Europa

articolul anterior articolul urmator

Papa Francisc a pledat pentru integrarea romilor în timpul unei vizite în oraşul slovac Kosice

2
14 Sep 2021 21:41:21
Autor: Melania Agiu
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Papa Francisc a vizitat marţi un cartier în ruină al comunităţii rome în oraşul slovac Kosice, unde a pledat pentru „integrarea'' romilor, subliniind că „plasarea oamenilor în ghetouri nu rezolvă nimic'', relatează AFP.

„Când alimentăm închiderea, mai devreme sau mai târziu mânia se va inflama. Calea către coexistenţa paşnică este integrarea'', a spus Suveranul Pontif, după ce a ascultat cu atenţie mărturiile membrilor comunităţii rome, transmite Agerpres.
 
„Dragi fraţi şi surori, prea adesea aţi fost ţinta preconcepţiilor şi judecăţilor nemiloase, stereotipurilor discriminatorii, vorbelor şi gesturilor defăimătoare'', a deplâns Papa Francisc.
 
Pe de altă parte, el i-a îndemnat pe membrii acestei comunităţi izolate să facă „alegeri curajoase'' pentru copiii lor, mai ales în ce priveşte educaţia, şi să-şi „depăşească temerile'' prin „muncă onestă în demnitate pentru a-şi câştiga pâinea zilnică''.
 
Comunitatea romă din Slovacia numără circa 400.000 de persoane, dintre care aproximativ o cincime trăiesc în mare sărăcie în peste 600 de cartiere mărginaşe, mai ales în sudul şi estul ţării.
 
Partea estică a Slovaciei se numără printre locurile cele mai sărace ale Europei, cu un PIB pe locuitor foarte redus, alături de unele zone din Bulgaria şi România, notează AFP.
 
Potrivit sursei citate, cu puţin timp înaintea acestei vizite şoseaua de acces a fost reparată şi electricienii au tras curent în cartierul Lunik IX, un loc cu probleme sociale profunde. 
 
Circa 4.500 de persoane trăiesc acolo într-un spaţiu cu o capacitate de mai puţin de jumătate. Numeroase locuinţe precare nu au electricitate, încălzire, apă curentă sau gaze, tăiate pentru facturi neplătite.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Theodor Iliescu
14.09.2021, 22:58:19

Si noi vrem ! Dar tiganii - pardon : rromii - NU SE LASA INTEGRATI ! Se integreaza doar la ... stim noi ce ! Nu sunt rasist si tare as vrea sa-i vad oameni asezati ! dar tare e greu - daca nu imposibil ! Chiar cu indemn papal !

-6 (12 voturi)
cypros.
14.09.2021, 23:53:37

SE integreaza in tara lor de origine daca sunt declarati persona non grata si deportati in India si Pakistan , Apropo de ce nu sunt fortati balaurii astia sa se vaccineze? Neamurile lui Arahat de la Bucuresti.

-20 (24 voturi)
Modifică Setările