Europa

articolul anterior articolul urmator

Papa Francisc, critic faţă de cei care refuză să poarte mască: „Nu îi vei vedea niciodată pe aceşti oameni protestând împotriva morţii lui George Floyd”

18
23 Nov 2020 23:06:16
Autor: George-Andrei Cristescu
Papa Francisc, FOTO EPA-EFE
Papa Francisc, FOTO EPA-EFE

Papa Francisc îi critică pe opozanţii purtării măştii şi a altor restricţii impuse de state din întreaga lume pentru combaterea pandemiei de SARS-CoV-2 într-o carte publicată luni, acuzându-i pe aceştia că „sunt incapabili să iasă din mica lor lume de interese”.

Papa Francisc i-a criticat, într-o carte publicată luni, pe opozanţii măştilor şi altor restricţii impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de noul coronavirus care, susţine el, nu ar protesta „niciodată” împotriva morţii lui George Floyd, relatează AFP, citat de Agerpres.
 
„Anumite grupuri au protestat, refuzând să păstreze distanţa, manifestând împotriva restricţiilor de deplasare - ca şi cum măsurile pe care guvernele trebuie să le impună pentru binele poporului reprezintă un fel de atac al politicienilor împotriva libertăţii lor individuale", a acuzat papa în cartea de interviuri „Un temps pour changer”, care va apărea în franceză pe 2 decembrie, la editura Flammarion.
 
Suveranul Pontif i-a criticat în special pe cei care se împotrivesc ideii „de a fi obligaţi să poarte o mască", o obligaţie descrisă drept "un abuz de putere din partea statului”, fără a le păsa de cei care şi-au pierdut locurile de muncă şi nu dispun de beneficii de securitate socială.
 
„Nu îi vei vedea niciodată pe aceşti oameni protestând împotriva morţii lui George Floyd (...), sunt incapabili să iasă din mica lor lume de interese”, a adăugat papa.
 
Moartea brutală a lui George Floyd, un afro-american sufocat sub genunchiul unui poliţist alb la sfârşitul lui mai, a declanşat un val de manifestaţii în SUA şi în lume. Suveranul Pontif, foarte angajat în apărarea minorităţilor, a declarat la momentul respectiv că orice formă de rasism este „intolerabilă".
 
Cei care se împotrivesc portului măştilor nu se vor revolta nici „împotriva suburbiilor în care copiii duc lipsa apei şi a educaţiei„ sau pentru ca „sumele enorme investite în comerţul cu arme să fie folosite la hrănirea întregii rase umane şi la şcolarizarea fiecărui copil„, a mai estimat papa Francisc.
 
Papa, în vârstă de 83 de ani, critică, fără a le numi, şi „guvernele care au ignorat probele dureroase ale creşterii numărului de morţi cu consecinţe inevitabile şi grave" pentru a favoriza economia. El a recunoscut totuşi că „majoritatea guvernelor au acţionat în mod responsabil, impunând măsuri stricte pentru limitarea răspândirii epidemiei”.
 
În cartea scrisă împreună cu jurnalistul britanic Austen Ivereigh, el se declară şi împotriva înlăturării statuilor personajelor istorice asociate cu sclavia şi cu alte forme de opresiune.
 
„Pentru a avea o istorie adevărată, trebuie să avem o memorie, ceea ce impune să recunoaştem drumurile deja parcurse, chiar dacă sunt ruşinoase", consideră Papa. „Ruşinea trecutului nostru, în alţi termeni, face parte din ceea ce suntem. Reamintesc această istorie nu pentru a face elogiul opresorilor de altădată, ci pentru a onora mărturia şi măreţia sufletului celor care au fost oprimaţi", a adăugat Francisc

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

UnulDinVancouverCanada
23.11.2020, 23:15:13

Papa se pare ca e un mm mai istet decat Daniel ... dar la Mertzane Patriarhul Ortodox e mai tare...

+4 (16 voturi)
silvian silvian
23.11.2020, 23:35:55

Felicitări Jorge Mario Bergoglio! Un om deosebit întotdeauna de partea buna a istoriei !

+3 (9 voturi)
UnulDinVancouverCanada
23.11.2020, 23:37:16

Amin!

+3 (9 voturi)
kevin hoher
23.11.2020, 23:23:09

Tot timpu' am avut impresia ca Papone asta e un pic cam prostovan. Acuma m-am convins ca e chiar mai rau. Nu spun cum este, ca Papone are pile la Doamne Doamne, da' nici nu tre' sa va spun pe unde patineaza asta. Rad musulmacii de el, saracu'!

-12 (20 voturi)
UnulDinVancouverCanada
23.11.2020, 23:27:51

Noi ne radem de tine non-stop hohere... cel mai prostovan de pe forum...

+5 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările