Fumul negru din jurul noului Papă: Francisc a fost dat în judecată pentru implicarea în răpirea şi torturarea a doi preoţi iezuiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jorge Mario Bergoglio, ales noul Papă la Vatican, a fost dat în judecată în 2005 de către un avocat activist pentru drepturile omului. Papa Francisc a fost acuzat că este responsabil pentru răpirea şi torturarea a doi preoţi iezuiţi de către agenţii dictaturii militare din Argentina, în anii 1970.

Noul Papă a fost chemat în faţa unei instanţe din Buenos Aires, capitala Argentinei, însă în plângerea depusă împotriva sa nu se specifică natura implicării sale în răpirea şi torturarea celor doi preoţi iezuiţi. 

Papa Francisc a fost ales aseară la Vatican, iar interesele care au stat la baza votului au devenit la scurt timp evidente.

Jorge Mario Bergoglio a fost criticat de-a lungul timpului şi s-a spus despre el că ar fi fost apropiat de armată, în timpul dictaturii militare din Argentina. Procesul care a fost intentat împotriva sa are la bază un episod din vremea în care Papa Francisc era liderul Ordinului Iezuiţilor, iar doi preoţi din subordinea sa au fost capturaţi şi torturaţi de agenţii regimului. 

El a fost că acuzat  le-ar fi cerut mai întâi preoţilor să nu se implice de luptele din Războiul Muradar din Argentina, când dictatura militară a torturat şi ucis rebeli.

Atunci când cei doi bărbaţi au refuzat şi au continuat să viziteze cartierele sărace, mărginaşe, unde armata comitea abuzuri asupra populaţiei, Bergoglio şi-ar fi retras ordinul de protecţie asupra celor doi. Această decizie a dus până la urmă la capturarea lor. 

Episodul este relatat pe larg de jurnalistul Horacio Verbitsky în cartea „El Silencio El Silencio - de Paulo VI a Bergoglio: las relaciones recretaas de la Iglesia con la ESMA” - „Tăcerea - de la Paul al VI-lea la Bergoglio: relaţiile secrete dintre Biserică şi ESMA”, care a fost publicată în 2005. 

ESMA este abrevirea pentru Şcoala de Mecanică Navală din Spania, o instituţie de învăţământ care face parte din marina argentiniană. Este cunoscut faptul că proprietăţile ESMA au fost folosite de dictatura militară drept centre ilegale de detenţie în timpul Procesului de Reorganizare Naţională - cunoscut ca Războiul Murdar.

Verbitsky scrie şi că Bergoglio a pus la dispoziţia regimului dictatorial casa sa de vacanţă, unde au fost ascunşi mai mulţi deţinuţi politici în timpul unei vizite a Comisiei Inter-Americane pentru Drepturile Omului. 

Atunci când presa internaţională a început să prezinte cazul, Mario Bergoglio era considerat unul dintre favoriţii pentru a deveni următorul Papă, după moartea Papei Ioan Paul al II-lea. 

Actualul Papă Francisc a ieşit atunci pe al doilea loc după numărul de voturi obţinute, fiind depăşit de Joseph Ratzinger, care a devenit în 2005 Papa Benedict al XVI-lea. 

Potrivit lui Verbitsky, Jorge Mario Bergoglio şi-a retras ordinul de protecţie a celor doi bărbaţi după ce ei au refuzat să renunţe la vizitarea cartierelor mărginaşe, ceea ce în final a condus la capturarea lor. În „El Silencio“, cunoscutul jurnalist de investigaţie îl acuză pe noul Papă de implicare în arestarea celor doi. Mai târziu, Bergoglio însuşi a negat acuzaţiile.

Cartea lui Verbitsky se bazează pe mărturiile lui Orlando Yorio, unul dintre iezuiţii răpiţi, care a murit în 2000. Yorio l-ar fi acuzat deschis pe Mario Bergoglio după ce a fost eliberat. Ambii clerici răpiţi au supravieţuit detenţiei.

“Istoria îl condamnă. Îl arată ca fiind opus inovaţiei în Biserică şi, mai presus de toate, în timpul dictaturii a fost apropiat de armată”, declară Furtunato Mallimacci, fostul decan al Universităţii din Buenos Aires.

Celălalt preot iezuit capturat se numeşte Franz Jalics şi este de origine maghiară. După ce a fost eliberat de regimul dictatorial, el s-a retras la o mănăstire din Germania şi refuză să vorbească despre acest caz. 

Aceia care îl apără pe Bergoglio spun că nu există nicio dovadă care să probeze toate aceste afirmaţii, dimpotrivă, ei spun că preotul i-a ajutat pe mulţi să scape de teroarea miliţiilor.

La Vatican, departe de moştenirea tristă a dictaturii, liniştitul preot este aşteptat să conducă Biserica într-un mod cât se poate de ferm.

Însă, potrivit biografiei autorizate a noului Papă, Mario Bergoglio s-a implicat activ în eliberarea celor doi preoţi. După ce aceştia au fost capturaţi, cardinalul spune că a intervenit în favoarea lor pe lângă dictatorul Jorge Rafael Videla şi, cel mai probabil, datorită lui aceştia au fost lăsaţi în viaţă şi eliberaţi.


TOATE ŞTIRILE DESPRE ALEGEREA NOULUI PAPĂ, CARDINALUL ARGENTINIAN JORGE BERGOGLIO

De ce a fost ales argentinianul Jorge Mario Bergoglio noul Papă

Nu se regăsea pe lista scurtă a cardinalilor consideraţi favoriţi în lupta pentru Sfântul Scaun şi nici măcar pe lista lungă a caselor de pariuri. Alegerea sa este surprinzătoare: este primul iezuit care ocupă această funcţie. Cu toate acestea, argentinianul Mario Bergoglio pare a fi candidatul perfect pentru şefia Bisericii Catolice - cel puţin din punctul de vedere al intereselor de la Vatican

Jorge Bergoglio, o figură controversată în ţara sa: „Istoria îl condamnă“

Jorge Bergoglio, primul Papă argentinian, este un conservator cunoscut pentru abilităţile sale de negociere, dar şi pentru faptul că este oricând dispus să se opună intereselor celor puternici. Cu toate acestea, noul Suveran Pontif a fost criticat de-a lungul timpului şi s-a spus despre el că ar fi fost apropiat de armată, în timpul dictaturii militare din Argentina.

Primul Papă care alege numele Francisc. Care este semnificaţia

Printre primele cuvinte rostite miercuri seară de la balconul Bazilicii Sfântului Petru, atunci când cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio a fost anunţat drept următorul Papă, Francisc I, s-a regăsit şi o referire la „săracul din Assisi”, sfântul catolic în onoarea căruia noul Suveran Pontif şi-a ales numele.

VIDEO Papa Francisc: primele gesturi ale lui Jorge Bergoglio care au uimit lumea

Primele gesturi ale lui Jorge Mario Bergoglio, noul Papă, denotă viaţa modestă pe care acesta a dus-o în ultima jumătate de secol. Spre deosebire de ceilalţi suverani pontifi, Papa Francisc, îmbrăcat doar într-o sutană albă, a cerut mai întâi binecuvântarea mulţimii şi a ţinut să se roage pentru Papa emerit Benedict al XVI-lea.

Prima ieşire publică a noului Papă. Ce a făcut Jorge Bergoglio în prima zi de pontificat

Aşa cum anunţase miercuri seară, noul Papă, Jorge Bergoglio, a vizitat dis-de-dimineaţă Bazilica Sfânta Maria Mare din Roma, pentru o rugăciune privată. Papa Francisc a refuzat orice dialog cu presă, încercând să se ferească de ochii lumii, aşa cum obişnuieşte de zeci de ani de zile

Cine sunt iezuiţii, ordinul din care face parte noul Papă, Jorge Bergoglio?

Noul Papă, Jorge Mario Bergoglio, este primul suveran pontif ales din rândul iezuiţilor, un ordin religios al Bisericii Catolice care şi-a dedicat existenţa propovăduirii catolicismului pe noile continente şi încurajării educaţiei şi justiţiei sociale în lume. Apropiaţii spun că Papa Francisc, aşa cum se va numi noul Papă Jorge Mario Bergoglio, este cunoscut pentru caracterul său umil şi iubirea faţă de categoriile sociale defavorizate.

Activitatea Suveranului Pontif  nu va fi afectată de faptul că şi-a pierdut un plămân

Noul Papă şi-a pierdut un plămân în urma unei infecţii în adolescenţă, însă experţii medicali afirmă că acesta nu a limitat cel mai probabil energia şi acţiunile pontifului în vârstă de 76 de ani şi nu ar trebui sã îi facă probleme pe viitor.

Cristian Unteanu, pe blogul său de pe adevarul.ro, despre iezuitul auster ales Papă pentru o lume în criză

Noul Papă, Jorge Mario Bergoglio, reprezintă o opţiune extrem de relevantă şi foarte probabil decisivă a Bisericii Catolice în încercarea de a se remodela într-un moment în care, într-o lume în criză,  ea însăşi cunoaşte o serie de crize multiple şi al căror ecou este departe de a se fi terminat. Ce va aduce nou primul Papă non-european?

Marius Văcărelu, despre jocurile geopolitice ale alegerii unui Papă: ce au de câştigat sau de pierdut Venezuela, Brazilia şi Argentina

După cum se vede, ziua de 13 martie a anului 2013 a adus un nou conducător la Vatican, după vechile canoane, care spun să nu credem în prea multe pariuri, ci să ne încredem în capacitatea celor din conclav - şi mai ales din jurul acestuia - de a decela cumva anumite tendinţe, care, în final, sunt bine cosmetizate şi prezentate sub numele „intervenţia Sfântului Duh”.

Preotul Marcel Radut Seliste, pe blogul său de pe adevarul.ro, despre Papa Francisc I: surprinzătorul răspuns al Bisericii Romei la criza morală a societăţii contemporane

Habemus papam! Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, Arhiepiscop de Buenos Aires, este noul Papă al Romei pe care cardinalii romano-catolici ”l-au aflat la capătul lumii” şi căruia creştinii îi încredinţează nădejdea lor că Biserica este forţa mărturisitoare a învăţăturii lui Hristos în calea întunericului care cuprinde lumea. Asistăm la apusul domniei ”Prinţilor Bisericii”? Ne reîntoarcem la smerenia ”Urmaşilor Apostolilor lui Hristos”?

Diana Mandache, istoric al Regalităţii europene, pe blogul său de pe adevarul.ro: Pontifex Maximus Franciscum I

Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio este primul Papă din America Latină, care şi-a luat numele de Francisc I. A fost un Sede Vacante  de 12 zile, unul din cele mai scurte. După 1829 a fost primul conclav întrunit în postul Paştelui, care în a doua zi de reuniune a votat alegerea celui de-al 266-lea Pontif.

INFOGRAFIE Marii perdanţi în lupta pentru Vatican

Jorge Mario Bergoglio, care a fost ales miercuri seară noul Papă, nu se număra printre cardinalii consideraţi favoriţi în cursa pentru Sfântul Scaun. Nu se ştie încă numele celui de-al doilea clasat, însă noul Suveran Pontif a avut contracandidaţi puternici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite