Pandemia Covid-19. Bisericile s-au redeschis în multe ţări. Care a fost îndemnul Papei Francisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bazilica ”Sfântul Petru” a fost redeschisă, luni, după dezinfectare. Papa Francisc a celebrat liturghia în catedrală, la altarul mormântului Sfântului Ioan Paul al II-lea pentru centenarul naşterii sale, la ora 7:00 dimineaţa. A fost o slujbă fără pelerini.

La sfârşitul Liturghiei, bazilica îşi va redeschide porţile tuturor credincioşilor. Intrarea va fi posibilă numai după controlarea temperaturii cu termoscanner şi, în orice caz, vizitatorii vor intra pe rând, în grupuri foarte restrânse.

Papa Francisc a inaugurat, luni, redeschiderea completă a Bazilicii Sfântul Petru din Vatican, iar bisericile catolice din Italia au ţinut slujbe publice pentru prima dată în ultimele două luni.

Suveranul Pontif a ţinut o slujbă privată în capela în care este înmormântat Sf. Ioan Paul II, pentru a marca 100 de ani de la naşterea regretatului papă, relatează Reuters.

După ce Papa Francisc a părăsit bazilica, ce a fost supusă vineri unui proces amplu de dezinfectaare, ea a fost deschisă publicului pentru slujbele ţinute de preoţi.

Marcaje în limbile engleză şi italiană îi avertizează pe cei care intră să păstreze o distanţă de 1,5 metri unii de alţii, să poarte măşti şi să îşi dezinfecteze mâinile.

Bisericile din Italia au început luni să ţină slujbe, supunându-se unor noi măsuri stricte rezultate din consultaţiile episcopilor din ţară cu Guvernul.

Credincioşii trebuie să poarte măşti. Preoţii pot celebra mare parte dintr-o slujbă fără mască, dar trebuie să poarte una, la fel şi mănuşi, când distribuie împărtăşania. Cuminecătura va fi dată enoriaşilor în mână.

Duminică, papa i-a îndemnat pe italieni să respecte noile norme, „pentru a ne proteja sănătatea noastră şi a celorlalţi”.

Potrivit unui reporter italian prezent luni în bazilică, cel puţin un preot nu a purtat mască şi nici mănuşi atunci când a înmânat cuminecătura.

Papa Francisc a vorbit, duminică, despre întoarcerea la slujbe. „În unele ţări s-au reluat celebrările liturgice cu credincioşii; în altele se evaluează posibilitatea; în Italia, de mâine va fi posibilă slujirea Sfintei Liturghii în prezenţa oamenilor. Dar vă rog, să continuăm cu normele, indicaţiile care ni se dau, pentru a proteja sănătatea tuturor”, a spus Papa Francisc, care a adresat, apoi, un gând fetelor şi băieţilor care în luna mai ar fi trebuit să primească Prima Împărtăşanie, o sărbătoare amânată de toate parohiile din cauza epidemiei. Papa Bergoglio a amintit, apoi, de centenarul naşterii lui Karol Wojtyla. 

„Mâine se marchează centenarul naşterii Sfântului Ioan Paul al II-lea, la Wadowice, Polonia. Ne amintim de el cu multă afecţiune şi recunoştinţă. Mâine dimineaţă, la ora 7:00, voi sluji Sfânta Liturghie, care va fi transmisă în direct în întreaga lume, la altarul unde se odihnesc rămăşiţele sale. Din Cer continuă să intervină pentru Poporul lui Dumnezeu şi pentru pacea în lume”, a spus Suveranul Pontif.

Italia, prima cea mai lovită ţară din Europa de epidemia de Coronavirus care a cauzat moartea a peste 30.000 de persoane, îşi redeschide de astăzi multe activităţi sociale interzise de mai bine de două luni.

De astăzi italienii îşi pot revedea prietenii, se pot deplasa în interior regiunilor fără a mai fi nevoie să completeze declaraţia pe proprie răspundere, pot savura un cappuccino la bar sau pot să mănânce o pizza la restaurant. 

Se redeschid în condiţii stricte de respectare a normelor anti-Covid 19, de igienă şi distanţare, magazine, baruri, restaurante, saloane de coafură, frizerii, centre estetice, muzee. 

“Este un risc calculat”, spune premierul italian Giuseppe Conte, care avertizează că în cazul în care apar noi focare, regiunile pot cere Guvernului să le declare zone roşii cu toate consecinţele care derivă, inclusiv reînchiderea anumitor activităţi. 

Regiunile pot să anticipeze sau să amâne deschiderea unor activităţi în funcţie de bilanţul epidemiologic. 

Este obligatorie purtarea măştii în interior şi este recomandată în exterior, acolo unde distanţa de siguranţă nu poate fi respectată.

Criza sanitară a determinat o criză economică cu implicaţii pe termen lung. Guvernul a anunţat un plan de relansare economică în valoare de 50 de miliarde de euro şi a luat măsuri pentru încurajarea reluării activităţilor. 

Astfel, localurile sunt scutite de taxa pentru terenul public, o măsură destinată să încurajeze amenajarea teraselor în aer liber. 

Măsuri insuficiente spun, însă, comercianţii care au protestat la Milano şi în alte oraşe din Italia, cerând anularea impozitelor acolo unde nu există un câştig. 

Multe magazine mici din Via Nazionale sau din Via del Corso de  la Roma au în vitrină un afiş care anunţă că nu vor deschide dacă Guvernul nu le oferă un spijin. 

În realitate, păstrarea distantanţei de siguranţă de cel puţin un metru, investiţiile în materiale de protecţie şi igienă îi determină pe proprietarii de baruri sau de restaurante să nu-şi redeschidă activitatea. 

Doar 7 din 10 localuri publice sunt pregătite să redeschidă şi aproape 380.000 de angajaţi din domeniu vor rămâne acasă, arată un studiu FIPE-Confcommercio, asociaţii de categorie. Normalitatea post lockdown Covid 19 este limitată tocmai de regulile dure necesare convieţuirii cu virusul.

De astăzi şi cultele religioase îşi pot relua activitatea, respectând distanţarea socială. La Torino, un preot catolic  de la Parocchia di Campagna explică pentru TG3 RAI că din 450 de locuri dintr-o biserică au mai rămas disponibile doar 140 în urma aplicării distanţei de cel puţin un metru. De altfel, în multe parohii, pentru a putea participa la slujbe credincioşii îşi pot rezeva locurile online.

Italia a anunţat relaxarea treptată a măsurilor, urmând ca din 3 iunie să redeschidă circulaţia pentru cetăţenii ţărilor din Uniunea Europeană şi să renunţe la impunerea carantinei în acest caz. De la 15 iunie se vor deschide teatrele şi cinematografele.

Numeroşi creştini ortodocşi din Grecia au asistat, pentru prima oară după două luni, la slujba de duminică în cursul căreia au primit Sfânta împărtăşanie, în pofida riscului de răspândire a coronavirusului, relatează AFP.

În cadrul măsurilor de relaxare începute la 4 mai, bisericile au fost autorizate începând din 17 mai să-şi redeschidă porţile, cu condiţia respectării unei serii de măsuri, mai ales cea privind distanţarea socială.

La intrarea în biserici, credincioşii au folosit dezinfectantul plasat pe o măsuţă. Purtarea măştii a fost recomandată dar nu este obligatorie, potrivit Protecţiei civile.

"Doar o treime dintre credincioşi purtau măşti", a spus părintele Maximos.

Restricţiile au fost impuse la 23 martie în cadrul izolării generale care a coincis cu Paştele ortodox din 19 aprilie, fapt ce a provocat numeroase reacţii din partea Sfântului Sinod.

Organul suprem ecleziastic a acceptat până la urmă avizul oamenilor de ştiinţă privind interzicerea afluxului de credincioşi şi neîmpărţirea Sfintei împărtăşanii, nerecomandată de medici.

"Sfânta împărtăşanie este un ritual profund simbolic", a explicat părintele Maximos, care a precizat că a împărţit-o duminică la dorinţa credincioşilor.

Mai puţin afectată decât alte ţări europene, Grecia a raportat în total 2.819 cazuri de contagiere cu noul coronavirus şi 162 de morţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite