Europa

articolul anterior articolul urmator

Pandemia COVID-19. Ungaria instituie starea excepţională şi restricţionează circulaţia în timpul nopţii

3
4 Nov 2020 11:09:37
Autor: Viorica Marin
L mijlocul lunii decembrie spitalele vor atinge limita capacităţii lor dacă epidemia nu este ţinută sub contro, spune premierul Viktor Orbani
L mijlocul lunii decembrie spitalele vor atinge limita capacităţii lor dacă epidemia nu este ţinută sub contro, spune premierul Viktor Orbani

Guvernul a instituit starea excepţională din cauza epidemiei de coronavirus şi va cere Parlamentului să prelungească această situaţie excepţională cu 90 de zile, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, marţi, într-o înregistrare video postată pe pagina sa de socializare.

El a precizat, de asemenea, că se vor introduce restricţii de circulaţie nocturne, între miezul nopţii şi ora 5 dimineaţa, iar locurile de distracţie vor fi închise. “Toată lumea trebuie să ajungă acasă până la miezul nopţii”, a spus premierul, citat de agenţia maghiară de ştiri MTI.
 
Viktor Orbán a menţionat şi faptul că locurile de distracţie vor fi închise deoarece, potrivit raportului corpului operaţional, respectarea regulilor pur şi simplu nu poate fi impusă în aceste locuri.
 
S-au luat dispoziţii privind reducerea aglomeraţiei în transportul public prin creşterea numărului de curse la orele de vârf, iar parcarea va fi din nou gratuită, a anunţat premierul ungar.
 
Publicul manifestărilor culturale şi sportive, spectatorii din cinematografe şi teatre pot ocupa fiecare al treilea loc, purtarea măştii fiind obligatorie. Autorităţile vor controla toate manifestările, la nevoie vor aplica amenzi, iar locurile care nu respectă regulile vor fi închise imediat, a spus Viktor Orbán.
 
În urma şedinţei guvernului – după ce s-a trecut în revistă situaţia epidemiologică din Ungaria şi în comparaţie cu cea europeană – Viktor Orbán a declarat că a crescut viteza de propagare a epidemiei, în Austria, numărul persoanelor contagiate pe 1 milion de locuitori depăşeşte deja cu 50% cifra Ungariei, “iar situaţia din Vest este şi mai proastă”.
 
El a precizat că acest aspect este important deoarece experienţa spune că Ungaria urmează Austria cu o întârziere de 5-7 zile. Dacă situaţia va evolua astfel, la mijlocul lunii decembrie spitalele vor atinge limita capacităţii lor, a spus.
 
Premierul a afirmat că disputele politice trebuie lăsate deoparte, “va trebui să acţionăm rapid şi să luăm măsuri din timp”.
 
El a amintit că ultima dată a fost nevoie de două săptămâni pentru ca Parlamentul să adopte dispoziţii privind pedepsirea încălcării regulii de purtare a măştii. “Este absurd, mai ales în situaţia actuală”, a opinat prim-ministrul.
 
“Dacă virusul se propagă rapid, şi noi trebuie să acţionăm repede”, a motivat Viktor Orbán instituirea repetată a stării excepţionale.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

defu gabi
4.11.2020, 12:51:26

Nu e de mirare ca numarul "covido-scepticilor" este in crestere exponentiala pe toata planeta si incep, deocamdata izolat, rascoalele violente... In conditiile in care masurile aberante luate nu au nici cea mai mica urma de logica si nici suport stiintific in combaterea bolilor virale, in conditiile in care specialisti (care ar fi trebuit sa-si cunoasca meseria) au raspandit cu buna stiinta falsuri si dezinformari grosolane, in conditiile in care aceste aberatii sunt copiate parca la xerox de o gramada de guverne, se ridica intrebari firesti: "Pana la ce adancime merge coruptia in societatea noastra si cat de veche este de o vedem abia acum in toata "splendoarea", precum un cancer care a ros decenii pe ascuns si, la final, se umfla exponential in cateva luni pana da pe-afara ?!?"

-2 (2 voturi)
Hoban Razvan
4.11.2020, 13:11:41

@ defu gabi Deci tu concluzionezi ca vasta majoritate a oamenilor de stiinta din lume se inseala ori, mai grav, manipuleaza cu buna stiinta? Daca da, atunci nu esti decat un alt panicat cu un fix pentru teorii abracadabrante ale conspiratiei.

defu gabi
4.11.2020, 13:45:47

Razvan Eu nu sunt dintre cei care neaga existenta coronavirusurilor. Sa fim intelesi. Iar "vasta majoritate a oamenilor de stiinta" adepti ai aberatiilor este in realitate o infima minoritate la scara mondiala dar extrem de vocala si extrem de bine infipta in contracte cu diverse ramuri din industria privata "pharma" si functii prin institutiile guvernamentale legate de sectorul sanatatii ce au beneficiat de alocari suplimentare de fonduri generoase "de pandemie"... Nu neg existenta unei epidemii virale moderate care, la fel ca gripa, isi face victimele ei, fara discutie. Neg altceva. Isteria creata artificial, batjocura media, batjocura politicienilor, falsurile stiintifice si minciuna "pandemiei" (nu sunt intrunite conditiile tehnice pentru a vorbi de o pandemie reala). Falsificarea de cifre (umflarea lor), bazata in principal pe neefectuarea autopsiilor, trecerea bolnavilor de alte viroze/gripa la covid, trecerea tuturor decedatilor de nosocomiale tot la covid, etc. sunt de natura sa ridice semne mari de intrebare in legatura cu scopul real al exploatarii la sange a acestei situatii epidemice de catre segmentul politic si al marilor jucatori din industria mondiala "pharma"...

Modifică Setările