Europa

articolul anterior articolul urmator

Letonia, ţară cu o rată slabă de vaccinare, la fel ca România, impune lockdown

10
19 Oct 2021 07:44:05
Autor: Viorica Marin
Sistemul de sănătate leton nu mai face faţă valului de infectări
Sistemul de sănătate leton nu mai face faţă valului de infectări

Letonia, una din ţările cu cel mai scăzut număr de persoane vaccinate anti-COVID-19 din Uniunea Europeană, a anunţat un lockdown în perioada 21 octombrie - 15 noiembrie pentru a încerca să încetinească creşterea ritmului infectării, transmite AFP.

"Sistemul nostru de sănătate este în pericol ... Singura modalitate de a ieşi din această criză este să ne vaccinăm", a declarat prim-ministrul Krisjanis Karins după şedinţa de urgenţă a guvernului în care a pus pe seama ratei scăzute de vaccinare creşterea numărului de persoane spitalizate.
 
Doar 54% din adulţii letoni sunt complet vaccinaţi, mult sub media UE de 74%, arată datele europene.
 
"Trebuie să-mi cer scuze faţă de cei deja vaccinaţi", a spus Karins, anunţând că magazinele, restaurantele, şcolile şi instituţiile de divertisment vor fi închise. Rămân deschise doar serviciile esenţiale, fiind de asemenea impusă interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, între orele 20:00 şi 05:00.
 
Va fi permisă continuarea activităţilor cu participarea în persoană în domenii precum construcţiile, sectorul manufacturier şi serviciile esenţiale.
 
Unul dintre cele două mari spitale din Riga a început să instaleze paturi improvizate pentru pacienţii cu COVID-19 în atrium său pentru a face faţă afluxului de pacienţi, potrivit informaţiilor furnizate de postul naţional de radio.
 
Nu au fost anunţate restricţii de călătorie "deoarece rata de infectare în alte părţi este mult mai mică şi nu vedem riscuri imediate", a spus Karins.
 
Numărul cazurilor de infectare în Letonia a crescut cu 49% săptămâna trecută, conform autorităţilor sanitare.
 
Au fost anulate mare parte din operaţiile planificate săptămâna trecută, pe fondul unei nevoi crescute de paturi şi de personal.
 
Letonia a raportat al doilea cel mai grav procent de infectare din UE, după Lituania, în cele două săptămâni până pe 10 octombrie, cu 864 de cazuri noi la 10.000 de persoane.
 
Preşedintele leton Egils Levits a fost testat pozitiv săptămâna trecută, ceea ce l-a determinat pe preşedintele finlandez Sauli Niinisto, care a luat micul dejun cu omologul leton cu o zi înainte, să se izoleze.
 
Vaccinarea anti-COVID-19 în Letonia nu se bucură de succes şi este la un nivel scăzut, deşi ţara numără o populaţie de sub două milioane de locuitori.
 
În Uniunea Europeană, Letonia se află pe ultimele locuri în clasamentul privind vaccinarea. "Oamenii sunt reticenţi la vaccin, poate pentru că îşi iau mai mult informaţiile de pe reţelele sociale", încearcă să explice o letonă situaţia.
 
"Da, nu stăm bine la vaccinare, dar oamenii au început să mai conştientizeze că trebuie să se vaccineze", confirmă un tânăr.
 
Obligativitatea certificatului verde COVID-19 la intrarea în magazinele neesenţiale, dar şi la muzee şi în restaurante, a început să-i mai impulsioneze. 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Cody F. Rocco
19.10.2021, 09:00:17

54% e aproape de doua ori mai mult decat 30%. nu prea e "aproape ca romania"

+13 (15 voturi)
d4v1de 1sa
19.10.2021, 09:39:00

În condiții de izolare (lockdown), mulți pacienți cu afecțiuni acute, tratabile (cum ar fi sindroamele coronariene) nu pot avea parte de îngrijire. Această perturbare poate fi observată în decesele în exces acumulate până acum în lockdown-ul covid-19. Pacienții cu cancer, al căror tratament este întârziat din cauza lockdown, au rezultate mai proaste. Și atunci când pacienții sunt practic obligati sa evite spitalele, multe sisteme de sănătate suferă . Lockdown-urile prelungite alimentează depresia economică, creând șomaj în masă. Persoanele fără loc de muncă pot pierde asigurarea de sănătate. Populații întregi pot asista la scăderea calității vieții și a sănătății mintale. Populațiile defavorizate și cele aflate în dificultate sunt mai afectate in lockdown. Persoanele expuse riscului de înfometare la nivel mondial au depășit deja un miliard. Riscăm creșterea numărului de sinucideri și decese. Cât timp va mai fi lockdown? Ori de câte ori autoritarismul dorește acest lucru? Nicio dictatură nu și-ar putea imagina un precedent mai bun pentru controlul absolut. Lockdown-urile prelungite pot deveni sinucideri în masă. https://www.bmj.com/content/369/bmj.m1924

-26 (30 voturi)
memoire perdue
19.10.2021, 12:09:43

Davide, ideile dumitale despre lockdown sunt indiciile unui cretinism ireversibil profund. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2791432/

+11 (15 voturi)
defu gabi
19.10.2021, 12:30:24

Lockdown - visul psihopatilor cu salarii/pensii speciale de la buget.

-12 (14 voturi)
Chumbawamba
19.10.2021, 10:23:38

Letonia ? Dupa ce le a crescut gazul cu 300 %? glumiti? ii ard rusii si la antivacinare si la economie letonia falliment economic , lucru pe care il doresc

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările