Pandemia Covid-19. Ultima noapte de distracţie, prima zi de restricţii pentru mulţi europeni VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost ultima noapte de distracţie în mai multe capitale europene care au impus începând de sâmbătă o serie de măsuri de combatere a extinderii epidemiei de Covid-19. La Paris, oamenii s-au grăbit să ia masa în oraş pentru că, de la ora 21:00 au intrat în vigoare restricţii de circulaţie. Şi la Londra, barurile şi restaurantele din centru au fost pline.

Localurile din centrul Londrei au fost pline ochi noaptea trecută. Mii de oameni au ieşit pe străzi, fără măşti şi fără să respecte distanţa fizică, dorind să se bucure de ultimele clipe de distracţie, înainte de intrarea în vigoare a noilor restricţii. Au fost şi incidente cu poliţia. „Londra a devenit Minsk! Londra a devenit Belarus!”, strigă mânios un petrecăreţ din Londra.

„A fost foarte aglomerat, toată lumea a vrut să se bucure de ultimele clipe de libertate. Da, dar încercăm să fim responsabile”, au declarat două tinere care nu purtau măşti de protecţie.

Şi la Paris a fost ultima seară de distracţie înainte de intrarea în vigoare a noilor restricţii. 

„Am vrut să ne întâlnim în această seară cu prietenii, pentru că e ultima în care putem să facem acest lucru. Am vorbit, am stabilit întâlnirea şi am decis că în mod cert trebuie să ne vedem, pentru că după seara aceasta va fi complicat, nu vom mai putea face asta”, explică un client dintr-un restaurant.

Pentru localurile din Paris, deja afectate de carantina de trei luni din primăvară, interdicţia de circulaţie este încă o lovitură.

„Va fi şi mai dificil, era şi aşa dificil să nu mai vindem alcool de la 22:00, dar să nu mai servim nici cina! Vom realiza doar 40% din cifra de afaceri, va fi foarte greu”, spune managerul unui local.

Locuitorii capitalei britanice nu se mai pot întâlni în spaţii închise cu persoane din alte gospodării. Interdicţia e valabilă atât pentru locuinţele private, cât şi pentru spaţiile publice, cum ar fi barurile sau restaurantele. Întâlnirile în spaţii publice deschise, precum terasele, sunt permise pentru grupuri de maximum şase persoane.

Restricţii draconice în Europa

   Interdicţie de socializare la Londra, restricţii de circulaţie în Franţa, şcoli închise în Polonia: o nouă serie de măsuri draconice au intrat în vigoare sâmbătă în Europa, cu speranţa de a frâna propagarea celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, relatează France Presse.

La Londra a intrat în vigoare sâmbătă interdicţia de a socializa în spaţii închise cu persoane din afara locuinţei familiale. Peste 15.000 de noi cazuri de contaminare au fost înregistrate vineri în Regatul Unit, ţara cea mai îndoliată în Europa din acest punct de vedere (43.000 de decese).

În Franţa, locuitorii din zece mari oraşe, între care Paris şi suburbiile sale, şi-au trăit vineri ultima lor seară de libertate înaintea instituirii de sâmbătă a unei restricţii de circulaţie între orele 21:00 şi 06:00. Această măsură – care va rămâne în vigoare cel puţin patru săptămâni – a fost luată în timp ce răspândirea virusului se accelerează: peste 25.000 de cazuri pozitive în ultimele 24 de ore au fost raportate vineri.

Epidemia continuă să facă victime „de la cei mai tineri până la cei mai vârstnici”, a constatat vineri Agenţia de sănătate publică din Franţa, apreciind această evoluţie ca fiind „foarte preocupantă”.

Noi restricţii intră în vigoare şi la Varşovia şi în alte mari oraşe din Polonia, considerate ca „zone roşii”: colegiile şi liceele vor fi închise şi vor practica învăţământul la distanţă, restaurantele vor trebui să se închidă la ora 21:00, ceremoniile de căsătorie vor fi interzise şi numărul persoanelor admise în magazine, în transportul public şi în biserici va fi limitat.

Pe plan mondial, toţi indicatorii sunt pe roşu: peste 1,1 milioane de decese au fost înregistrate, potrivit unui bilanţ realizat vineri de AFP, pe baza unor surse oficiale. Doar în ziua de joi, cifra noilor contaminări a atins 400.000 de noi cazuri.

Italia a înregistrat vineri 10.010 noi cazuri de SARS-CoV-2, aceasta fiind cifra cea mai ridicată atinsă vreodată în 24 de ore în această ţară de la izbucnirea pandemiei, notează AFP.

În Belgia, restricţii de circulaţie au fost introduse de la miezul nopţii până la 05:00 dimineaţa şi toate cafenelele şi restaurantele din ţară vor trebui să-şi închidă porţile luni pentru cel puţin o lună.

„Săptămână după săptămână, cifrele se dublează, urcă vertiginos, este o creştere exponenţială”, a justificat măsurile restrictive premierul Alexander De Croo, în timp ce Belgia este una dintre ţările europene cele mai afectate de pandemie, cu peste 10.300 de decese.

„Spitalele noastre sunt sufocate, cifrele sunt de asemenea ridicate aşa cum nu erau în luna martie când s-a decis intrarea în izolare” pentru două luni, a afirmat ministrul belgian pentru mobilitate, Georges Gilkinet.

Apelul cancelarului Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a adresat sâmbătă un apel solemn conaţionalilor săi cerându-le să-şi reducă la maximum relaţionarea socială şi recomandându-le chiar să rămână la domiciliul lor, în timp ce epidemia de coronavirus cunoaşte o accelerare semnificativă în Germania, relatează AFP.

„Renunţaţi la orice călătorie care nu este într-adevăr necesară, la orice celebrare care nu este cu adevărat necesară. Căutaţi să rămâneţi acasă, la reşedinţa voastră, în măsura posibilului”, a declarat cancelarul în podcastul săptămânal publicat sâmbătă.

„Cum va fi la iarnă, cum va fi Crăciunul nostru, se va decide în zilele şi săptămânile următoare. Cu toţii vom decide asta prin acţiunile noastre”, a afirmat Angela Merkel.

„Trebuie să facem acum totul pentru a ne asigura că virusul nu se răspândeşte necontrolat. În prezent, fiecare zi contează”, a insistat cancelarul.

Germania se află într-o „fază foarte gravă” a pandemiei, a declarat Merkel. „Numărul de noi infecţii creşte vertiginos de la o zi la alta”, a spus ea, adăugând că pandemia se propagă din nou rapid, mai repede decât la începutul ei, în urmă cu mai bine de jumătate de an.

Germania a înregistrat 7.830 de cazuri noi de contaminare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, un record pentru această ţară după declanşarea pandemiei de COVID-19, potrivit datelor oficiale publicate sâmbătă. În total, 9.767 de decese, adică mai mult cu 33 decât în ajun, au fost înregistrate de la începutul crizei sanitare care a lovit Germania, într-o mai mică măsură totuşi decât pe vecinele sale europene.

Pentru a combate revenirea epidemiei, Angela Merkel, de formaţie de om de ştiinţă, a amintit importanţa respectării distanţării şi aerisirii frecvente a spaţiilor închise, explicând totodată că de acum trebuie „mers mai departe”.

„Dacă fiecare dintre noi îşi reduce acum în mod semnificativ numărul întâlnirilor în afara propriei familii o anumită perioadă, putem reuşi să oprim şi chiar să inversăm tendinţa multiplicării infecţiilor”, a recomandat ea.

Estimând că este vorba pentru mulţi de o „renunţare dificilă”, Angela Merkel a precizat că acest efort temporar permite de asemenea să se evite supraîncărcarea sistemului de sănătate, să se menţină deschise şcolile şi grădiniţele şi să fie salvate economia şi locurile de muncă.

„Este instrumentul cel mai eficient de care dispunem în prezent pentru a lupta împotriva pandemiei. Acum este mai necesar ca oricând”, a adăugat ea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite