Pandemia Covid 19. Europa, extremă urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul de sănătate din Europa, pus la încercare de pandemia de coronavirus
Sistemul de sănătate din Europa, pus la încercare de pandemia de coronavirus

De la oră la oră, tot mai multe state europene raportează decese din cauza noului coronavirus şi creşterea numărului de îmbolnăviri. Situaţia cea mai gravă este în continuare în Italia, unde în ultimele 24 de ore au mai murit 196 de persone, dar situaţia se agravează în Spania, Germania, Marea Britanie şi state din vecinătatea României, dar şi în statele nordice.

Mai mult de 20.000 de persoane (22.307) au fost contaminate în Europa de noul coronavirus şi 930 au murit, potrivit unui bilanţ realizat miercuri de AFP, la ora 17.00 GMT, citând cifre oficiale.

Italia a înregistrat 12.462 de cazuri, dintre care 2.313 noi contaminări în 24 de ore, şi 827 de morţi în total, Spania - 2.128 de cazuri (506 noi) şi 47 de decese, Franţa - 1.784 de cazuri (178 noi) et 33 de morţi, Germania - 1.567 de cazuri (428 noi) şi trei morţi, şi Elveţia - 642 de cazuri (152 noi) şi patru decese.

Primul deces în statele nordice

Suedia a înregistrat miercuri primul deces în cazul unei persoane infectate cu coronavirusul Covid-19, acesta fiind de asemenea primul astfel de deces într-o ţară scandinavă, transmite Reuters.

Pacientul decedat suferea şi de o patologie secundară, potrivit spitalului din Stockholm unde era internat. Până în prezent în Suedia au fost confirmate 436 de cazuri de infectare cu coronavirusul Covid-19. În ceea ce priveşte celelalte ţări nordice, sunt confirmate 340 de cazuri în Danemarca, 440 în Norvegia şi 59 în Finlanda.

Agenţia de Sănătate Publică suedeză a cerut miercuri guvernului să interzică evenimentele ce reunesc mai mult de 500 de persoană, ca măsură de prevenire a răspândirii virusului.

Primul deces în Bulgaria

O femeie din Bulgaria în vârstă de 66 de ani, infectată cu coronavirusul Covid-19, a decedat miercuri, primul deces provocat de coronavirus în această ţară, transmite Reuters.

Femeia a fost internată marţi de urgenţă la un spital din Sofia cu pneumonie severă. Potrivit agenţiei BTA, ea avea şi probleme cardiace, suferind în trecut o operaţie pe cord. Soţul ei, în vârstă de 74 de ani şi infectat de asemenea cu coronavirus, este în stare gravă.

Până în prezent în Bulgaria au fost confirmate şapte cazuri de infectare cu coronavirus, ultimul fiind cel al unei femei medic în vârstă de 62 de ani care a călătorit recent în Marea Britanie şi Spania.

Guvernul de la Sofia a limitat la 250 de persoane numărul maxim al participanţilor la evenimente în spaţii închise şi a cerut companiilor să aplice un program flexibil pentru angajaţi şi să le permită să lucreze de acasă acelora care au această posibilitate.

Albania, primul deces

Albania a înregistrat miercuri primul deces de coronavirus şi a anunţat desfăşurarea pe străzi a poliţiei şi armatei pentru a-i identifica pe cei care au fost în Italia şi Grecia şi nu s-au izolat în casă, relatează EFE, preluată de agerpres.ro.

Persoana decedată, o femeie în vârstă de 73 de ani care suferea de boli cardiovasculare şi pneumonie, se întorsese în urmă cu câteva zile după o vizită în Italia şi a fost internată într-un spital din oraşul portuar Durres.

Premierul albanez Edi Rama a descris situaţia drept "un război cu un inamic invizibil" şi a explicat că începând de joi Poliţia şi Armata vor fi desfăşurate pe străzi pentru a identifica persoanele care circulă liber după ce au fost în ultimele 15 zile în vizită în ţările vecine Italia şi Grecia.

Dacă vor fi găsite în afara locuinţei vor plăti amenzi de până la 5.000 de euro, iar dacă nu plătesc le va fi interzisă ieşirea din ţară.

Guvernul albanez a decis luni închiderea timp de 15 zile a şcolilor, anularea adunărilor publice şi a zborurilor directe spre nordul Italiei după confirmarea primelor cazuri de infectare cu noul coronavirus. Persoanele infectate sunt un bărbat de 28 de ani, revenit de la Florenţa la sfârşitul lunii februarie, şi tatăl său, pe care l-a contagiat.

Autorităţile au realizat 157 de teste dintre care doar 12 au ieşit pozitive. Marţi seară au fost închise cluburile de noapte, iar barurile şi restaurantele trebuie să garanteze că există cel puţin un metru distanţă între clienţi. Au fost de asemenea suspendate vizitele în spitale ale rudelor pacienţilor.

Spania, 47 de morţi, 2000 de îmbolnăviri

Spania a trecut miercuri de pragul de 2.000 de persoane infectate cu coronavirusul Covid-19, dintre care mai mult de jumătate în capitala Madrid (1.024), în timp ce numărul deceselor provocate de acest virus a ajuns la 47.

În total 126 de pacienţi sunt spitalizaţi la terapie intensivă, majoritatea de asemenea la Madrid. Alţi 136 au fost externaţi, fiind consideraţi vindecaţi.

Numărul infectărilor a crescut astfel în Spania aproape de patru ori faţă de cel înregistrat duminică.

Directorul Centrului de Coordonare a Alertelor şi Urgenţelor Sanitare, Fernando Simón, a avertizat că la Madrid serviciile sanitare se află sub mare presiune şi există focare de infecţie în azile de bătrâni.

Guvernul spaniol a decis în ultimele zile mai multe măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului, printre care închiderea instituţiilor de învăţământ, a muzeelor şi centrelor culturale, precum şi limitarea la o mie de persoane a numărului participanţilor la evenimentele publice.

Germania:1.850 de îmbolnăviri, mai mulţi politicieni în carantină la domiciliu

Mai mulţi parlamentari membri ai Partidului Social-Democrat german (SPD) sunt în carantină la domiciliu, după ce au intrat în contact cu un angajat al Ministerului Justiţiei care a fost testat pozitiv pentru coronavirus, transmite agenţia DPA.

Circa 15 persoane au participat la o întâlnire cu acel angajat infectat. Sunt de asemenea în carantină la domiciliu angajaţi ai birourilor respectivilor politicieni.

Conform ultimelor informaţii ale agenţiei germane DPA, în Germania sunt la ora actuală 1.850 de cazuri cunoscute de infectare cu coronavirusul Covid-19, landurile cele mai afectate fiind Renania de Nord-Westfalia, Bavaria şi Baden Wuertemberg.

În prima ei conferinţă de presă pe tema Covid-19, cancelarul Angela Merkel a apreciat miercuri că până la 70% din populaţie riscă să fie infectată cu acest coronavirus. "Când virusul circulă, populaţia nu are imunitate şi nu există terapie, atunci 60-70% din populaţie va fi infectată", a afirmat ea într-o conferinţă de presă la Berlin, invocând predicţii ale oamenilor de ştiinţă.

Cu toate acestea, Merkel se împotriveşte ideii de închidere a graniţelor ca măsură preventivă în faţa acestei epidemii. ''Noi, în Germania, considerăm că închiderea graniţelor nu este răspunsul adecvat în faţa acestor provocări'', consideră Merkel, adăugând că situaţia provocată de coronavirus este fluidă şi cu o evoluţie imprevizibilă.

Ungaria a declarat stare de urgenţă

Guvernul ungar a declarat miercuri stare de urgenţă, în încercarea de a face faţă Covid-19. Au fost închise campusurile universitare şi interzise adunările de peste 100 de persoane. Gergely Gulyas, reprezentantul prim-ministrului, a declarat: „Aceste măsuri sunt fără precedent în cele trei decenii de la căderea comunismului”.

Ungaria a înregistrat 13 cazuri de infectare cu Covid-19, iar mai mult de 60 de persoane de află în carantină. Evenimentele la care participă peste 100 de persoane, în spaţii închise, şi de peste 500 de persoane, în exterior, au fost interzise.

În plus, în Ungaria nu au voie să intre persoane care vin din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran. Au fost reintroduse controale stricte la graniţele cu Austria şi Slovenia.

 Irlanda, primul deces

Irlanda a înregistrat primul deces din cauza noului coronavirus, a anunţat miercuri ministrul Sănătăţii, citat de AFP.

Este vorba despre prima persoană decedată pe insulă, niciun alt deces nu a fost înregistrat în Irlanda de Nord.         

Autorităţile nu au oferit nicio informaţie despre vârsta sau condiţiile fizice ale persoanei decedate, o conferinţă de presă fiind prevăzută în această seară.                

"Continuăm eforturile pentru a stopa transmiterea acestui virus", a declarat medicul-şef al Ministerului irlandez al Sănătăţii, Tony Holoman, într-un comunicat. 

Ţara numără 34 de cazuri de persoane infectate, potrivit ultimului bilanţ comunicat marţi de autorităţi. 

În încercarea de a opri răspândirea virusului, Guvernul a decis luni, la recomandarea autorităţilor sanitare, să anuleze paradele de Sfântul Patrick din 17 martie în toată ţara, evenimente care adună în fiecare an sute de mii de cetăţeni şi turişti. 

Ucraina, în carantină generală 

Guvernul de la Kiev a decretat, miercuri, carantină generală în Ucraina, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus - scrie ziarul Korrespondent, citând un anunţ făcut de către deputata ucraineană Viktoria Siumar.

Aceasta a precizat că starea de carantină este impusă pentru tot teritoriul ţării, în perioada 12 martie - 3 aprilie şi presupune închiderea instituţiilor de învăţământ, interzicerea evenimentelor cu peste 200 de participanţi şi suspendarea legăturilor aeriene cu unele ţări. Cele mai multe dintre punctele de frontieră ale Ucrainei, de asemenea, vor fi închise.

Din 219 puncte de frontieră existente în Ucraina vor rămâne funcţionale doar 49. Amintim că în Ucraina a fost confirmat un singur caz de infectare cu noul coronavirus, pacientul fiind un bărbat din Cernăuţi, care s-a întors recent din Italia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite