Europa

articolul anterior articolul urmator

Papa Francisc acuză implicit Rusia de „cucerire armată, expansionism şi imperialism” în Ucraina

7
30 Jun 2022 17:02:22
Autor: News.ro
FOTO EPA-EFE (Arhivă)
FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Papa Francisc a acuzat în mod implicit Rusia, joi, de „cucerire armată, expansionism şi imperialism” în Ucraina, numind conflictul un „război de agresiune crud şi fără sens”, relatează Reuters.

Papa a afirmat în cadrul unei întrevederi cu o delegaţie de lideri ortodocşi ai Patriarhiei Ecumenice din Istanbul, că războiul i-a adus pe creştini unii împotriva altora.
 
Atât Rusia, cât şi Ucraina sunt ţări cu o religie predominant creştin-ortodoxă, dar există o influenţă minoritate catolică de rit bizantin în Ucraina, care este loială papei.
 
Ramurile orientale şi vestice ale creştinismului s-au separat odată cu Marea Schismă din 1054.
 
„Reconcilierea între creştinii separaţi, ca mijloc de a contribui la pacea dintre popoarele aflate în conflict, este o consideraţie extrem de oportună în aceste zile, deoarece lumea noastră este perturbată de un război de agresiune crud şi lipsit de sens în care mulţi, mulţi creştini se luptă între ei, ” a subliniat liderul Bisericii Catolice.
 
De asemenea, ”cucerirea armată, expansionismul şi imperialismul nu au nimic de-a face cu împărăţia pe care a proclamat-o Iisus”, le-a mai spus papa Francisc vizitatorilor săi ortodocşi, într-o referire clară la Rusia.
 
Aceasta a fost a doua zi consecutivă în care Papa a vorbit despre conflictul din Ucraina. Miercuri, el a condamnat bombardamentul asupra unui centru comercial aglomerat din oraşul Kremenciuk, pe care l-a numit ca fiind cel mai recent dintr-un şir de ”atacuri barbare” împotriva Ucrainei.
 
Războiul din Ucraina a provocat diviziuni profunde în rândul creştinilor ortodocşi la nivel mondial. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril, şi-a oferit binecuvântarea completă invaziei Moscovei în Ucraina încă de la bun început.
 
Poziţia sa a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume şi a declanşat o rebeliune internă care a dus la întreruperea legăturilor dintre unele Biserici Ortodoxe locale, cândva legate de Biserica Ortodoxă Rusă.
 
Într-un interviu publicat luna trecută într-un cotidian italian, Papa Francisc a precizat că patriarhul Chiril ”nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.
 
Papa Francis ar fi trebuit să aibă o întrevedere cu liderul Bisericii Ortodoxe Ruse pe 14 iunie, la Ierusalim, dar planul a fost anulat în aprilie la sfatul diplomaţilor Vaticanului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Glug
30.06.2022, 17:16:07

Daga Papa ! Tu nu esti copil de altar a lui NATO ! Lasa dracului politica si veziti de Fisa Postului ! https://adevarul.ro/international/in-lume/papa-francisc-transmite-patriarhului-kirill-i-nu-devina-baiatul-altar-putin-1_62725e115163ec4271099db3/index.html

-4 (6 voturi)
mikael vas
30.06.2022, 17:10:01

de mult nu mai stie de asta , nici o vorba de avorturi, de LGBIT , nimic despre pedo , a devenit copil de altar la Nato si la Globalisti si Sionisti ! e perfect paralele cu Dumnezeu si Domnul Isus ! nu are treaba cu asta asta am remarcat de mult , de asta bisericile sunt din ce ince mai goale , pt ca preotii nu mai sunt ceea ce ar tebui sa fie !

-10 (14 voturi)
Sever H.
30.06.2022, 17:37:57

Draga Gluga p...ii, Kiril nu poate deveni copilul de altar al lui Putin, dacă e deja copilul de altar al lui Satan, care e șeful lui Putin. A fost mișto de tot când matriarhului Kiril i-au alunecat copitele și a căzut pe spate. Noroc ca a mai amortizat cu coada și n-a dat cu capul de beton, ca l-au protejat coarnele.

+1 (3 voturi)
https://brave.com/
30.06.2022, 18:24:20

"e perfect paralele cu Dumnezeu si Domnul Isus !" http://asapteadimensiune.ro/images/Ortodoxismul_rusesc.jpg

-11 (13 voturi)
Russians, go home
30.06.2022, 17:31:57

Bravo Don Francisco ! Aprinde o lumanare si roaga te ca sa se "curetze" toti invadatorii rusi, inclusiv propagandistii lor.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările