Pandemia COVID-19. Viaţa socială a europenilor, restricţionată. Comisia Europeană avertizează că statele nu sunt pregătite să facă faţă valului doi de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
petreceri coronavirus

Numeroase state europene anunţă creşteri îngrijorătoare ale cifrelor infectării cu noul coronavirus, autorităţile fiind nevoite să ia măsuri dure de limitare a vieţii sociale.

În întreaga lume, peste 38 de milioane de oameni sunt infectaţi cu noul coronavirus şi aproape un milion 100 de mii au murit ca urmare a contaminării, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că numărul deceselor ar putea să crească semnificativ ca urmare a exploziei de noi cazuri, care are loc în acest moment în Europa. Zilnic, în Europa se înregistrează în jur de 100.000 de noi cazuri, creşterile cele mai dramatice sunt în Cehia, Elveţia şi Rusia. Şi peste tot se iau noi măsuri severe de limitare a vieţii sociale, într-o încercare de a controla răspândirea noului coronavirus. 

Circulaţia pe timpul nopţii, interzisă în Fraţa

Miercuri seară, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a anunţat că pentru cel puţin patru săptămâni, circulaţia pe timpul nopţii va fi interzisă la Paris şi în alte opt mari oraşe. De sâmbătă 17 octombrie, locuitorii acelor oraşe au interdicţia de a circula între ore 21 şi 6 dimineaţa. Cei care lucrează după ora 9 seara sau nopţiile, vor avea nevoie de autorizaţii speciale de la patronii lor respectivi. În caz de încălcare a restricţiilor, se prevede o amendă de 135 de euro, la fel ca şi pentru nepurtatul măştii în public. Recidiva este sancţionată cu 1.500 de euro. Nu se vor impune restricţii de circulaţie între diverse oraşe sau regiuni ale Franţei, mai ales că în week-end începe tradiţionala vacanţă de toamnă a elevilor şi că autorităţile au încurajat plecatul în concediu, în Franţa. 

Emmanuel Macron le-a cerut însă compatrioţilor săi să nu se aşeze «mai mult de 6 la mesele de familie sau cu prietenii» şi să poarte masca inclusiv acasă dacă nu se pot păstra distanţele de securitate între cei prezenţi. Următoarea sesiune a Parlamentului European, prevăzută între 19 şi 22 octombrie, nu va avea loc la Strasbourg din cauza pandemiei de coronavirus, ci va fi organizată în sistem de videoconferinţă, a anunţat vineri preşedintele instituţiei, David Sassoli, potrivit AFP. 

Pe de altă parte, procurorii francezi au efectuat joi percheziţii la locuinţele şi birourile ministrului sănătăţii Olivier Véran ca parte a anchetei care investighează gestionarea pandemiei de COVID-19 în Franţa,  În Catalonia, în nordul Spaniei, se închid restaurantele şi barurile pentru două săptămâni. Spania are una din cele mai ridicate rate de infectare în Europa, cu aproape 900.000 de cazuri de infectare cu coronavirus şi peste 33.000 de decese legate de Covid-19. Olanda a luat măsuri similare cu Franţa, la care se adaugă o limitare a vânzării de alcool şi obligativitatea, în unele locuri, de a purta mască şi în aer liber. Olandezii au organizat, miercuri, petreceri publice afară, în pieţe, la terase şi în corturi speciale, ca un fel de prohod al libertăţii, însă totul petrecându-se în ignorarea celor mai elementare măsuri de distanţare socială.

Cehia, carantină parţială

Autorităţile cehe au impus de asemeni o carantinare parţială între 14 octombrie - 3 noiembrie pentru a opri răspîndirea infectărilor cu coronavirus. Numărul de noi cazuri pe zi ajunsese marţi la aproape 10.000 în ultimele 24 de ore. Şcolile, barurile şi restaurantele au fost închise, au fost închise temporar şi căminele studenţeşti şi a fost interzis consumul de alcool în public.

Vizitele la domiciliu, interzise în Irlanda şi la Londra

În Irlanda, cetăţenii nu vor mai avea dreptul să se viziteze unii pe ceilalţi, iar regiunile de la frontiera cu Irlanda de Nord barurile şi restaurantele vor trebui să închidă cu începere de vineri, vacanţele şcolare vor fi extinse la două săptămâni, magazinele nu vor mai putea vinde alcool după orele 20.00, iar adunările cu mai mult de 15 persoane, cu excepţia evenimentelor sportive autorizate, vor fi interzise. Londra înăspreşte restricţiile pentru limitarea răspândirii coronavirusului începând din noaptea de vineri, urmând să treacă în „nivelul 2” al lockdown-ului. 

Locuitorii capitalei britanice nu se vor mai putea întâlni sau socializa cu persoane altele decât cele cu care locuiesc împreună nici în propria locuinţă dar nici în vreun spaţiu public. Îndemnul general al autorităţilor este acela de a evita călătoriile non-esenţiale, deşi barurile, restaurantele şi magazinele vor rămâne deschise până la ora 22:00. Moscova îi va trimite pe studenţi în şcolile primare pentru a-i înlocui pe profesorii şi învăţătorii vulnerabili, în timp ce Rusia înregistrează bilanţuri record de noi cazuri de coronavirus.

   Avertismet CE: Ţările UE nu sunt deocamdată pregătite pentru un nou val de COVID-19

Comisia Europeană a atenţionat joi că statele membre ale Uniunii Europene sunt nepregătite pentru un nou val de infecţii cu COVID-19 şi a recomandat măsuri comune pentru scoaterea pe piaţă a noilor vaccinuri atunci când ele devin disponibile, transmite Reuters.

''În timp ce evoluţia pandemiei revine la nivelurile din luna martie, starea pregătirii noastre nu'' (revine), a declarat vicepreşedintele CE pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas.

El le-a solicitat statelor membre să adopte o strategie comună pentru noua fază a pandemiei şi să evite ''cacofonia'' diverselor măsuri naţionale care a caracterizat primele luni ale crizei pe continentul european.

Europa înregistrează zilnic aproximativ 100.000 de noi cazuri de COVID-19, indicator aproape dublu decât valoarea din SUA, unde se consemnează peste 51.000 de noi cazuri în fiecare zi.

Testarea unor vaccinuri anti-COVID avansează, primele doze putând fi disponibile, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, către finalul acestui an. În acest context, Bruxellesul le cere ţărilor membre să pregătească planuri de vaccinare. Politica de sănătate este domeniu de competenţă naţională în UE, iar Comisia Europeană poate face doar recomandări pentru adoptarea unor măsuri comune.

Spitalele şi centrele de vaccinare ar trebui să aibă personal suficient, pregătit şi dotat cu echipamentele necesare, a atenţionat executivul comunitar. Vaccinurile ar trebui să fie disponibile în primul rând celor mai vulnerabile categorii, printre care personalului din domeniul asistenţei medicale, lucrătorilor din centrele de asistenţă pe termen lung, persoanelor cu vârste peste 60 de ani, persoanelor cu boli cronice, lucrătorilor din sectoare esenţiale şi oamenilor din categorii socio-economice dezavantajate.

Potrivit unei estimări făcute de Comisia Europeană în luna iulie, numărul persoanelor aparţinând ''categoriilor prioritare'' ar putea depăşi 200 de milioane, dintr-o populaţie totală a UE de 450 de milioane de locuitori. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite