Parisul, furios după ce Boris Johnson a publicat pe Twitter o scrisoare adresată lui Macron privind criza migranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francezii aduc omagii celor 27 de migranţi care au pierit încercând să ajungă în Marea Britanie FOTO EPA-EFE
Francezii aduc omagii celor 27 de migranţi care au pierit încercând să ajungă în Marea Britanie FOTO EPA-EFE

Franţa a anulat invitaţia Marii Britanii la discuţiile la nivel înalt programate la Calais după tragedia celor 27 de migranţi care s-au înecat încercând să traverseze Canalul Mânecii, după ce premierul Boris Johnson a publicat pe Twitter o scrisoare cu un număr de măsuri comune ce ar putea fi adoptate de cele două ţări,relatează BBC.

Ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, s-a declarat „dezamăgit" după ce premierul britanic Boris Johnson a cerut autorităţilor de la Paris „să-i ia înapoi" pe migranţii care au reuşit să traverseze Canalul Mânecii şi apoi a făcut publică o scrisoare adresată preşedintelui Emmanuel Macron.

„Eu propun să implementăm un acord bilateral de readmisie, pentru a permite întoarcerea tuturor migranţilor ilegali care traversează Canalul Mânecii”, scrie liderul britanic în această scrisoare pe care a postat-o pe Twitter.

„Un acord cu Franţa pentru a lua înapoi migranţii care traversează Canalul pe această rută periculoasă ar avea un impact imediat şi semnificativ”, a motivat Johnson.

Boris Johnson scrie că ”UE a încheiat acorduri de readmisie cu ţări ca Belarus şi Federaţia rusă” şi îşi exprimă ”speranţa ca un astfel de acord să fie încheiat rapid şi cu Regatul Unit”.

”Această măsură ar avea un efect imediat şi ar reduce în mod considerabil - chiar ar opri - traversările, salvând astfel vieţi şi rupând în mod fundamental modelul economic al bandelor criminale”, apreciază şeful Guvernului britanic.

„Mai rău decât un astfel de plan este să-l faci public”, a reacţionat ministrul francez de interne.

„Considerăm că scrisoarea premierului britanic este inacceptabilă şi contravine discuţiilor dintre părţi. Drept consecinţă ministrul afacerilor interne britanic Priti Patel nu mai este invitat", a precizat el.

Scrisoarea este ”săracă pe fond pentru că nu respectă deloc munca depusă de către grănicerii noştri, poliţiştii noştri, jandarmii noştri, salvamarii noştri (...). Pe fond, ea propune acest acord de «mutare». Nu este evident de ce avem nevoie pentru a soluţiona această problemă (...). Ne-am săturat de discursul dublu şi de externalizarea problemelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal, după publicarea scrisorii.

Cele cinci măsuri propuse de Johnson sunt:

  • patrule comune pentru a împiedica alte ambarcaţiuni care transportă ilegal migranţi să plece de pe ţărmurile franceze;
  • amplasarea mai multor mijloace tehnologice avansate de detecţie, precum senzori şi radare;
  • patrule reciproce în apele teritoriale şi supraveghere aeriană;
  • intensificarea activităţii la nivelul celulei comune de informaţii stabilită la nivelul celor două state;
  • demararea imediată a negocierilor privind un acord de returnare a migranţilor cu Parisul, dar şi cu Uniunea Europeană.

Belgia, Olanda, Germania şi Comisia Europeană vor purta discuţii despre situaţia migranţilor ce traversează periculos Canalul Mânecii duminică la Calais.

27 de persoane, între care trei copii, şapte femei şi 17 bărbaţi au pierit miercuri după ce barca lor gonflabilă s-a scufundat, cele mai multe victime ale traversărilor ilegale ale Canalului Mânecii de până acum.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite