Pandemia de COVID-19. Madridul, în pragul colapsului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste la Madrid faţă de reintroducerea carantinei
Proteste la Madrid faţă de reintroducerea carantinei

Madridul a devenit deja cea mai afectată regiune de noul val al pandemiei. Este practic epicentrul crizei sanitare în Uniunea Europeană.  Doar vineri, conform datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii, în Comunitatea Madrid s-au diagnosticat aproape 3500 de noi cazuri de coronavirus, o treime din totalul înregistrat în întreaga Spanie.

Situaţia din Madrid este privită cu multă îngrijorare în regiunile învecinate. Preşedintele din Castilla-La Mancha avertiza zilele trecute că Madridul este deja „o bombă radioactivă virală” scăpată din mână.

Situaţia din spitalele din Madrid este mai mult decât îngrijorătoare. Medicii de familie avertizează că sistemul sanitar din capitala Spaniei se află în pragul colapsului şi că sunt necesare măsuri urgente şi radicale. Aproape 40% din paturile din secţiile de terapie intensivă sunt ocupate deja de pacienţii infectaţi cu Covid 19. În spitalele din Comunitatea Madrid sunt internaţi peste 3.000 de contagiaţi, ceea ce forţează externarea celorlalţi pacienţi şi anularea intervenţiilor chirurgicale programate.

Este adevărat ca nu lipseşte material sanitar, dar sistemul medical spaniol se confruntă cu o acută lipsă de personal, care poate provoca o stare de haos asemănătoare cu cea din primăvară.

În cartierele periferice ale Madridului, în faţa centrelor sanitare, spaniolii aşteaptă la lungi şi obositoare cozi pentru a fi primiţi de medicii de familie.  Se fac multe teste pentru a urmări răspândirea epidemiei, dar se aşteaptă peste o săptămână pentru a primi rezultatele. Sindicatele şi asociaţiile profesionale reclamă lipsa de cadre medicale şi ameninţă cu organizarea unei greve până la sfârşitul lunii. 

Premierul Pedro Sanchez a lăsat gestionarea crizei sanitare în mâna guvernelor regionale, cărora, de altfel, le corespunde de drept această competenţă, dar autorităţile locale par depăşite de situaţie. Isabel Diaz Ayuso, Preşedintele Comunităţii Madrid, a cerut deja intervenţia guvernului central.

Începând de luni, peste 850.000 de persoane din regiunea Madrid vor trebui sa respecte noi restricţii în carantină. Madridul este împărţit în aşa numite zone sanitare (286 de zone), iar începând de luni 36 de zone vor intra în carantină, zone în care incidenţa de contagiune depăşeşte 1.000 de cazuri de infectaţi la 100.000 de locuitori.  Încă o măsură controversată care a stârnit multe proteste din partea partidelor de stânga şi a populaţiei, care a ieşit în stradă pentru a o denunţa ca fiind segregaţionistă. În acest sfârşit de săptămână au avut loc demonstraţii în zonele afectate, pentru a cere măsuri de îmbunătăţire a sistemului sanitar.

Noile zone de carantină, alese de autorităţile din Madrid, coincid cu districtele sărace din periferia capitalei spaniole, cartiere unde în apartamente mici, uneori sub 50 de m2, trăiesc înghesuite două sau mai multe familii. 

Respectarea acestor noi măsuri de carantină va fi asigurată de poliţia locală care va patrula pe străzi şi va face controale aleatorii. Nerespectarea acestor măsuri va fi penalizată cu amenzi de până la 600 de euro.

Luarea acestei decizii a fost criticată, nu doar pentru aspectul segregaţionist ci şi pentru minima eficienţă. Într-o conferinţă de presă, consilierul de sănătate din Madrid, Enrique Ruiz Escudero,  declara că dacă aceste măsuri nu sunt eficiente şi „este necesar, în cele din urmă se va închide întreg Madridul”, măsură pe care Pedro Sanchez o vede deocamdată foarte puţin probabilă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite