Europa

articolul anterior articolul urmator

Papa Francisc vrea să acorde femeilor mai multe funcţii în Sfântul Scaun şi le oferă un cuvânt de spus în numirea episcopilor

11
6 Jul 2022 14:06:55
Autor: News.ro
FOTO AFP
FOTO AFP

Papa Francisc a declarat că doreşte să acorde femeilor mai multe funcţii la nivel înalt în Sfântul Scaun şi a dezvăluit că, pentru prima dată, va numi două femei într-un comitet al Vaticanului, anterior format numai din bărbaţi, care îl ajută să aleagă episcopii din Congregaîia pentru Episcopi, relatează Reuters.

”Sunt deschis să ofer (femeilor) o oportunitate”, a declarat Papa Francisc în cadrul unui interviu de de 90 de minute în care care a discutat, printre altele, despre noua constituţie pentru administraţia centrală, cunoscută sub numele de Curia.
 
El a menţionat că anul trecut, pentru prima dată, a numit o femeie în funcţia de guvernator al Vaticanului, numind-o pe sora Raffaella Petrini în cea mai înaltă funcţie deţinută de o femeie în cel mai mic stat din lume.
 
”Două femei vor fi numite pentru prima dată în comitetul care alege episcopii în Congregaţia pentru Episcopi”, a spus el.
 
Decizia, care nu a fost anunţată oficial, este extrem de semnificativă, deoarece femeile vor avea, pentru prima dată, un cuvânt de spus în numirea episcopilor lumii, care sunt toţi bărbaţi.
 
”În acest fel, lucrurile se deschid puţin”, a subliniat Suveranul Pontif.
 
Papa Francis nu a oferit numele femeilor la care a făcut referire şi nu a spus când va fi anunţată oficial numirea lor.
 
Membrii comitetului, care în prezent este alcătuit din cardinali, episcopi şi preoţi, se întâlnesc de obicei de două ori pe lună la Roma.
 
O nouă constituţie pentru administraţia centrală a Sfântului Scaun, care a intrat în vigoare luna trecută, permite oricărui catolic botezat, inclusiv bărbaţi şi femei laice, să conducă majoritatea departamentelor Vaticanului.
 
Luna trecută, cardinalul irlandez-american Kevin Joseph Farrell, prefectul Dicasterului pentru laici, familie şi viaţă, a glumit că, odată cu promulgarea noii constituţii, el ar putea fi, probabil, ultimul cleric care conduce acel departament.
 
Întrebat ce alt departament al Vaticanului ar putea fi condus de un laic sau o femeie, Francis a sugerat că ar putea include departamentul pentru Educaţie şi Cultură Catolică şi Biblioteca Apostolică. În prezent, departamentul este condus de bărbaţi clerici.
 
Francisc a numit deja câteva femei, atât călugăriţe, cât şi femei laice, în departamentele Vaticanului.
 
Anul trecut, liderul Bisericii Catolice a numit-o pe sora Alessandra Smerilli, călugăriţa italiană, în a doua funcţie din biroul de dezvoltare al Vaticanului, care se ocupă de probleme de justiţie şi pace.
 
În plus, papa Francisc a numit-o pe Nathalie Becquart, membră a Surorilor Misionare Xaviere, drept co-subsecretar al Sinodului Episcopilor, care pregăteşte întâlniri importante ale episcopilor care au loc la fiecare câţiva ani.
 
Printre femeile laice care deţin deja slujbe importante în Vatican se numără Barbara Jatta, prima femeie director a Muzeelor Vaticanului, şi Cristiane Murray, directorul adjunct al Biroului de presă al Vaticanului. Ambele au fost numite de papa Francisc.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Road
6.07.2022, 14:25:14

Papa fii atent ! Eu daca as fi Putin as fi de acord sa te primesc in Vizita la Moscova . Si in fata camerelor de vederi te-as pune sa recunosti ca nazistii au facut inscenarea de la Bucea . Daca Satan nu te-ar lasa sa recunosti Adevarul , ti-as trage o palma in fata televiziunilor , asa cum Sfantul Nicolae i-a tras lui Arie la Sfantul Sinod de la Niceea pentru erezie si satanism !

-15 (15 voturi)
Sever H.
6.07.2022, 14:40:01

Roade, sau Buci, când zici Satan ,te referi la matriarhul Viril? Ala de i-au alunecat copitele în altar?

+3 (3 voturi)
Road
6.07.2022, 14:50:09

Nu mai blasfemia crestini ba !

-14 (14 voturi)
Maria Alexa
6.07.2022, 14:59:28

Dumnezeu l-a avertizat pe Kirill ca nu-i bine sa sustina uciderea unor crestini . Daca continua pe aceeasi linie data viitoare il v-a trasni direct in crucea aia rabtabila din varful capului.

+2 (2 voturi)
Road
6.07.2022, 15:03:43

Diferenta e ca Papa a ajuns direct in scaun cu rotile

-13 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările