Europa

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul European cere tratament egal. Americanii să nu mai intre fără vize în UE

12
22 Oct 2020 13:34:55
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie prin care cere Comisiei Europene să prezinte un act juridic pentru suspendarea timp de 12 luni a dreptului cetăţenilor SUA de a nu deţine viză pentru intrarea în UE.

“Parlamentul a adoptat joi cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă şi 43 abţineri o rezoluţie prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligaţia de a deţine viză pentru cetăţenii SUA, după cum este stabilit în aşa-numitul mecanism de reciprocitate.
 
Cetăţenii bulgari, croaţi, ciprioţi şi români sunt în continuare obligaţi să deţină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toţi ceilalţi cetăţeni ai UE sunt exoneraţi de această obligaţie pentru şederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetăţenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.
 
În conformitate cu legislaţia UE, în cazul în care o ţară terţă nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situaţii de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanţilor săi de obligaţia de a deţine viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât şi Consiliul ar putea formula obiecţii cu privire la un astfel de act (articolul 290 alineatul (2) din Tratatul UE)”, arată un comunicat al Parlamentului European.
 
Situaţia lipsei reciprocităţii, adusă în discuţie în mod oficial la 12 aprilie 2014, afectează Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România, iar termenul limită pentru acţiune din partea Comisiei a expirat la 12 aprilie 2016, a transmis Parlamentul, potrivit Digi 24.
 
Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile şi raportor, a declarat: „Discriminarea la care sunt supuşi cetăţenii bulgari, croaţi, ciprioţi şi români care călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principiul fundamental al solidarităţii între membrii UE, solicităm Comisiei să acţioneze în conformitate cu legislaţia europeană şi să prezinte o propunere de suspendare a exonerării de obligaţia de a deţine viză pentru cetăţenii SUA. Va fi apoi la latitudinea Parlamentului şi a Consiliului să evalueze consecinţele politice ale acestei acţiuni”.
 
În ceea ce priveşte România, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, aflat luni la Washington, a abordat subiectul vizei Waiver în discuţiile pe care le-a avut cu şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Stefan din Nord
22.10.2020, 13:40:58

Aurescu a abordat situatia vizelor Rezultatul a fost atat de imbucurator pentru noi incat nu vrea sa ni-l spuna .

+3 (7 voturi)
cloudvick
22.10.2020, 13:42:54

era si timpul!

+5 (9 voturi)
Hoban Razvan
22.10.2020, 14:02:18

Daca maine intra Albania, Kosovo si Bosnia in UE atunci americanii sa fie obligati sa le dea acces liber pentru ca asa vor europenii? Se va intampla una ca asta cand ciocolata va invelea marmota in staniol si nu invers, baieti!

-6 (10 voturi)
Adrian Iulian
22.10.2020, 14:08:10

Stii expresia - "cainii latra, caravana trece"? Cam asa si caravana SUA. Nu mai pot americanii de amenintarea ca le va trebui viza in UE (amenintare care nu se va concretiza vreodata).

+2 (6 voturi)
Omul UnOm
22.10.2020, 14:21:14

Nu cred ca se va face nimic concret in privinta asta sau, daca se va face, mai mult ca sigur ca va fi un proces formal, unde o viza se obtine usor(nimic echivalent cu ce insemnau pentru noi vizele pe vremuri). America nu este Canada iar europenii (ma refer la cei din vest) ma indoiesc ca vor sa renunte la banii turistilor americani pentru noi si croati.

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările