Europa

articolul anterior articolul urmator

Paradoxul islandez: au testat plăcintele pentru carne de cal, dar nu au găsit niciun fel de carne în interior

4
2 Mar 2013 10:03:05
Autor: Vlad Andriescu
Islandezii nu au găsit niciun fel de carne în interiorul plăcintelor
Islandezii nu au găsit niciun fel de carne în interiorul plăcintelor

În contextul scandalului cărnii de cal, islandezii au testat dacă plăcintele lor cu carne nu au asemenea conţinut. Ei au dat peste o veste bună şi una proastă: nu există nici carne de cal, dar vestea proastă e că plăcintele nu au niciun fel de carne.

Autoritatea pentru Alimentaţie din Islanda a testat plăcinta cu carne de la companie Gaedakokkar, o firmă specializată în produse de calitate şi care pe piaţă sunt numite “naturale”. Autorităţile au dorit să afle dacă aceste preparate nu conţin cumva carne de cal. Astfel, ei au ajuns la o concluzie pozitivă prima oară: nu era nicio urmă de cal. Partea proastă e că nu exista niciun fel de carne, după cum a declarat un reprezentant islandez, citat de “Wall Street Journal”.

Etichetele produselor promiteau faptul că există 30% carne de vită, dar agenţia suspectează acum că ceea ce reprezintă umplutura este un fel de proteină vegetală, dar încă nu s-a confirmat acest lucru.

Gaedakokkar a primit astfel o lovitură puternică. Firma există din 1999, iar până acum a fost respectată. Cu toate acestea, acum magazinele au început să arunce produsele acestora, iar patronii sunt nemulţumiţi. Magnus Nielsson, şeful companiei, a declarat că Agenţia pentru Alimentaţie (MAST) a intrat într-un singur magazin, au testat o singură plăcintă, iar acum îi distrug afacerea.

Nielsson a declarat pentru “Wall Street Journal” că “suntem o companie mică şi încercăm să facem tot ce putem. Am testat producţia noastră şi am descoperit că modul în care amestecăm carnea de vită, în mod manual, nu este destul de unitar şi se pot produce erori”.

Nielsson a mai spus că la începutul firmei, Gaedakokkar folosea doar carne pentru toate produsele sale, dar criza financiară i-a forţat să utilizeze şi proteine vegetale pentru a umple conţinutul. Ei au folosit de asemenea şi proteine din soia în chiftelele lor pentru a reduce costurile. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

in bogus
2.03.2013, 11:18:20

:) :) stiti vorba aia cu stirnitul ... deseului? se lasa cu duhoare.... de soia :) :)

+1 (1 vot)
Motanescu
2.03.2013, 14:51:27

daca la noi s-ar testa alimentele de pe piata am avea surprize, surprize.. dar ,convenabil, nu sunt bani pentru asta...asa ca ne distram pe seama norvegienilor?! rade ciob de oala sparta!

+1 (1 vot)
Tiberius
2.03.2013, 19:56:20

prietene Islanda si Norvegia sunt 2 tari diferite

+1 (1 vot)
Dimulescu Constantin
3.03.2013, 08:16:38

Nu sunt vinovati ei,saracii,au importat din Romania soia etichetata drept carne de vita.Mai avem putin si hranim tot mapamondul.

+1 (1 vot)
Modifică Setările