Parisul şi Berlinul, reacţii contradictorii pe tema Brexitului. Tensiunile continuă la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa a reafirmat că o „amânare suplimentară“ a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) „nu este în interesul nimănui“, în timp ce Germania s-a declarat deschisă unei „scurte amânări tehnice“ a oficializării acestui proces.

„De-acum Parlamentului britanic îi revine să spună ce crede (în privinţa oficializării Brexitului, n. red.), nu Uniunii Europene“, a declarat luni Sibeth Ndiaye, o purtătoare de cuvânt a Guvernului francez.

„Este necesar, aşadar, un vot pe fond şi nu manevre în scopul de a câştiga timp“, a adăugat ea, potrivit AFP.

De la Berlin, Ministrul german de Externe Heiko Maas nu a exclus o „scurtă amânare tehnică“ în vederea ajungerii la un Brexit „ordonat“.

„Dacă există probleme de ratificare în Marea Britanie, eu nu exclud să existe o scurtă amânare tehnică“, a spus şeful diplomaţiei germane, citat de AFP.

„Dacă nu există o majoritate în Camera inferioară (a Parlamentului) britanic, ar trebui, în UE, să ne uităm dacă o amânare este necesară - şi abia atunci să se ia o decizie cu privire la acest subiect. Eu nu cred că ar fi pertinent sau potrivit să se speculeze cu privire la acest lucru acum“, a mai declarat el.

Tensiunile continuă la Londra

La rândul său, premierul britanic Boris Johnson insistă că nu va permite Parlamentului de la Londra să modifice acordul pentru Brexit pe care l-a negociat cu UE.

„Publicul doreşte realizarea Brexitului. Guvernul este hotărât să obţină aprobarea noii înţelegeri excelente a premierului şi să ne scoată din UE la 31 octombrie. Acordul cu UE tocmai a fost convenit, s-a terminat, s-a încheiat“, a afirmat purtătorul său de cuvânt, preluat de Reuters.

În cazul continuării neînţelegerii între Guvernul şi Parlamentul de la Londra, ministrul britanic pentru Brexit Stephen Barclay insistă că ţara sa va ieşi oricum din UE la 31 octombrie.

„Riscul absenţei unui acord încă rămâne. Cei 27 pot să nu fie de acord cu o amânare şi Parlamentul nu a convenit până acum un acord, riscul rămâne pertinent şi este important să ne pregătim“, a susţinut Barclay într-o tentativă de a pune presiuni pe parlamentarii care nu sunt de acord cu acordul negociat de Boris Johnson.

Camera Comunelor a decis sâmbătă să amâne votul asupra acordului privind Brexitul până la adoptarea legislaţiei de implementare a acestui act. Obligat să solicite amânarea ieşirii din UE, Boris Johnson se opune categoric unui demers în acest sens.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite