Pandemia Covid-19. Europa încearcă să salveze Crăciunul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai frumoşi brazi de Crăciun din Europa FOTO europeanbestdestinations.com

Mai multe guverne pregătesc o relaxare a măsurilor restrictive în perioada sărbătorilor de iarnă pentru a da un suflu nou economiei grav afectate şi pentru a ajuta la îmbunătăţirea stării de spirit a oamenilor.

 Astfel, Germania va permite reuniunile sociale cu participarea a până la 10 persoane provenite din familii diferite, precum şi desfăşurarea unor slujbe religioase cu prezenţa unui număr limitat de persoane în biserică, cu recomandarea însă ca după adunările de Crăciun, oamenii să stea câteva zile în autoizolare la domiciliu. 

Guvernele ţărilor componente ale Regatului Unit a anunţat o relaxare temporară a restricţiilor anti-Covid pe perioada sărbătorilor de Crăciun – grupuri de până la trei familii (gospodării) vor avea permisiunea să se întâlnească fără restricţii în perioada 23-27 decembrie, relatează BBC.

Regulile şi restricţiile existente în ce priveşte industria ospitalităţii şi magazinele se păstrează, însă, iar „bulele familiale” stabilite pentru Crăciun vor fi exclusive, în sensul că nu se va permite schimbarea lor sau intrarea altor persoane în interiorul lor.

Liderii celor patru guverne au îndemnat, de asemenea, la vigilenţă şi grijă pentru a păstra rata de transmitere a virusului la un nivel scăzut. Ei au subliniat că „acest Crăciun nu va fi unul normal, dar familia şi prietenii se vor putea vedea şi sărbători într-o manieră mai circumspectă”.

Noile măsuri vor include şi relaxarea temporară a restricţiilor de circulaţie pentru a permite familiilor să se deplaseze de-a lungul teritoriului Regatului. În acest sens, rezidenţii Irlandei de Nord vor primi o zi în plus pe lângă ele cinci pentru a le permite călătoria.

„Chiar şi dacă aceste întâlniri între prieteni şi familii vor fi permise, fiecare persoană va trebui să se gândească la riscurile pentru ei şi cei dragi, mai ales cei vulnerabili. Înainte de a lua decizia de a vă întâlni, vă îndemnăm să luaţi în considerare metode alternative, precum întâlniri online sau în aer liber”, au transmis cei patru şefi de guvern (Regatul Unit în ansamblu; Scoţia; Ţara Galilor; Irlanda de Nord) în cadrul unui comunicat comun.

 Italia, pe de altă parte, face presiuni la nivel european pentru închiderea de comun acord a tuturor staţiunilor de schi în perioada Crăciunului, o cerere întâmpinată deja cu refuz de către Austria. „Dacă Uniunea Europeană doreşte cu adevărat să aplice restricţiile pentru sezonul de schi, va trebui să asigure 80 la sută din încasări” a replicat ministrul austriac al turismului, potrivit Rainews. În Bulgaria, în schimb, ministrul sănătăţii cere carantină totală timp de trei săptămâni, cu închiderea şcolilor şi a grădiniţelor, a restaurantelor şi a tuturor magazinelor, cu excepţia celor alimentare şi a farmaciilor. 

Marţi a fost o zi neagră pentru Italia şi Spania, care au raportat cel mai mare număr de decese zilnice din acest al doilea val, dar s-a constaat o îmbunătăţire a situaţiei în Franţa, unde numărul de cazuri noi a înregistrat o scădere. Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi seară o relaxare în trei etape a măsurilor restrictive începând de sâmbătă, cu posibilitatea ridicării carantinei totale în data de 15 decembrie.

Carantina generalizată se va încheia în Franţa începând cu data de 15 decembrie, cu puţin timp înaintea sărbătorilor de sfârşit de an, a anunţat, marţi, preşedintele Emmanuel Macron. Este vorba de prima relaxare a restricţiilor în această ţară greu încercată de pandemie de coronavirus, relatează AFP.

Toate magazinele mici, cum sunt librăriile sau florăriile, se vor putea redeschide de sâmbătă, cu un program până la ora 21.00. În schimb, barurile, restaurantele, sălile de sport şi discotecile vor rămâne închise, a precizat Macron într-o intervenţie televizată consacrată lockdown-ului decis pentru aducerea sub control a epidemiei de COVID-19.

Cu acelaşi prilej, preşedintele a declarat că primele vaccinuri anti-COVID-19 le vor fi propuse „celor mai fragili”, fără a fi obligatorii, încă de la sfârşitul lui decembrie sau început de ianuarie.

Subliniind că anumite vaccinuri ar urma să fie „disponibile încă de la sfârşitul lui decembrie”, Macron a afirmat că primele „ar putea fi administrate imediat după validarea de către autorităţile sanitare competente” şi că va urma „o campanie de vaccinare masivă”, fără însă ca vaccinarea să fie făcută obligatorie.

 Uniunea Europeană vine, la rândul ei, cu o veste bună. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat încheierea unui contract cu societatea americană Moderna pentru furnizarea a până la 160 de milioane de doze de vaccin contra Covid-19, scrie La Libre Belgique, explicând că este al şaselea contract încheiat de UE cu un laborator farmaceutic. „Suntem pe cale să constituim unul dintre cele mai ample portofolii de vaccinuri contra Covid-19 din lume”, care „le va da europenilor acces la cele mai promiţătoare vaccinuri în curs de dezvoltare”, a declarat von der Leyen, citată de La Libre Belgique. Cotidianul belgian subliniază însă că livrările vor avea loc doar atunci când aceste vaccinuri se vor fi dovedit sigure şi eficiente.

Recomandările OMS 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă evitarea petrecerile mari în familie de sărbători: „Este incredibil de dificil pentru că, în special în perioada sărbătorilor, vrem foarte tare să fim cu familia noastră. Însă în unele cazuri, a nu avea o mare reuniune de familie este opţiunea cea mai sigură”, a subliniat Maria Van Kerkhove, însărcinată cu gestionarea pandemiei în cadrul OMS. Potrivit Mariei Van Kerkhove, o celebrare online ar putea fi o soluţie.

„Chiar dacă nu puteţi sărbători împreună anul acesta, puteţi găsi mijloace de a sărbători când aceasta (n. red. - pandemia) se va sfârşi”, a recomandat ea.

„Aşa facem în familia mea şi vom sărbători pe cinste atunci când (pandemia) se va sfârşi”, a mărturisit Maria Van Kerkhove.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite