) Thoughtcrime rasism, xenofobise , ect ... Toti adversarii multiculturalismului si globalismului sunt acuzati de crime de gindire. Orice persoana care se opune politici partidului de a inlocui populatia europeana este etichetata ca rasist indiferent de cum actioneaza sau ce spune d) Thought Police In UK Jacqueline Woodhouse a fost condamnata la 5 luni pentru ca a spus "locuiam in UK si acum m-am trezit locuiesc la ONU" plus multi alti acuzati si judecati pentru crime asemanatoare ( cunoscute si de crime impotriva armoniei multiculturaliste) d)Double Speak -rasboi este pace; Obama a primit premiul Nobel pentru pace dupa care a truimis armata SUA sa bmbardeze, Afganistan Libia , Irac Siria si ce a mai gasit pe acolo, drone ca s-a omoare populatie civila si cetaneni americani etc ... -islamul religia pacii - 30 de mii de atentate teroriste in 15 ani si o istorie insangerata de la infintare. Si autorea incheie articolul in still orwelian; "creştere a pericolului reprezentat de Frontul Naţional." Majoritatea noilor nascuti in Franta sunt ne-europeni, 130 de francezi tocmai au fost assasinati, caricarutisti si persoane particulare vanati ca animalele in Franta, politia patruleaza pe stazi, zone in care autoritatuile nu indraznesc sa intre etc... si pericolul este ... "Frontul National",... pentru ca vrea ca Franta sa fie Franta de dinainte de Invazie ?

+7 (7 voturi)
marius cristian
25.01.2016, 13:56:38

Ce este sigur este că presa franceză a simţit (şi recunoscut) abisul în care Franţa pare să se scufunde (nu doar şomaj, ci şi insecuritate, lipsă de viziune, creştere a pericolului reprezentat de Frontul Naţional...) Super tare .... daca grija francezilor , deja colonizati de musulmani si cu zone intregi aproape islamizate , este ascensiunea politica PERFECT DEMOCRATICA a Frontului National , atunci isi merita cu prisosinta ca popor aneantizarea istorica...

+6 (6 voturi)
PETRE GRIGORESCU .
25.01.2016, 14:58:46

Vorbe Goale ! „comitetul Orwell” ! Limba de Lemn, înlocuită cu Limba de Catifea În lumea pressei franceze, amalgam şi dezinformare permanentă prin omisiuni esenţiale, în totalitate instrument Totalitar al Dictaturii „politicului corect” de Stat Unic Providenţial. Praf în ochii lumii. O altă minciună, o altă cacialma intelectuală de amăgit existenţa şi asistenţa, într-un SISTEM mass-mediatic Absolut Controlat şi pervers diabolic toxic Manipulator.

+6 (6 voturi)
Iulian Arion
25.01.2016, 16:56:52

Când n-ai principii ci doar ambiţii de a-i domina pe alţi, eşecul este doar o chestiune de timp. Este eşecul proiectelor de inginerie socială desfăşurate la nivel european, de către hiperbogaţii lumii. Unul dintre aceşti mari finanţatori declara recent unei publicaţii germane că s-a certat cu Viktor Orban, pentru că acesta nu are viziune, este naţionalist, este provincial, antieuropean. Viktor Orban şi Kaczynski - preşedintele Poloniei nu sunt "anti". Ei apără propriile valorile naţionale. La Bruxelles sunt numiţi "verii". Kaczynski se întreba: Pe glob sunt un miliard de oameni care suferă. Trebuie aduşi în Europa? Dvs ce răspundeţi?

+5 (5 voturi)
Stefanescu Marian
25.01.2016, 20:56:07

Ah,mi-a plăcut chestia cu ”când delirul se îmbracă în raţiune...".Mi se pare ipocrizia democratică dusă la extrem.O lume nebună,nebună,nebună care vrea însă să pozeze pentru ea și mai ales pentru alții ca rațională,cerebrală și intelectuală.Deci,carevasăzică lumea este întrun delir rațional.Carevasăzică este vorba de nebunie generalizată.Să te prăpădești de râs,nu altceva.Aceasta este constatarea:Marea democrație numită Franța este într-un delir rațional! Numai că Franța s-a autoconstatat că este bolnavă.Și atunci vrea să se autotrateze.Iar soluția este,bineînțeles, inversă:Rațiunea trebuie îmbrăcată în delir.Adicătelea îi trebuie încă o revoluție,probabil cea mai caraghioasă revoluție franceză.Dar care poate duce,așa ca amintire,la o altă ghilotină istorică.Ca în 1789 când tot un fel de rațiune delirantă a dus la (auto)căsăpirea intelectualității franceze. Una peste alta,teribilele democrații europene sunt bolnave de moarte.Sic transit gloria Mundi.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)