Pandemia COVID-19. Premierul britanic, îngrijorat de intensificarea răspândirii variantei indiene a coronavirusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic Boris Johnson
Premierul britanic Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson a atenţionat sâmbătă că răspândirea tot mai intensă a variantei indiene a coronavirusului este ”foarte, foarte îngrijorătoare” şi va trebui acţionat ”cu precauţie” în ultima etapă a relaxării restricţiilor antiepidemice, relatează agenţiile Reuters.

Declaraţia sa sugerează că o amânare a acestei etape este tot mai probabilă, o decizie urmând să fie anunţată luni. Guvernul de la Londra prevăzuse ca, în contextul vaccinării majorităţii populaţiei şi a scăderii numărului noilor cazuri de COVID-19, pe 21 iunie să fie ridicate toate măsurile de lockdown.

Dar avansul variantei indiene (varianta Delta) mai contagioase a coronavirusului şi care a devenit dominantă în Marea Britanie – cu circa 96% din noile cazuri provocate de această variantă – ar putea să nu mai permită aplicarea acestui plan, iar presa britanică scrie că ar putea fi decisă o amânare a ridicării restricţiilor cu cel puţin patru săptămâni. Restricţiile care ar urma să fie ridicate în ultima etapă a relaxării privesc inclusiv redeschiderea discotecilor şi creşterea numărului persoanelor care se pot aduna la diferite evenimente, noteaxă Reuters, preluată de agerpres.ro.

”Este clar că varianta indiană este mai transmisibilă şi este de asemenea cert că numărul cazurilor creşte, la fel şi cel al spitalizărilor”, a mai semnalat Johnson, mărturisind că acum este ”mai puţin optimist” decât la sfârşitul lunii mai în privinţa evoluţiei pandemiei.

Agravarea pandemiei în Marea Britanie survine în pofida faptului că această ţară este printre cele mai avansate în vaccinarea anti-COVID-19. Până în prezent au fost vaccinate cu prima doză 41,29 milioane de persoane (circa două treimi din populaţie), dintre care 29,5 milioane au primit schema completă.

Autorităţile britanice au raportat sâmbătă 7.738 noi cazuri de COVID-19 şi 17 noi decese asociate acestei boli.

Varianta Delta, cu 60% mai contagioasă, potrivit autorităţilor sanitare britanice

Varianta Delta a noului coronavirus, dominantă în prezent în Marea Britanie, este cu 60% mai contagioasă în comparaţie cu varianta Alfa, anterior cea mai frecventă în ţară, potrivit unui studiu publicat vineri, la trei zile după anunţarea deciziei Guvernului britanic de a ridica ultimele restricţii, informează AFP.

Ministrul Sănătăţii Matt Hancock a menţionat recent o rată de transmisibilitate cu 40% mai mare a variantei Delta în comparaţie cu varianta Alfa.

Conform studiului realizat de autorităţile sanitare britanice (Public Health England), 42.323 de cazuri (faţă de 29.892 în urmă cu o săptămână) ale acestei variante, identificată pentru prima dată în luna aprilie în India, au fost depistate în Regatul Unit, unde este prezentă la peste 90% dintre cazurile noi de infectare.

Cu toate acestea, Public Health England a calificat drept ''încurajator'' faptul că această creştere nu este însoţită, în aceleaşi proporţii, de o înmulţire a cazurilor de spitalizare. O mie de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus se află în prezent în spitalele britanice.

''Datele indică faptul că programul de vaccinare continuă să atenueze impactul acestei variante'' asupra populaţiilor cu un număr mare de persoane care au primit două doze de vaccin, a subliniat instituţia citată.

''Cea mai bună apărare a noastră'', vaccinarea, ''reduce riscul bolilor grave, însă nu le elimină'', a subliniat Jenny Harries, care ocupă funcţia de director executiv al Agenţiei britanică pentru Securitate Sanitară.

Regatul Unit, cea mai afectată ţară europeană, cu aproape 128.000 de decese, a lansat o campanie de vaccinare în masă, care a permis administrarea a două doze la peste 77% dintre persoanele adulte în şase luni.

După un îndelungat lockdown hibernal, Guvernul a ridicat treptat restricţiile antiepidemice. Însă eliminarea ultimelor restricţii, prevăzută pentru 21 iunie, este ameninţată de creşterea recentă a numărului de contagieri, cu 6.000 sau chiar 7.000 de cazuri noi pe zi.

Potrivit cotidianului The Times, guvernul lui Boris Johnson ar lua în calcul în prezent reportarea acestei date cu patru săptămâni. Anunţarea acestei decizii este aşteptată luni. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite