Pacea de la Minsk, varianta diplomatică a „Fifty shades of Grey”: „Pe Hollande nu-l încăpea costumul, Poroşenko arăta ca un urs de pluş, Putin a părut un chelner”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: „Lukaşenko pare un gardian de lagăr, Putin pare chelnerul de vinuri, prins din greşeală în poză, Merkel arată ca după varianta diplomatică a Fifty Shades of Grey, jacheta lui Hollande abia dacă se închide peste burtă. Poroşenko este rumen, pentru un om căruia i-o trag toţi ceilalţi”
De la stânga la dreapta: „Lukaşenko pare un gardian de lagăr, Putin pare chelnerul de vinuri, prins din greşeală în poză, Merkel arată ca după varianta diplomatică a Fifty Shades of Grey, jacheta lui Hollande abia dacă se închide peste burtă. Poroşenko este rumen, pentru un om căruia i-o trag toţi ceilalţi”

Cotidianul britanic „The Guardian” face o analiză tragi-comică a acordului de pace pentru Ucraina, semnat la Minsk, care a dezămagit pe aproape toate planurile: deşi promite încetarea focului, toate celelalte puncte formulate sunt vagi, iar chestiunile cu adevăr esenţiale au rămas neclarificate.

S-au reunit, într-un moment de criză internaţională acută, trei lideri puternici dedicaţi păcii mondiale. Au ieşit după 17 ore de negocieri la sânge în spatele uşilor închise ale palatului prezidenţial din Minsk, arătând obosiţi, mototoliţi şi nesatisfăcuţi. 

A venit Angela Merkel, în emblematicul costum de pantaloni, şi arăta pur şi simplu extenuată după încă o noapte albă. Parcă ieri cancelarul german se afla la Washington, discutând cu Obama despre Ucraina. De fapt, chiar ieri fusese. Dacă ne uităm la faţa ei cenuşie, aceasta a fost varianta lumii diplomatice a „Fifty Shades of Grey”. 

Era acolo şi Francois Hollande, într-un costum cu jachetă remarcabil doar prin cât de prost îi vine şi care abia putea fi încheiat peste burta lui proeminentă. Preşedintele francez are o predilecţie către grandomanie. Liderii au ajuns la un „acord global” şi la „un armistiţiu global”, a declarat el, lăsând analiştii să încerce să înţeleagă ce înseamnă asta. 

Vladimir Putin era bineînţeles acolo, jucându-şi rolul de şcolar îmbufnat. Preşedintele rus este ca elevul din ultima bancă, aruncând cu bile din hârtie şi dorindu-şi să fie altcineva. În fotografiile de grup, arată precum un chelner de vinuri prins din greşeală în poză. Într-un anumit punct al discuţiilor, Putin a rupt în două un pix verde, părând frustrat. Poate că-şi imagina că pixul este NATO. 

Putin si-a rupt pixul verde la Minsk

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi gazda summitului, Alexander Lukaşenko, au completat lista de la Minsk. Pentru un om căruia ceilalţi i-o trag pe toate părţile, Poroşenko a reuşit să arate remarcabil de rumen - un mare urs de pluş care încearcă să facă cât mai bine o treabă proastă. Lukaşenko arăta ca întotdeauna - ca un gardian de lagăr, o imagine potrivită bilanţului îngrozitor pe care-l are regimul său în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului. 

Întunericul şi confuzia au continuat la Minsk mult timp după încheierea discuţiilor. Toţi liderii au fost de acord cu un armistiţiu, care va intra în vigoare sâmbătă, la miezul nopţii. De Ziua Îndrăgostiţilor. Putin a spus că ambele părţi vor retrage armamentul greu şi artileria din zona de conflict în următoarele ore. 

După ceva confuzii, s-a confirmat că rebelii separatişti au semnat documentul, chiar dacă încă se certau cu privire la cine ar trebui să păstreze controlul asupra nodului strategic Debalţevo, unde luptele continuau joi. 

„Am plecat de la premisa că toate părţile vor arăta reţinere în viitorul apropiat, înainte de a începe armistiţiul”, a spus Putin. El a pus durata lungă a discuţiilor pe seama refuzului Kievului de a discuta direct cu rebelii. 

Dincolo de aceste înţelegeri limitate, multe alte puncte-cheie se pare că au rămas nerezolvate sau încă în discuţie. Putin a spus că acest acord de pace pentru Ucraina, care va deveni probabil cunoscut drept Minsk 2 - succesorul acordului iniţial de pace, din septembrie - conţine de asemenea prevederi pentru rezolvarea problemelor umanitare, „statut special” pentru estul Ucrainei şi noi măsuri de control pentru punctele de frontieră. 

Kremlinul a anunţat acordul Rusiei de a respecta suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei - un pas important, dacă va fi respectat. 

Poroşenko a insistat însă că acordul nu acordă autonomie zonelor controlate de rebeli. Puncte incerte precum extinderea zonei demilitarizate de-a lungul liniilor de demarcaţie agreate acum şi în septembrie, precum şi retragerea trupelor străine (a se citi ruse), rămân încă neclarificate. Liderul ucrainean nu a confirmat nici afirmaţia lui Putin că Ucraina a acceptat să ridice blocada financiară asupra regiunii Donbass. 

Folosind cea mai bună poleială, Merkel şi Hollande au declarat că ţările lor sunt angajate în monitorizarea armistiţiului, chiar dacă nu este clar ce anume vor face dacă încetarea focului nu se va respecta, exact aşa cum s-a întâmplat imediat după încheierea acordului din toamnă. Un grup de lucru format din reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei şi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) va continua discuţiile privind zona-tampon şi retragerea armamentului, au anunţat. 

Probabil că fără a fi o coincidenţă, anunţurile de la Minsk au venit în acelaşi timp cu veştile că FMI va acorda un pachet de 17,5 miliarde de dolari Ucrainei aproape falimentare - acesta fiind doar o parte dintr-un program de finanţare de 40 de miliarde de dolari, întins pe patru ani. Christine Lagarde, directorul FMI, a declarat că scopul principal este stabilizarea finanţelor Kievului, după aproape un an de război. Această dovadă sinceră de sprijin din partea Vestului îndulceşte gustul pastilelor amare pe care Poroşenko va trebui să le înghită după ce ceaţa de la Minsk se va risipi. 

Liderii din Germani şi Franţa îi vor informa pe omologii lor din UE cu privire la acordul de pace pentru Ucrainatot joi, probabil că şi pe americani mai apoi. Aceştia vor fi cel mai probabil foarte sceptici. Pe termen scurt, duoul franco-german pare că a oprit luptele - cel puţin pentru moment -, a prevenit escaladarea violenţelor, a ţinut piept presiunilor SUA de a înarma Kievul şi l-a readus la bord pe recalcitrantul Putin. Pentru moment, Europa poate respira rapid a uşurare. 

Însă acordul de pace pentru Ucraina, semnat la Minsk, este extrem de fragil. Încă nu este finalizat şi este doar al doilea început al unui proces lung şi încordat. Calamităţi neprevăzute ar putea destrăma dintr-o dată toată munca acestor lideri. Merkel a fost sinceră. Înţelegerea a adus o „fărâmă de speranţă”, dar nu mai mult, a spus. Atunci când Hollande a subliniat că încă sunt multe de făcut, n-a spus nicicând un cuvând mai sincer. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite