Europa

articolul anterior articolul urmator

Pandemia Covid-19. Lavra Pecerska, o celebră mănăstire din Kiev, a devenit un focar de contaminare

10
9 Apr 2020 19:29:54
Autor: Viorica Marin
Mănăstirea Lavra Pecerska
Mănăstirea Lavra Pecerska

O celebră mănăstire ortodoxă din centrul Kievului, care a ignorat măsurile de combatere a noului tip de coronavirus, a devenit un focar de contaminare în Ucraina, cu circa 30 de persoane infectate, potrivit unui nou bilanţ al primăriei capitalei ucrainene, informează AFP.

 
De miercuri, 26 de noi cazuri de contaminare au fost confirmate în cadrul Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor), care s-au adăugat primelor patru cazuri ce au fost înregistrate acolo câteva zile mai devreme, a anunţat primarul Kievului, Vitali Kliciko.
 
Mănăstirea, fondată în secolul al XI-lea şi unde se află sediul Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei, numără în jur de 250 de călugări, potrivit unuia dintre responsabilii săi.
 
Deocamdată, detalii cu privire la identitatea, vârsta sau starea bolnavilor nu au fost oferite nici de primărie, nici de mănăstire, închisă din cauza contaminărilor.
 
Această mănăstire s-a opus multă vreme apelurilor autorităţilor de a suspenda liturghiile pentru a limita propagarea coronavirusului.
 
În martie, în timp ce guvernul anunţa închiderea şcolilor, spaţiilor publice şi transportului în comun, superiorul mănăstirii, Mitropolitului Pavel, i-a îndemnat pe enoriaşi "să se ducă în grabă în biserici", "să nu le fie frică de nimic" şi "să-şi ofere unii altora îmbrăţişări".
 
"Nu suntem îngeri, avem de asemenea dreptul de a ne îmbolnăvi", a comentat Mitropolitul Pavel la televiziune săptămâna aceasta, însă fără a confirma sau dezminţi zvonurile privind propria lui contaminare.
 
Superiorul unei alte mănăstiri ortodoxe din Kiev care aparţine de aceeaşi Biserică a anunţat joi pe Facebook că a fost testat pozitiv pentru coronavirus.
 
Ministerul Culturii din Ucraina şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu celebrarea Paştelui Ortodox duminică, 19 aprilie, una dintre sărbătorile cele mai populare. Autorităţile ucrainene au îndemnat la organizarea de slujbe online şi la limitarea prezenţei clerului, cerându-le de asemenea clericilor să poarte mască în timpul slujbelor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Ionel Marcu
9.04.2020, 19:43:38

Mergeți în biserici, îmbrățișați-vă, asta le spune mitropolitul, pupați icoanele păstrătoare de viruși, înmulțiți-l, ucraineni, că vedeți voi per dracu`! Bine că la noi e un patriarh luminat, realist, care îndeamnă la izolare socială!

-4 (8 voturi)
Mesterul Ardelean
9.04.2020, 19:47:52

In numele Domnului, veniti de luati Cooorooonaaaviiiiiiiiruuuuus!

-2 (6 voturi)
Vlad Ţepes1
9.04.2020, 21:08:15

Meșterul Ardelean Strică tot Hop și tu ca musca în......

-1 (5 voturi)
Ivan Turbinca
9.04.2020, 21:41:30

Un focar de coronavirus a fost înregistrat în regiunea Zhytomyr începând cu miercuri, 8 aprilie. Acest lucru a fost anunțat la o informare de către președintele Administrației Regionale Zhytomyr. Vitaliy Bunechko, raportează RBC-Ucraina. Bunechko a spus că mai multe persoane au fost infectate cu COVID-19, de un ucrainean,intor de la munca peste hotare Insul a organizat o petrecere ci niste prieteni,in ciuda masurilor de carantina.Si-a molipsit prietenii,iar aia rudele,in numar de 8 persoane. Ceva asemanator cu romanii intorsi in tara.

-4 (6 voturi)
Moore Kristie
9.04.2020, 23:08:39

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (10)