„În toate aceste locuri, cetăţenii vor trebui să aibă o mască chirurgicală de tip FFP2 sau o nanomască sau două măşti medicinale în acelaşi timp”, a spus Blatny.
Potrivit acestuia, guvernul nu a luat în considerare încă problema compensării pentru categoriile social-vulnerabile. Economiştii estimează că măştile chirurgicale FFP2, dintre care majoritatea sunt de unică folosinţă, ar putea costa o familie de patru persoane 2000 de crone (aproximativ 93 euro pe lună)
În ultimele zile, după anunţul guvernului de a introduce purtarea obligatorie a măştilor FFP2 acestea s-au epuizat în farmacii şi magazine. Medicii se tem că mulţi, de dragul economiei banilor, vor folosi o mască FFP2 mult timp, ceea ce o va transforma practic într-o sursă suplimentară de infecţie.
Serviciile de terapie intensivă cehe au atins capacitatea maximă în timp ce numărul infecţiilor virale continuă să crească în această ţară din UE cea mai afectată de pandemie, a anunţat marţi Ministerul ceh al Sănătăţii, relatează AFP.
Republica Cehă se află în fruntea statisticilor mondiale în ceea ce priveşte noile cazuri de infecţii la 100.000 de locuitori pe parcursul a 14 zile şi se situează pe locul doi, după Slovacia vecină, în ceea ce priveşte rata mortalităţii, potrivit unui bilanţ al AFP.
Guvernul ceh, care a reuşit să limiteze răspândirea virusului în timpul primului val din primăvară, s-a confruntat de atunci cu focare recurente ale epidemiei de COVID-19.
"Suntem pe punctul de a rămâne fără capacităţi de terapie intensivă", a declarat jurnaliştilor viceministrul Sănătăţii, Vladimir Cerny, deplângând în primul rând lipsa de personal calificat.
''Nu există nicio modalitate prin care să putem menţine standardele medicale actuale, există încetiniri şi întârzieri în îngrijirile non-Covid. Sistemul în ansamblu este aproape de atingerea limitelor sale'', a adăugat el.
Marţi, Republica Cehă, o ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat peste 1.300 de pacienţi în terapie intensivă, dintre care 660 sunt conectaţi la ventilatoare, şi ''mai mulţi'' la reanimare, a precizat Cerny.
Ţara a înregistrat peste 1.160.000 de cazuri de contaminare şi peste 19.500 de decese de la începutul pandemiei.
Potrivit ministrului adjunct, guvernul ceh ar trebui să ceară oficial Germaniei să accepte pacienţi, în principal din regiuni puternic afectate din vestul ţării, care se învecinează cu Germania.
În urmă cu două săptămâni, ministrul Sănătăţii, Jan Blatny, a fost criticat pentru faptul că a refuzat o ofertă germană de ajutor pentru un spital supraaglomerat din oraşul Cheb, vestul Cehiei.
Trei districte puternic afectate de răspândirea virusului au fost izolate la începutul acestei luni.
Restaurantele, cinematografele, teatrele şi majoritatea magazinelor rămân închise, la fel ca şcolile, cu excepţia grădiniţelor şi a cursurilor pentru primele două clase din şcoala primară.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
21 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Doar doua? Parca se spunea ca cel putin trei.
Masca de troll nu se pune....
E 1:30 noaptea in Vancouver si trollul securist e la datorie. Grea meserie asta...
1:37 .... and still kicking .... Hahaha !
Sorine, ii un bolnav psihic.. Uită-te pe la comentarii, toți își bat joc de el.
Vezi toate comentariile (21)