UPDATE Observatorilor militari ai OSCE nu li se permite accesul în Crimeea. Emisarul ONU a primit ameninţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

18 state membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) vor participa la o misiune alcătuitã din observatori militari în Ucraina, a declarat miercuri o sursă diplomatică pentru AFP.

UPDATE 21.31 După ce a fost ameninţat de mai mulţi indivizi înărmaţi, emisarul special ONU în Crimeea, Robert Serry, a decis să pună capăt misiunii sale diplomatice, a informat un oficial din Olanda, potrivit AFP. „Domnul Serry este bine. El va lua avionul spre Kiev”, a declarat, miercuri,un oficial diplomatic din Olanda.

În cursul aceleiaşi zile, Robert Serry a fost ameninţat de bărbaţi înarmaţi în faţa sediului Forţelor navale din Crimeea, cerându-i să părăsească regiunea.

UPDATE 19.40 Robert Serry, emisarul Naţiunilor Unite în regiunea autonomă ucraineană Crimeea, a fost ameninţat de indivizi înarmaţi şi a revenit nevătămat la hotel, anunţă un oficial ONU de rang înalt citat de AFP.

„În faţa sediului Forţelor navale, domnul Serry a fost acostat de indivizi înarmaţi care l-au ameninţat şi i-au cerut să părăsească Crimeea”, a declarat Jan Eliasson, adjunctul secretarului general ONU, aflat în vizită la Kiev. 

UPDATE 15.57 Observatorilor OSCE nu li s-a permis trecerea în Crimeea. Anunţul a fost făcută de ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare in Europa (OSCE) va trimite 35 de militari neînarmaţi în Ucraina pentru a evalua în teren situaţia, au decis miercuri 18 state membre a OSCE. Decizia vine în urma unei solicitări adresate de noile autorităţi de la Kiev.

18 state participante la OSCE au fost de acord să trimită câte doi reprezentanţi în Ucraina, a anunţat organizaţia. Ţările care vor trimite reprezentanţi sunt: Canada, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Slovacia, Suedia, Turcia, Marea Britanie şi SUA.

Potrivit reprezentantul SUA, OSCE a decis marţi trimiterea unui grup de observatori în Ucraina, care se va deplasa în special în Crimeea, pentru a evalua situaţia din peninsula rusofonă din sudul Ucrainei în contextul tensiunilor din regiune apărute după schimbarea de putere de la Kiev.

Ambasadorul Daniel Baer anunţa la începutul acestei săptămâni, la o reuniune specială la Viena a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, că SUA solicită trimiterea „imediată“ în Ucraina a unei misiuni de observatori OSCE, care „să asigure protejarea drepturilor minorităţilor“ şi „să supravegheze respectarea integrităţii teritoriale“.

La rândul său, preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, ministrul de externe elveţian Didier Burkhalter, declara luni la Geneva că doreşte să trimită o misiune în Ucraina pentru o anchetă asupra „incidentelor“ care au avut loc în această ţară.

Rusia, acuzată de SUA că încearcă să caute un „pretext“ pentru „invadarea Ucrainei“, aşa cum a declarat marţi la Kiev secretarul de stat John Kerry, se opune însă unei „medieri forţate“ pentru soluţionarea situaţiei din Crimeea.

Intrevedere Kerry-Lavrov, la Paris

În acest context tensionat, şeful diplomaţiei americane urmează să se întâlnească miercuri la Paris cu omologul său rus Serghei Lavrov, cu ocazia unei reuniuni organizate de preşedintele francez Francois Hollande în problema Libanului.

În prima sa luare de poziţie faţă de criza de la Kiev, preşedintele rus Vladimir Putin a negat marţi implicarea rusă în Ucraina şi a denunţat „o lovitură de stat“ împotriva „preşedintelui legitim“ Viktor Ianukovici. Totodată, liderul de la Kremlin a afirmat că trimiterea de trupe ruse în Crimeea „nu este necesară, pentru moment“, adăugând însă că o astfel de opţiune există, întrucât Rusia îşi rezervă dreptul de a recurge la „toate mijloacele“ pentru protejarea cetăţenilor săi din această fostă republică sovietică, în special din Crimeea unde 60% din locuitori sunt de origine rusă.

Situaţia din Crimeea rămâne însă tensionată, Ministerul Apărării de la Kiev anunţând că militarii ucraineni ar fi respins, fără să facă uz de armă, un atac al forţelor ruse, care ar fi încercat să captureze un vas de război ucrainean. Potrivit aceluiaşi minister, nave ruseşti ar continua să blocheze vasele ucrainene la Sevastopol, unde îşi are baza şi Flota rusă la Marea Neagră.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite