Pandemia Covid-19. Ungaria menţine restricţiile de călătorie pentru România. Pe unde putem călători în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria menţine deocamdată restricţiile de călătorie pentru România şi Ucraina, a declarat sâmbătă Tibor Lakatos, membru al comitetului operativ pentru combaterea epidemiei de COVID-19, într-un briefing de presă. Redeschiderea frontierelor în interiorul UE este programată să înceapă la mijlocul lunii iunie, însă până acum anunţurile au fost făcute disparat de ţările europene, în pofida apelurilor CE pentru o mai mare coordonare a acţiunilor.

Persoanele care sosesc din România sau Ucraina şi vor să rămână pe teritoriul Ungariei trebuie să intre într-o carantină de 14 zile, a precizat Lakatos.

Relaxarea restricţiilor legate de cele două ţări face obiectul unei analize atente, a mai spus el, afirmând că România şi Ungaria „nu arată în prezent nicio intenţie“ de a face paşi similari.

Pe de altă parte, în baza unui decret intrat în vigoare sâmbătă, cetăţenii ungari care vin din Bulgaria pot intra fără restricţii în ţară, chiar dacă au tranzitat prin România, a anunţat Tibor Lakatos.

Responsabilul ungar a avertizat că epidemia nu a luat sfârşit şi le-a cerut concetăţenilor săi să respecte în continuare distanţarea socială în timpul vacanţelor şi al deplasărilor interne.

Frontierele externe ale UE rămân închise cel puţin până la 15 iunie. Parisul a evocat joi o posibilă redeschidere a acestora la 1 iulie, cu adaptarea restricţiilor pentru călători provenind din ţări mai expuse.

Germania a instituit de la 16 martie controale la frontierele cu o parte din vecinii săi, între care Franţa, Elveţia şi Austria, revenind ulterior la mai multă coordonare în problema frontierei.

Mai la est, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Lituania, Ungaria, Bulgaria şi România şi-au închis de asemenea frontierele.

Austria cere un test negativ pentru COVID-19 sau, în lipsa acestuia, o carantină de 14 zile pentru orice persoană care intră pe teritoriul său. Această condiţie ar urma să fie ridicată la 15 iunie, cu excepţia Italiei şi Sloveniei.

Republica Cehă a impus de asemenea teste, în timp ce Polonia a optat pentru o carantină de 14 zile, la fel ca Spania - din 15 mai.

Franţa a impus reciprocitate Spaniei şi a promis să facă la fel faţă de Regatul Unit, care va cere carantină începând din 8 iunie la ieşirea din izolare. Ea a instaurat de altfel o carantină "voluntară" pentru toţi francezii şi rezidenţii permanenţi în Franţa sosiţi din străinătate din afara UE.

Piloţii, camionagii, personalul medical, rezidenţii permanenţi şi persoanele care au prezentat motive familiale imperioase au continuat în cea mai mare parte să circule fără probleme.

Un regim special a fost de asemenea instituit, cu zboruri charter şi trenuri speciale, pentru lucrătorii sezonieri şi îngrijitorii de persoane din Europa de Est angajaţi în Germania, Austria şi Regatul Unit.

Ucrainenii angajaţi în Polonia, în special în agricultură, încep de asemenea să revină.

Grecia, care întrerupsese toate legăturile navale cu Italia, a făcut o excepţie pentru rulote.

Unele state membre autorizează de asemenea tranzitul spre alte ţări, aşa cum face Spania pentru rulotele franceze revenind din Maroc.

Italia, una dintre ţările cele mai afectate de pandemie, îşi va redeschide frontierele pentru turiştii din UE începând din 3 iunie.

Germania, Franţa, Austria şi Elveţia intenţionează să-şi redeschidă frontierele la 15 iunie, la fel ca Bulgaria, Grecia şi Serbia. Polonia ar putea să facă şi ea acest pas la aceeaşi dată.

Estonia, Letonia şi Lituania au instituit în schimb de la 15 mai o "bulă baltică" în interiorul căreia cetăţenii lor circulă liber.

Estonia a anunţat, de altfel, joi o redeschidere totală a frontierelor sale pentru cetăţenii UE şi cei din Regatul Unit cu începere de la 1 iunie.

 Italia „cere respect“ în privinţa redeschiderii frontierelor

Italia „cere respect“ din partea celorlalte state europene în ce priveşte viitoarea redeschidere a frontierelor, pledând pentru un „răspuns european coordonat“, a declarat ministrul de externe Luigi Di Maio, subliniind că ţara sa nu acceptă să fie „tratată ca un lazaret“ şi că este pregătită să primească turişti, informează Reuters.

„Am auzit vorbindu-se mult despre Italia în aceste zile. Nu este momentul să polemizăm, dar ţin să precizez un lucru: pretindem respect. Dacă cineva îşi imaginează că ne poate trata ca pe un lazaret, atunci să ştiţi că nu vom rămâne fără reacţie“, a scris Di Maio pe Facebook.

Lovită în plin de epidemia de COVID-19, cu peste 33.000 de decese în trei luni, Italia pare să o fi adus acum sub control şi a început o relaxare treptată a restricţiilor, pregătindu-se pentru redeschiderea frontierelor din 3 iunie.

Roma pledează pentru o reluare coordonată a deplasărilor în Europa din 15 iunie, ceea ce ar marca o repornire la scară continentală a turismului, un sector-cheie pentru economia italiană, acum îngenuncheată.

Câteva state vecine - în special Austria şi Elveţia - refuză însă o redeschidere a frontierelor lor terestre cu Italia la acea dată, provocând nemulţumire la Roma, care vede în acest refuz o modalitate ocolită de a împiedica venirea turiştilor în Peninsulă.

Italia este în continuare o ţară „roşie“, chiar dacă situaţia s-a ameliorat deja în anumite regiuni, a declarat în această săptămână ministrul austriac al sănătăţii, Rudolf Anschober (Verzii).

În chestiunea redeschiderii frontierelor, „avem nevoie de un răspuns european pentru că, dacă acţionăm în mod diferit şi dezordonat, spiritul UE este pierdut. Şi Europa se prăbuşeşte“, este de părere Di Maio.

„Răbdarea noastră are limite. Înţeleg concurenţa între diferitele state, ea este legitimă, cu condiţia să fie sănătoasă şi echitabilă“, a subliniat el, lăudând „frumuseţea unică, minunile şi plajele unice“ ale ţării sale.

Şeful diplomaţiei italiene a mai anunţat că se va deplasa în Germania pe 5 iunie, în Slovenia pe 6 iunie şi în Grecia pe 9 iunie, pentru discuţii cu omologii săi. „Le voi explica colegilor mei că Italia este pregătită să primească turişti străini din 15 iunie şi că vom acţiona cu maximă transparenţă“, a arătat el.

„Situaţia internă, toate datele despre contagieri, vor fi în continuare publice. Le voi explica că nu acceptăm liste negre şi că nu avem nimic de ascuns, dimpotrivă. Noi am acţionat întotdeauna în mod responsabil şi transparent şi vom continua să o facem“, a mai dat asigurări Di Maio.

Bruxellesul lansează un site în ajutorul europenilor care vor să-şi petreacă vacanţa în alte ţări UE 

Comisia Europeană finalizează un site web pentru ca europenii care doresc să-şi petreacă vacanţa în alte ţări UE să vadă clar opţiunile de care dispun, a declarat vineri comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, la postul BFM Business, potrivit AFP.

"Acum avem protocoale comune pentru trecerea frontierelor, pentru a-i primi pe turişti în locurile lor de vacanţă", a declarat comisarul, în contextul în care cele 27 de state membre UE ridică treptat măsurile restrictive impuse pentru a combate răspândirea COVID-19.

Site-ul în cauză, numit Reopen.eu, va "centraliza toate bunele practici, astfel încât, dacă doriţi să vă deplasaţi prin UE, să ştiţi cum să faceţi pentru a ajunge dintr-un punct în altul şi ce veţi găsi la sosire, inclusiv în termeni de precauţie", a explicat Thierry Breton.

La ora actuală, redeschiderea frontierelor în interiorul UE este programată să înceapă la mijlocul lunii iunie, însă până acum anunţurile au fost făcute disparat de ţările europene, în pofida apelurilor Comisiei Europene pentru o mai mare coordonare a acţiunilor.

Spania va aştepta 1 iulie pentru a renunţa la carantina impusă turiştilor străini, în timp ce România nu s-a pronunţat încă pentru niciun fel de redeschidere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite